Totaalisen hiihtofiaskon syy selvisi – todisteena tarkkaa dataa

Miesten sprintistä vastaava maajoukkuevalmentaja Ville Oksanen vahvisti Trondheimin maailmancupin sprinttipäivän päätteeksi joukkueen suksiongelmat. Naiset hiihtivät lumisateessa lujaa, mutta miesten vauhti tökkäsi, kun sade lakkasi ennen miesten aika-ajoa.

Joni Mäki venyi miehistä ainoana erävaiheeseen.

– Datan perusteella pystyy sanomaan, että miehillä oli vajausta kalustopuolella, Oksanen paljasti.

Myös Mäen vauhti puolivälierissä todisti samaa. Hän oli hyvässä vauhdissa, mutta karsiutui pienen huolimattomuuden takia jatkosta ja päätyi onnettomasti sijalle 25.

– Jonilla oli kuitenkin puolivälierissä hyvä suksi ja hyvä kulku. Tuli vain muutama pieni moka, Oksanen todisti.

GPS:n avulla kerätyn datan perusteella suomalaisten suksien pintakuviointi ei toiminut lumisateen tauottua. Se vaikuttaa enemmän ylämäessä, mutta data huonosta luistosta on luotettavampaa sprinttireitin laskuosuuksilla, joita oli yhteensä noin 50 sekuntia matkasta.

– Oletus on, että juuri sateen loppuminen käänsi tilanteen meille epäedulliseksi. Pintakuvio toimi naisilla, kun lunta tuli silloin paljon, Oksanen jatkoi.

Maunuksela ihasteli tasoa

Miesten kunnosta ja vireestä on vaikea päätellä juuri mitään Trondheimin sprintin perusteella. Naisille kertyi joukolla plussaa, vaikka Jasmin Kähärän välieräpaikka jäi suomalaisten ainoaksi ja 12. sija parhaaksi saavutukseksi.

– Taisi olla ekaa kertaa koskaan, kun kuusi suomalaista naista meni maailmancupissa karsinnasta jatkoon vapaan hiihtotavan sprintissä, naisten valmentaja Ville Maunuksela arveli.

– Se kuvaa naisten sprinttijoukkueen tason laajuutta.

Maunuksela korosti Kähärän välieräpaikan lisäksi suomalaisten hyviä hiihtoja puolivälierässä.

Kerttu Niskanen oli lopputuloksissa 16:s ja menetti välieräpaikan, kun ei löytänyt loppusuoralla kirilleen sijaa. Häneltä voi odottaa Trondheimin yhdistelmäkilpailusta ja kympiltä kauden parhaita tuloksia.

Jasmi Joensuu oli aika-ajossa toinen, mutta karsiutui ääritasokkaassa puolivälierässä, kun joutui viimeisessä mutkassa huonolle ajolinjalle.

Tiia Olkkonen hiihti rohkeasti ja päättäväisesti kuin välieräpaikka kuuluisi hänelle. Myös Hilla Niemelä hiihti tasollaan hyvän puolivälierän. Molempien tie tyssäsi kuitenkin puolivälieriin.

– Oli hilkulla, ettei tullut useampaakin välieräpaikkaa, Maunuksela vahvisti.

Lue myös:

    Uusimmat