Uupumuksen takia Vihreiden puheenjohtajuudesta luopunut ja sairauslomalle jäänyt kansanedustaja Touko Aalto avautuu tämänhetkisestä tilanteestaan Keskisuomalaisen haastattelussa. Haastattelu on ensimmäinen Aallon sairauslomalle jäämisen jälkeen.
Touko Aalto sanoo Keskisuomalaiselle, että omista mielenterveyden ongelmista puhuminen tuntuu ”kamalan brutaalilta”. Muuten hän olisi puhunut niistä julkisuudessa paljon aikaisemmin.
Hänelle diagnosoitiin paniikkihäiriö vuonna 2008, burn-outin Aalto kärsi eurovaalien jälkeen 2009 ja 2014.
Mitä enemmän Aalto on tutustunut masennuksen taudinkuvaan, sitä varmemmaksi hän on omien sanojensa mukaan tullut siitä, että kyse on "pitkäaikaisesta elämänkumppanista".
Aalto on lehden mukaan laatinut itselleen nyt hyvinvointisuunnitelman, jonka avulla hän aikoo pitää huolta elämän peruspilareista: ravinnosta, levosta ja liikunnasta. Jatkossa Aalto ei aio antaa ”merkitykselliselle kutsumustyölleen” (politiikka) kuin 50 prosenttia elämästään. 30 prosenttia menee läheisille, 20 prosenttia liikunnalle.
Touko Aallon pyrkimys on palata eduskuntaan tammikuussa ja muihin luottamustehtäviin tämän vuoden puolella – kuitenkin omaa jaksamista kuunnellen.
”Olen pelännyt, hävennyt ja pitänyt itseäni viallisena”
Aalto kertoo lehdessä, että vaikeaan tai keskivaikeaan masennukseen liitettävistä oireista lähes kaikki ovat tulleet hänelle tutuiksi.
– Olen pelännyt, hävennyt ja pitänyt itseäni viallisena, Aalto sanoo Keskisuomalaisessa.
– Olen pelännyt leimautumista ja sitä, miten minuun suhtaudutaan. Pelännyt, että ihmiset katsovat, että tuolla se hullu menee.
Aalto kertoo pelänneensä myös sitä, että hänen mielenterveysongelmiaan käytetään häntä vastaan politiikassa.
Ongelmat kilpistyivät puheenjohtajuuteen
Ongelmat alkoivat, kun Aallosta tuli kuntavaalien suurimman voittajan, Vihreiden puheenjohtaja.
Aalto kokee, että puolueeseen suhtauduttiin eri tavalla, kun kiva ja vaaraton haastaja oli noussut Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Tuli hyökkäyksiä ja hyökkäykset henkilöityivät puheenjohtajaan.
Samaan aikaan Aaltoon kohdistui paljon erilaisia vaatimuksia, toiveita ja odotuksia, jotka olivat usein keskenään ristiriitaisia.
Uutisointi keskittyi yksityisasioihin.
– Avioero oli elämäni suurin kriisi. Pelkästään sen käsitteleminen on ollut hirveän vaikeaa, Aalto sanoo.
"Minähän hymyilen taas"
Pahimmalla hetkellä Aalto kertoo lysähtäneensä vihreiden syyskuun puoluevaltuuskunnan jälkeen kaverinsa vierassänkyyn ”lähes katatoniseen tilaan”. Kahteen viikkoon Aalto ei juurikaan syönyt, puhunut tai nukkunut.
Aalto ei omien sanojensa mukaan ole vielä täysin parantunut. Esimerkiksi unettomuus vaivaa edelleen. Hän voi kuitenkin paremmin ja havahtuu päivän aikana muutamaan otteeseen iloitsemaan siitä, että ”minähän hymyilen taas”.