MTV Sportin tarjoaman Talvimaratonin innoittamana listasimme Suomen kaikkien aikojen suurimmat talviurheilijat.
Suurimmalla emme tarkoita kokoa, sillä menestystä punnitessa edes kaksimetrinen Juha Mieto ei mahdu kymmenen parhaan joukkoon. Mieto jäi täpärästi listalta, lähes yhtä täpärästi kuin hävisi Lake Placidissa 15 kilometrillä Thomas Wassbergille sadasosasekunnilla.
10. Tanja Poutiainen
Tanja Poutiainen on arvokisamitaleilla punnittuna kaikkien aikojen menestynein alppihiihtäjämme. Olympiahopeaa Poutiainen voitti Torinossa 2006 suurpujottelussa. MM-kisoissa tuli hopeaa Bormiossa 2005 niin pujottelussa kuin suurpujottelussakin. 2009 kisoissa Val d’lseressä mitalit himmenivät pronsseihin. Maailmancupin voittoa rovaniemeläinen juhli sekä pujottelussa että suurpujottelussa kaudella 2004-05. Kauden 2008-09 päätteeksi hän pokkasi suurpujottelun maailmancupin voiton.
9. Mika Myllylä
Mika Myllylä voitti komealla urallaan kuusi olympiamitalia ja yhdeksän MM-mitalia. Ramsaun MM-kisoissa Myllylä hiihti 10, 30 ja 50 kilometrin henkilökohtaisten matkojen voittoon. Menestystä tuli uran aikana niin vapaalla kuin perinteisellä hiihtotavalla. Myllylä oli yksi suomalaishiihtäjistä, jotka jäivät kiinni dopingtestissä Lahden MM-hiihdoissa 2001. Kilpailukieltonsa lusittuaan Myllylä ei onnistunut tekemään menestyksekästä paluuta ja lopetti uransa kauden 2004–2005 jälkeen.
8. Janne Ahonen
Janne Ahonen ei koskaan hypännyt kokonaan pois Matti Nykäsen varjosta, sillä olympialaiset menivät kerta toisensa jälkeen penkin alle. Saavutuksena vain kaksi hopeaa joukkuemäestä. MM-kisoissa kultamitaleita tuli komeat viisi kappaletta ja lisäksi kolme hopeaa ja kaksi pronssia. Lentomäessä kulta jäi saavuttamatta, mutta viisi hopeaa ja kaksi pronssia jäi muistoksi. Ahonen on voittanut maailmancupin kahdesti vei Keski-Euroopan mäkiviikon viidesti. Ahonen toki kilpailee edelleen ja voi parannella mitalitilastojaan.
7. Samppa Lajunen
Samppa Lajunen voitti lyhyeksi jääneellä yhdistetyn urallaan viisi olympiamitalia, kahdeksan MM-mitalia ja vei nimiinsä yhdistetyn maailmancupin kahdesti. Lajunen päätti lopettaa kilpauransa jo 24-vuotiaana. Sitä voi vain jossitella miten paljon mitaleita olisi kaapissa, jos hän olisi päättänyt jatkaa niin kauan kuin kroppa kestää. Lajunen singahti suomalaisten sydämiin ja maailman huipulle voittamalla yhdistetyn maailmancupin vuonna 1997 kaikkien aikojen nuorimpana - vasta 17-vuotiaana pojankoltiaisena.
6. Walter ja Ludovika Jakobsson
Walter ja Ludovika Jakobsson toivat itsenäiselle Suomelle sen ensimmäisen olympiakullan. Aviopari voitti pariluistelun olympiakultaa Antwerpenin kesäkisoissa vuonna 1920. Jakobssonit hakivat ensimmäisistä talviolympialaisistakin Ranskassa hopeaa vuonna 1924. MM-kisoissa kaksikko keräsi vuosien 1911-1922 välillä kolme kultamitalia ja neljä hopeaa pariluistelussa. Jakobssonit valittiin Suomen urheilun Hall of Fameen vuonna 2010 ja kansainväliseen taitoluistelun Hall of Fameen vuonna 2013.
5. Eero Mäntyranta
Eero Mäntyranta hiihti Veikko Hakulisen tavoin seitsemän olympiamitalia. MM-kilpailuissa mitaleita tuli viisi. Kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Grenoblen (1968) jälkeen Mäntyranta oli jo päättänyt lopettaa uransa, mutta hän tekikin vuonna 1972 yllättävän paluun kilpaladuille päämääränään Sapporon olympiakisat Japanissa. Menestystä ei kuitenkaan enää tullut ja Mäntyranta sijoittui 30 km:n hiihdossa vasta sijalle 19. voittajalle yli viisi minuuttia hävinneenä ja 50 km:n hiihdossa hän keskeytti. Mäntyranta oli ensimmäinen suomalainen dopingista kärähtänyt urheilija. Tammikuussa vuonna 1972 hän kärähti amfetamiinin käytöstä Vuokatin SM-kisoissa. Käry salattiin ja asia paljastui vasta keväällä.
4. Marja-Liisa Kirvesniemi
Marja-Liisa Kirvesniemi voitti hiihdon maailmancupin ensimmäisenä suomalaishiihtäjänä vuonna 1983 ja seuraavana vuonna Sarajevon olympialaisissa hän räjäytti pankin voittamalla kaikki kolme henkilökohtaista hiihtomatkaa sekä viestissä pronssia. Saavutus johon yksikään suomalaishiihtäjä ei ole kyennyt. Yhteensä olympiamitaleita kertyi uralla seitsemän. MM-kisoista mitaleita kertyi tilille kahdeksan kappaletta. Kolme kultaa ja viisi hopeaa. Kirvesniemen upea ura oli myös pitkä, sillä ensimmäisten ja viimeisten arvokisojen välillä oli peräti 18 vuotta.
3. Claes Thunberg
Clas Thunberg hallitsi pikaluisteluratoja yhdessä norjalaisen Ivar Ballangrudin kanssa 1920- ja 1930-luvuilla. Arvokisamitaleita Thunbergille kertyi huikea määrä. Olympiakultaa hän kävi pokkaamassa viidesti ja lisäksi vuoden 1924 kisoista tuli kolmen kullan ohella yksi hopea ja yksi pronssi. MM-kultamitaleita Thunberg voitti myös viisi kappaletta ja yhden hopean ja pronssin. EM-kisoissa hän luisteli viidesti voittajaksi ja kolmasti hopealle. Thunberg on yksi maailman menestyneimpiä olympiaurheilijoita ja mitalisaalis olisi varmasti suurempi, ellei hän olisi päättänyt jäädä pois vuoden 1932 Lake Placidin olympialaisista. Syyksi hän ilmoitti tuolloin ettei pitänyt yhteislähdöstä, joka olisi ollut kisoissa käytössä. Myöhemmin selvisi, että luistinliitto oli langettanut hänet kilpailukieltoon.
2. Matti Nykänen
Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä on Matti Nykänen, joka voitti neljä olympiakultaa ja yhden olympiahopean. Maailmanmestaruuksia hän voitti kuusi, joista yhden lentomäestä. Maailmancupin kokonaiskilpailun Nykänen voitti neljästi. Osakilpailuvoittoja kertyi 46 kappaletta. SM-kultamitaleita löytyy kirjahyllystä 13 kappaletta ja eläkepäivillään hän on tienannut vielä kaksi veteraanien MM-kultaa ja yhden pronssin. Laulamalla mitaleita ei ole tullut, mutta kylläkin kärkisijoja uransa päättäneiden urheilijoiden palkkatulovertailussa.
1. Veikko Hakulinen
”Haku-Veikko” voitti 50- ja 60-luvulla huikeat seitsemän olympiamitalia. Kolme niistä oli kultaista. MM-kilpailuista kertyi niin ikää seitsemän mitalia, joista kolme kultaista. Hakulinen näytti osaamisensa myös pyssyn kanssa voittamalla Seefeldin kisoissa ampumahiihdon joukkuekisassa hopeaa. Monipuolinen urheilumies kilpaili SM-tasolla myös suunnistuksessa, hiihtosuunnistuksessa, maastojuoksussa ja soudussa. Urheilun supermies jatkoi kilpauraansa dominoiden vielä veteraanisarjojakin, kunnes elämän kilpaura päättyi traagisesti hänen jäätyään auton alle juoksulenkillä vuonna 2003.