Suomalaistapa tekee turmiollista jälkeä – Isometsä: "Toivotaan, että ei tuhoa näitäkin"

Lauri Vuorisen hiihto ja suomalaisten silmin nähden liukkaat sukset ilahduttivat MTV Urheilun asiantuntijaa Jari Isometsää. Tour de Skin sprinttiavaus Italian Toblachissa tarjosi kuitenkin enemmän negatiivista antia, joka saa asiantuntijan tarttumaan laajempaan sinivalkoiseen kuvaan.

Vuorinen sivakoi Toblachissa päivän parhaana suomalaisena hiihtäjänä vapaan sprintin välieriin ja lopputuloksissa seitsemänneksi. Vuorinen on aiemmin yltänyt maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa korkeammalle vain Lillehammerin perinteisen sprintissä joulukuussa 2021, kun hän sivakoi viidenneksi.

Isometsä luonnehtii Vuorisen hiihtoja "älyttömän hienoiksi". Hän huomauttaa, että korkealla käyty Toblachin sprintti oli kova kilpailu, jossa paikalla olivat sairastumisten takia pois jääneitä lukuun ottamatta parhaat.

– Sitäkin taustaa vasten Vuorisen seitsemäs sija on kova veto, Isometsä hehkuttaa.

Isometsä nostaa myönteisenä seikkana esiin myös havaintonsa, että kaikkien erävaiheessa hiihtäneiden suomalaisten – Vuorisen, 25:nneksi sijoittuneen Joni Mäen ja naisissa 16:nneksi sivakoineen Jasmi Joensuun – sukset näyttivät olevan "erittäin liukkaat".

– Jasmi ei ollut pääsemässä välieriin ja tippui puolivälierissä, mutta hiihti ihan hyvän, rohkean hiihdon. Siitä pisteet Jasmille. Hän ei tehnyt taktisia mokia, ei vain riittänyt lopussa.

Sinivalkoisittain lohdullista on osaltaan myös se, että naisissa, joissa Suomella on Kerttu Niskasen myötä suurimmat menestystoiveet, pahimmille kilpakumppaneillekin osui epäonnistumisia.

Ebba Andersson ei päässyt jatkoon. Heidi Weng ei päässyt jatkoon. Frida Karlsson hiihti vain yhden erän, vaikka sai tietysti  bonussekunteja. Jessica Diggins, joka olisi voinut tänään ollut vaikka voittaja, ei päässyt edes finaaliin. He ovat kokonaiskisaa silmällä pitäen pahimpia kantoja kaskessa eivätkä ihan onnistuneet.

"Sopii toivoa"

Isometsä kiteyttää, että vain yksi erävaiheeseen edennyt suomalaisnainen oli joukkuevinkkelistä huono suoritus. Asiantuntija ottaa tässä kohdin kiinni suomalaisten yleiseen huonouteen etenkin vapaan sprinteissä.

– Se on kiinni jo vuosia vallalla olleesta suomalaisten tavasta tehdä hidasta, pitkää peruskestävyysharjoittelua. Se syö sprinttiominaisuuksia eikä voi olla näkymättä sprinttimenestyksessä.

– Sprinttimenestys on myös kiinni siitä, onko hiihtäjä olemassaan nopea, vai onko lähtötilanne jo se, että hän on hidas. Se on merkittävä asia, mutta vuosikausien pitkällä peruskestävyysharjoittelulla nopeastakin hiihtäjästä saadaan hidas.

Isometsä huomauttaa, että Suomella on nuorten tasolla huippunopeita hiihtäjiä ja sprinttiin on ainesta. Hän mainitsee alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden sprintissä viime kaudella voittaneen Jasmin Kähärän ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestarin Eevi-Inkeri Tossavaisen.

– Toivotaan, että suomalaisten ihannoima pitkä peruskestävyysharjoittelu ei tuhoa näitäkin sprinttereitä. Sitä sopii toivoa.

Nuorista miehistä Isometsä nostaa puolestaan esiin vuonna 2021 sprintin alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden voittaneen Niilo Moilasen.

Huomenna kohtalon päivä

Tourin kokonaiskilpailua ajatellen Kerttu Niskasen jääminen karsintaan, sijalla 36, oli päivän ikävin kolaus, vaikka tiedossa olikin, että vapaan sprintti on distanssimatkoille satsaavalle ja niillä menestyneelle suomalaiselle vaikea kilpailumuoto.

Isometsä sanoo, että isku ei ollut Niskaselle totaalinen, mutta tekee huomiseen kisaan "pakkoraon". Tuolloin sivakoidaan Niskaselle vahva 10 kilometrin perinteisen väliaikalähtökisa, ja edessä on Isometsän sanoin kohtalon päivä koko Touria ajatellen.

– Jos Kerttu olisi tänään onnistunut vähän paremmin, huomenna olisi riittänyt perushyvä veto. Nyt se ei riitä. Kun maanantaina lähdetään 20 kilometrin takaa-ajoon vapaalla, siihen on pakko saada hyvät asetelmat. 

– Jos jäät nyt liian kauas etkä pääse kärkiletkoihin mukaan, ero saattaa olla tuolloin maalissa kaksi–kolme minuuttia ja peli alkaa olla menetetty. Jos huomenna tulee ihan nappipäivä ja onnistutaan ihan täysin, sillä pystytään vielä paikkaamaan tämänpäiväinen.

Lue myös:

    Uusimmat