Törkeä kavallusepäily: Pankkivirkailija vei asiakkailta ja urheiluseuralta suuria summia

Lounais-Suomen poliisi kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnan asiassa, missä pankkivirkailijana työskennelleen naisen epäillään kavaltaneen vuosien ajan rahaa pankin iäkkäiltä asiakkailta sekä varsinaissuomalaiselta urheiluseuralta. 

Naista epäillään kahdesta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä rahanpesusta.

Asia tuli ilmi, kun eräs pankin asiakas meni pankkiin kyselemään tilinsä epäselvää saldoa joulukuussa 2022. Sen myötä poliisi käynnisti esitutkinnan, jossa selvisi, että kaikkiaan 19 pankin asiakkaan tililtä oli siirretty luvattomasti rahaa vuosina 2014–2022.

Kaikki kavalluksen kohteeksi valikoituneet asiakkaat ovat olleet iäkkäitä tai kuolinpesiä. Epäilty on 56-vuotias nainen, joka työskenteli pankkivirkailijana pääasiallisesti Turussa sijaitsevassa pankin toimipisteessä.

– Epäillyn voidaan katsoa etsineen uhreikseen sellaisia asiakkaita, joiden osalta kiinnijäämisriski olisi pieni. Joukossa oli henkilöitä, jotka naisen profiloinnin mukaan olivat esimerkiksi yksinäisiä ja siten haavoittuvassa asemassa, kuvailee tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Valtteri Kemppi Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Muun muassa väärensi allekirjoituksia

Yhdeksän vuoden kuluessa naisen epäillään kavaltaneen uhriensa pankkitileiltä yhteensä noin 179 000 euroa. Häntä epäillään törkeästä kavalluksesta.

– Välttääkseen kiinnijäämisen hän esimerkiksi vaihtoi joidenkin asianomistajien paperisen tiliotteen sähköiseksi tai väärensi asianomistajien allekirjoituksia tarvittaviin tositteisiin, Kemppi taustoittaa.

Pankki on korvannut asianomistajille noin 160 000 euroa. Erotukseksi jäävän reilun 18 000 euron osalta pankin järjestelmistä ei ole ollut löydettävissä tarkempia tietoja.

Myös urheiluseuran rahoja viety

Esitutkinnassa ilmeni, että nainen siirteli varoja eri asianomistajien tilien välillä, maksoi luottokorttimaksuja sekä nosti rahaa käteisenä. Lisäksi hän siirsi asianomistajien rahaa myös varsinaissuomalaisen urheiluseuran tilille.

Kun poliisi selvitti urheiluseuran osuutta, kävi ilmi, että vuosina 2012–2020 naisen epäillään kavaltaneen myös urheiluseuran eri tileiltä rahaa yhteensä yli 90 000 euron edestä.

– Näitä vahinkoja nainen paikkasi osittain pankin asiakkailta kavaltamillaan varoilla. Urheiluseuralle yhdeksän vuoden aikana vahingoksi kertynyt kokonaissumma on yli 34 000 euroa, Kemppi sanoo.

Epäiltynä myös naisen lähipiiri

Myös tässä asiassa naista epäillään törkeästä kavalluksesta, minkä lisäksi häntä epäillään törkeästä rahanpesurikoksesta, joka liittyy kavallettujen varojen siirtelyyn.

– Pääepäillyn lisäksi törkeässä rahanpesurikoksessa epäiltynä on myös kolme naisen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä, Kemppi kertoo.

Nainen on ollut vangittuna esitutkinnan aikana, ja hänet on sittemmin vapautettu. Hän on pääosin myöntänyt teot. Muut epäillyt kiistävät rahanpesuepäilyt.
 

Lue myös:

    Uusimmat