Torniossa alkoivat tänään rajatarkastukset, jotka estävät muiden kuin Suomen kansalaisten tulon maahan.
Suomen ja Ruotsin raja on tähän saakka ollut avoin ja asukkaat ovat kulkeneet vapaasti työ- ja kauppamatkoillaan rajan yli.
Nyt tilanne on uusi. Rajavartijoilla riitti tänään töitä Torniossa kun jokainen auto oli pysäytettävä ja kulkuoikeus esimerkiksi töihin tarkistettava.
– Paljon on vielä heitä, jotka haluaisivat käydä kaupassa, mutta sehän ei ole hallituksen ohjeiden mukaan riittävä peruste, sanoo vanhempi rajavartija Jari-Pekka Launonen MTV Uutisille.
Ne, jotka yrittävät vastoin hallituksen ohjetta käydä Suomen puolella kaupassa, käännytetään Launosen mukaan takaisin.
Tornio ja Haaparanta ovat perinteisesti olleet läheisiä.
– Niitä voi käsitellä yhtenä kaupunkina. Tämä on ollut paikallisille pieni ongelma, että vedetään keskelle kaupunkia raja. Kaupunkien välillä on tosi paljon sukkulointia, toteaa yliluutnantti Jari Rantala Länsi-Suomen merivartiosta.
"Jonoja ei ole tullut"
Matkustajaliikenne Suomeen on hiljentynyt tänään uusien maahantulorajoitusten myötä, kerrotaan Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostoista STT:lle.
Uudet rajoitukset tulivat voimaan tänään vuorokauden vaihduttua. Seuraavien 30 päivän ajan sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne.
Esimerkiksi terveydenhoidon ammattilaisten työmatkat rajan yli ovat sallittuja, mutta muun muassa rakennuksilla työskenteleviä ulkomaalaisia ei enää päästetä Suomeen. Välttämättöminä pidetään myös esimerkiksi tavarankuljetuksen edustajien matkoja.
Uusien rajoitusten myötä rajayhteisöjä koskeneet erivapaudet lakkaavat. Länsi-Suomen merivartioston yliluutnantti Jari Rantala kertoo, että liikenne näyttää hiljentyneen Tornion ja Haaparannan rajalla ensimmäisten 12 tunnin perusteella.
– Paljonko se on hiljentynyt, on vaikea sanoa vielä. Mitään jonoja ei ole tullut, mitä me vähän odotimme, Rantala kertoo STT:lle.
Noin 150 ihmistä oli puoleenpäivään mennessä käynyt testissä rajanylityspaikalla. Testit tehdään antigeeni-pikatesteillä. Testaukseen on suhtauduttu positiivisesti, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.
– On jopa vähän sitäkin ilmiötä, että kun pääsee nopeasti testiin, käydään vain testaamista varten siinä Suomen puolella, joka tietenkään ei varsinainen tavoite ole, Taskila sanoo.
THL:n suositus on, että Suomeen saapuva matkustaja käy testissä rajalla, ellei hänellä ole todistusta 72 tuntia aiemmin otetusta testistä. Suositus koskee matkustajia, jotka saapuvat maista, joissa koronailmaantuvuus on kahdelta viikolta yli 25 sataatuhatta asukasta kohti.
Säännöllisesti Suomen ja Ruotsin tai Suomen ja Norjan rajan yli työssä käyvä voi ohittaa testauksen, jos hänellä on todistus alle seitsemän vuorokautta aiemmin otetusta negatiivisesta koronavirustestistä.
"Todella pieni ero"
Liikenne Virosta Suomeen vilkastui tiistaina matkustusrajoitusten kiristysten alla, mutta länsirajalla matkustajamäärissä ei näkynyt erityistä piikkiä. Rantalan mukaan tulo- ja lähtöliikenne sujui tiistaina tavalliseen tapaan yhteensä noin 15 000 matkustajan lukemissa.
– Pikku piikki oli viime torstaina. Se voi johtua varmaan siitä, että niistä rajoituksista jo keskusteltiin silloin. Viime päivinä ei ole ollut mitään piikkiä täällä Tornio–Haaparannan-suunnalla, Rantala kertoo.
Rantalan mukaan Ruotsista ei ole tullut vielä Tornion puolelle yhtään työntekijää välttämättömiin työtehtäviin. Rajanylityksestä on luopunut alle 10 matkustajaa, jotka ovat kääntyneet takaisin Ruotsiin.
