Trump hokee äänestäjilleen tekevänsä paremman diilin – ihmiset alkavat jo epäillä: "Milloin meillä alkaa mennä paremmin?"

AOP Kiina Yhdysvallat tullit tuontitullit kauppasota 16.2.82578947
imago/Steinach/ All Over Press
Julkaistu 13.04.2018 13:49
Toimittajan kuva

Juuso Parviainen

juuso.parviainen@mtv.fi

Trump määräsi maaliskuun alussa kiinalaiselle alumiinille ja teräkselle tullit, jotka nostavat niiden tuotteiden hintoja, joissa kyseisiä materiaaleja käytetään. Reutersin haastattelemien maanviljelijöiden ja yritysten mukaan investointeja jää tekemättä hintojen nousun vuoksi.

Illinoisissa asuva Lucas Strom on maanviljelijä, joka jätti ostamatta 71 000 dollarin arvoisen viljavaraston, koska viljavaraston myyjä A&P Grain Systems nosti tuotteen hintaa 5 prosentilla kaksi päivää Trumpin ilmoituksen jälkeen.

– Tuhoaisiko tuo hinnan korotus meidät? Ei, mutta näinä aikoina pitää miettiä kulujaan fiksusti, Storm kommentoi Reuterssille.

A&P Grainin toimitusjohtaja Dave Altepeter kertoi, että viljavaraston rakentamiseen käytettävä teräs valmistetaan Yhdysvalloissa. Tällöin voisi ajatella, ettei teräkseen kohdistetuilla tulleilla ole vaikutusta, koska terästä ei hankita Kiinasta.

Yritykset tuskailevat myynnin kanssa

Tullit ovat kuitenkin nostaneet myös yhdysvaltalaisen teräksen hintoja, koska terästä ei enää saa niin halvalla. Yrityksen viljavarastoissa käytetyn teräksen hinta on noussut noin 20 prosenttia vuoden alusta alkaen.

Myös muut maanviljelysvarusteita valmistavat yritykset ovat Deere & Co ja Caterpillat tuskailevat, kuinka saavat myytyä tuotteitaan, kun niiden hinnat nousevat valmistuskustannusten vuoksi.

Toinen illinoisilainen maanviljelijä Allen Entwistle, joka äänesti Trumpia, sanoi lykänneensä 800 000 dollarin arvoisten viljan varastointijärjestelmän rakentamista.

– Presidentti Trump hokee, että hän aikaa järjestää meille paremman diilin. Milloin meillä sitten alkaa mennä paremmin? Entwistle kysyy.

Trump määräsi maaliskuussa teräkselle 25 prosentin tullit ja alumiinille 15 prosentin tullit. Toimenpiteet oli suunnattu Kiinaa vastaan, joka tuottaa paljon terästä ja alumuunia. Yksi suurin ostajista taas on Yhdysvallat.

Vastaiskuna Kiina asetti yhdysvaltalaisille tuotteille tulleja, esimerkiksi durralle ja soijapavuille. Tämä voi myös vaikuttaa yhdysvaltalaisten viljelijöiden tuloihin, jos kiinalaiset eivät enää osta niin paljoa yhdysvaltalaisia tuotteita.

Vielä kaksi vuotta sitten Trumpin mukaan hän voisi vaikka ampua äänestäjänsä menettämättä kannatustaan

0:25img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat