Topi Raitanen sai usein unelmoimansa kisan – sitten tuli kiire

Vaikean kauden läpikäynyt Topi Raitanen jäi kauas finaalipaikasta 3 000 metrin estejuoksussa Pariisin olympialaisissa maanantaina. Suomalainen väitti, että koneistossa olisi ollut kovempikin aika paremmalla vauhdinjaolla. 

Raitanen pysäytti alkuerässä kellot aikaan 8.33,12. Hän oli 12 juoksijan joukossa toiseksi viimeinen.

Toukokuussa kauden tähän mennessä parhaakseen 8.21,00 juossut Raitanen on ollut erittäin vaisussa tuloskunnossa varsinkin EM-kisojen jälkeen. 

Esimerkiksi SM-kisoissa kesäkuun lopussa – viimeisessä kilpailussaan ennen Pariisia – hän kellotti 8.46,63. Olympiamatkan alla tehdyt harjoitukset lupasivat kuitenkin Raitasen mukaan onnistumista Pariisista. 

– Ei täysi farssi, mutta ei huippuonnistuminenkaan. Jotain siltä väliltä, Raitanen summasi suorituksensa. 

– Siitähän tuli vauhdinjaollisesti sellainen juoksu, josta on monta kertaa unelmoinut arvokisafinaaliin. Nyt se tuli toki alkuerässä. Juoksu tuntui hyvältä. 

– Sitten alettiin juosta kovaa, niin… kun olen varmaan sen pari prosenttia perässä siitä piikkikunnosta, niin se viimeinen tonni ei tule niin nätistä kuin pitäisi tulla, suomalainen selvitti. 

Raitanen juoksi lähes läpi koko kilpailun letkan perällä. 

– Siinä on hyvä ottaa esteet rauhassa. 

Ratkaisuhetkillä puristuskykyä ei kuitenkaan löytynyt. 

– Olin varmaan liian kaukana, kun alettiin juosta kovaa. Sieltä takaa on kiire lähteä nousemaan. Olisi pitänyt olla vahvempi lopussa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Raitasen alkuerästä mentiin finaaliin vielä ajalla 8.25,28. Sen pitäisi olisi huippukuntoiselle Raitaselle suupala. Suomalainen jossitteli, että hän olisi voinut juosta noin 8.20 paremmalla vauhdinjaolla, vähän ravakammalla alulla. 

– Tämä tuntui paljon normaalimmalta (juoksulta) kuin esimerkiksi EM-finaali. Siinä ei päässyt sillä tavalla hapottamaan. Oli kivempi juosta.

Viime syksynä takareiden repeämästä kärsinyt Raitanen harmittelee jälkikäteen EM-kisojen jälkeen tekemiään ratkaisuja, jotka olivat osittain pakonsanelemia. 

– EM-kisojen jälkeen olisi pitänyt vain ruveta harjoittelemaan ja palautella siitä. Oli kuitenkin rankingin takia pakko pari kisaa juosta, niin se ei ainakaan auttanut asiaa. 

– Ei mikään nappikausi.

28-vuotias Raitanen tekee analyysit syksyllä ja toivoo jatkoon helpotusta terveysvaivoihin. 

– Ei tämmöisiä kausia jaksa juosta. Niin pitkään, kun on uskoa, että pystyy ennätyksen rikkomaan ja menestymään, sitä kannattaa jatkaa, estejuoksija summasi. 

Lue myös:

    Uusimmat