Myöskään Turussa ei nähty erityistä kasvua matkustajamäärissä tiistaina, kertoo vanhempi rajavartija Aki Tahvanainen.
– Todella pieni ero esimerkiksi viime viikkojen liikenteeseen alkuviikkoisin. Puhutaan jostain kymmenestä prosentista. Ei ruuhkautunut millään tavalla, Tahvanainen kertoo STT:lle.
Liikenne Ruotsista Turkuun on ollut vähäistä korona-aikana jo entuudestaan, eikä keskiviikkona uusien rajoitusten myötä matkustajamäärissä ole havaittu suurta muutosta.
– Täällä Turussa lähtökohtaisesti ne matkustajat, jotka ovat aikaisemmin ylittäneet rajan, ovat jo silloin täyttäneet nämä kiristyneet rajoitukset, Tahvainen kertoo.
Liikenne Virosta hiljeni tyystin
Rajavartiolaitos on arvioinut, että uusien rajoitusten vaikutuksen on arvioitu olevan suurin juuri Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen.
Tiistaina Virosta Suomeen matkustavien määrässä oli selvä piikki ja 6 500 ihmistä tuli Suomeen Helsingin sataman kautta, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola STT:lle. Tämän vuoden ensimmäisten viikkojen aikana Helsingin sataman kautta Suomeen saapui keskimäärin 2 900 ihmistä päivässä.
Keskiviikkona Virosta on ylittänyt rajan Suomeen iltapäivään mennessä alle 400 ihmistä.
– Arvio on, että Helsingin sataman kautta Suomeen saapuneiden henkilöiden lukumäärä määrä olisi päivän päätteeksi noin tuhat, Simola kertoo.
Tähän mennessä satamasta on käännytetty 17 ihmistä rajalla takaisin Viroon voimassa olevien rajoitusten mukaisesti.
Testiosuus kohentunut matkustajien vähetessä
Helsingissä Länsisatamassa sekä Katajanokan ja Vuosaaren satamissa käynnistyi tänään koronatestaus terminaaleissa. Alkuiltaan mennessä Virosta oli saapunut noin 140 jalkamatkustajaa, joista vähän yli puolet suostui testiin. Lisäksi reilulla kymmenesosalla oli esittää tuore negatiivinen testitulos, todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronataudista tai varaus koronatestiin.
Testissä on käynyt nyt suurempi osuus matkustajista kuin aiemmissa seulontatesteissä tai laivoilla tehdyissä testeissä, sanoo sataman terveysneuvonnan koordinaattori Anna Oksanen.
– Olemme tosi tyytyväisiä, että meidän voimakas suostuttelu on saanut reilusti yli 50 prosenttia ihmisistä valitsemaan testin. Pyrimme siihen, että jokainen, joka tulee, käy meidän terveysneuvonnassa, sanoo asiantuntija Kai Kalmari Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta.
Vuosaaren satamassa on toiminnassa myös drive in -testaus automatkustajille. Se on tulossa pian myös muihin Helsingin satamiin. Automatkustajista muutama on käynyt tänään testissä terminaaleissa.
Tallinnan-laivoilla on tällä hetkellä keskimäärin 60 matkustajaa, joista pääosa on Kalmarin mukaan rekkakuskeja. Heitä koskevat omat koronaohjeensa.
Turussa puolestaan koronantorjuntabussi on vastassa kaikkia Ruotsista saapuvia aamulaivoja. Valtaosa Ruotsista saapuvista matkustajista tulee Turkuun aamulaivoilla.
Aikavälillä 16.–25. tammikuuta aamulaivoilla on tullut 1 150 matkustajaa, joista on testattu reilut 200. Maanantaihin mennessä testeissä oli löytynyt kymmenen tartuntaa.
Iltalaivoilla tulevien matkustajien testaamista suunnitellaan parhaillaan.
Testausta tarjotaan myös kaikille ulkomailta tuleville matkustajille Turun lentoasemalla, jonne tulee kerran viikossa lento Puolan Gdanskista.
Finnair on aiemmin ilmoittanut alkavansa torstaista lähtien vaatia Suomeen saapuvilta matkustajilta todistuksen tuoreesta negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta koronavirusinfektiosta. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia tai jatkolennoille vaihtavia.