Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toivoo saavansa viettää Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa kahdenkeskistä aikaa. Mikä olisi presidenteille sopivan jylhä kohtaamispaikka?
Trump on ilmaissut haluavansa tavata Putinin ensin kaksin, ennen kuin muut tapaamiseen osallistuvat tahot liittyvät kokoukseen, kertoo CNN.
Tieto on CNN:n mukaan peräisin huipputapaamisen suunnitelmat tuntevalta henkilöltä. Lähteen mukaan Trump haluaa enemmän aikaa kehittää johtajien välisiä suhteita.
Kesäkuisessa Singaporen-tapaamisessaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa Trump vietti Kimin kanssa kahdestaan aikaa noin tunnin verran ennen niin sanottua virallista neuvotteluosuutta. Seuranaan heillä oli vain omat tulkkinsa.
Monumentaalisia suunnitelmia
Trump on CNN:n tietolähteen mukaan myös kertonut, että hän haluaa tapaamisen Putinin kanssa tuntuvan ”monumentaaliselta”, kuten tapana on ollut Venäjän ja Yhdysvaltain johtajien välisissä aiemmissa kokouksissa.
Kokouksen näyttämöstä on liikkeellä edelleen vain spekulaatioita, mutta monumentaalisiksi luokiteltavien kohteiden lista rajaa ainakin joitain vaihtoehtoja pois.
Toistaseksi poliisi on ainakin torpannut huhujen keskiössä paljon pyörineen Vantaan Königstedtin kartanon soveltuvuuden presidenttien kokouksen paikaksi.
Monumentaalinen tai ei, Vantaan vaihtoehto rajautui pois liian pienten pysäköintipaikkojen vuoksi.
Perinteitä kunnioittavat puitteet tapaamiselle voisivat tarjota esimerkiksi Presidentinlinna tai Mäntyniemi, joissa maiden päämiehiä on tavannut historian aikana aiemminkin.
Vaihtoehdoiksi on väläytelty myös esimerkiksi Smolnaa, Säätytaloa, Messukeskusta ja Finlandia-taloa.
Ulkoministeriö vahvisti keskiviikkona alkuillasta, että Finlandia-talo toimii Trumpin ja Putinin tapaamisen lehdistökeskuksena.
Tästä tiedosta ei kuitenkaan voi vetää vielä pitkälle meneviä johtopäätelmiä.
Tarpeeksi näyttävää?
Kruununhaassa Suomen Pankkia vastapäätä sijaitseva Säätytalo on julkisivunsa puolesta näyttävä, kenties jopa Trumpin makuun sopivan monumentaalinen.
Uusrenessanssityyliä edustava arvorakennus on nykyisin valtioneuvoston ja muun valtionhallinnon kokouksien ja edustustilaisuuksien käytössä.
Alvar Aallon kynästä oleva Finlandia-talo on myöskin arkkitehtonisesti Suomen tunnetuimpia rakennuksia, joskin juuri hiljan on uutisoitu sen rapistuneen marmorijulkisivun olevan jälleen remontin tarpeessa.
Kuuluisin Finlandia-talossa isännöity huippukokous lienee vuoden 1975 ETYK-huippukokous.