Historiallisen lämmin toukokuu on hellinyt sekä helteenrakastajia että terassiravintoloita.
Lue myös:
Nyt se varmistui: Eletään kaikkien aikojen helteisintä toukokuuta – ja lisää lämpöä on luvassa
– Tämä on ollut meille paras toukokuu ikinä. Vaihtuvuutta on paljon, ihmiset tulevat terassille syömään lounastakin ja terassi on tasaisesti täynnä koko päivän, kertoo ravintolapäällikkö Tiina Tökkäri ravintola Telakasta Tampereelta.
– Terassimyynnin kannalta tämä on ollut ainakin tuplasti parempi kuin viime vuoden toukokuu. Meidän paras mainoksemme on ollut tuo aurinko, joka mollottaa ja pitää lämpöä yllä, sanoo ravintolapäällikkö Mika Lattu Turun panimoravintola Koulusta.
Telakan terassi vetää noin 175 asiakasta, kun Koulun kupeeseen mahtuu noin 500.
Pohjoisemmassa Suomessa lämpötilat ovat olleet matalammat, jolloin niiden vaikutuskin on jäänyt pienemmäksi.
Kuopiossa terassipaikoissa myynti on kasvanut noin 10–15 prosenttia viime vuoteen verrattuna, arvioi Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen.
– Täällä Kuopion alueella nousu ei ole ollut niin merkittävä kuin Etelä-Suomessa, jossa on enemmän väkeä. Meillä kysyntä keskittyy enemmän lomakuukausiin ja varsinkin heinäkuuhun. Toivotaan, että aurinko paistaisi silloin, Hämäläinen sanoo.
Hyvät säät hiljentävät kauppakeskusravintoloita
Toukokuu on ollut pääpiirteittäin hyvä myös koko maan kattavalle ravintolakonserni Restamaxille.
– Kyllä tämä on tietysti nostanut meidän terassikauppaamme. Siinä on nähtävissä selkeää piristystä viime vuoteen nähden, jolloin kelit eivät olleet lainkaan samanlaiset, kertoo Restamaxin toimitusjohtaja Juha Helminen.
– Se kannattaa kuitenkin huomioida, että näin hyvillä keleillä kauppakeskuksissa olevat ravintolat hiipuvat. Myynnin nousua tasoittaa se, kun ihmiset viettävät aikaa ulkona, kotona grillaamassa tai mökeillään, Helminen kertoo.
Helminen ei voi vielä antaa asiasta tarkkoja lukuja eikä suuruusluokkia, sillä hänen on noudatettava pörssiyhtiöitä koskevia raportointisäädöksiä.
Työvoiman tarve ei ole pompannut
Vaikka terassit ovat pullistelleet, työvoiman saaminen ei ole ollut tavallista vaikeampaa.
– Suurin osa tavallisesta henkilökunnasta on saanut tehdä täysiä tunteja, ja he ovat olleet siitä mielissään. Yleensä työtunnit tippuvat talvella ja keväällä pikkujouluajan jälkeen. Eri oppilaitoksista on myös saatu työharjoittelijoita, kertoo Telakan ravintolapäällikkö Tökkäri.
Restamaxin ravintoloihin työvoimaa on ollut vaikeampi saada, mutta tilanne ei poikkea normaalista.
– Sama haaste jatkuu, sillä meillä on ravintola-alalla jatkuva pula hyvästä työvoimasta. Tällaisissa kulutuspiikeissä se tietysti näkyy myös, mutta täytyy muistaa, että kaikkein kovin kysyntäpiikki on pikkujoulukaudella, toimitusjohtaja Helminen sanoo.