Trump julistautui poliittiseksi vangiksi – "En ole tehnyt mitään väärää!"

Historiallinen päätös: Ex-presidentti Donald Trump todettiin syylliseksi 2:27
VIDEO: Ex-presidentti Donald Trump todettiin syylliseksi.

Donald Trumpin vaalikampanjan sivulla väitetään maan entisen presidentin olevan poliittinen vanki.

Todellisuudessa Trump ei ole ainakaan vielä saanut vankilatuomiota eikä edes ehdollista. Niin sanotun hyssyttelyrahaoikeudenkäynnin tuomio on määrä lukea vasta heinäkuussa.

–  Minut tuomittiin juuri peukaloidussa poliittisessa ajojahti-oikeudenkäynnissä: En tehnyt mitään väärää! He ovat tehneet ratsian kotiini, pidättäneet minut, ottaneet pidätysvalokuvan, ja nyt he ovat juuri tuominneet minut, sivustolla luki.

Samalla Trumpin kampanjasivustolta ohjattiin kävijöitä republikaanipuolueen viralliselle WinRed-varainkeruusivustolle, joka kaatui minuuttien sisällä Trumpin sivustolla julkaistun viestin jälkeen.

Sivusto oli maissa noin tunnin ajan.

Trumpin kampanja julkaisi viestipalvelu X:ssä päivityksen, jossa niin ikään kuvailtiin oikeudenkäyntiä peukaloiduksi.

–  Niin monet amerikkalaiset halusivat lahjoittaa presidentti Trumpin kampanjaan, että WinRed-sivut kaatuivat, päivityksessä jatkettiin.

Bidenkin hyödynsi päätöstä varainkeruuseen

New Yorkissa valamiehistö totesi torstaina Trumpin väärentäneen liikeasiakirjoja.

Niin sanottu hyssyttelyrahaoikeudenkäynti liittyi pornonäyttelijä Stormy Danielsille vuoden 2016 presidentinvaalien alla tehtyihin maksuihin.

Rikosoikeudenkäynnin valamiehistö totesi Trumpin syylliseksi kaikissa 34 syytekohdassa.

Päätöksen myötä Trumpista tuli ensimmäinen Yhdysvaltain entinen presidentti, jonka on oikeudessa todettu syyllistyneen rikokseen.

Vuonna 2020 vaaleissa Joe Bidenille hävinnyt Trump hakee uutta presidenttikautta, ja marraskuussa hänellä on mitä todennäköisimmin vastassaan jälleen Biden.

Republikaanipuolueen odotetaan vahvistavan Trumpin ehdokkuuden heinäkuun puoluekokouksessa vain joitain päiviä tuomionluvun jälkeen.

Istuvan demokraattipresidentti Bidenin kampanja korosti torstaina äänestämisen tärkeyttä marraskuun vaaleissa ja kehotti niin ikään lahjoittamaan presidentin uudelleenvalintakampanjaan.

Trump verrannut itseään Mandelaan

Trump kuvailee lukuisia oikeusjuttujaan säännöllisesti taisteluksi Bidenin hallintoa vastaan ja maalaa itsestään kuvaa marttyyrina, joka on valmis uhraamaan oman vapautensa seistäkseen kannattajiensa tukena.

Huhtikuussa Trump vertasi itseään Etelä-Afrikan entiseen presidenttiin ja maan apartheid-politiikkaa vastustaneeseen Nelson Mandelaan.

Vertailu 27 vuotta telkien takana poliittisena vankina viruneeseen Mandelaan herätti pikaisesti kritiikkiä Bidenin kampanjan puolelta.

Trump esitti vertauksensa tänä keväänä, kun New Yorkin oikeudenkäynnin tuomari uhkasi määrätä liikemiehelle vankeutta, jos Trump vielä rikkoo hänelle määrättyä kommentointioikeuden rajoitusta eli niin sanottua suukapulamääräystä.

Trump oli verrannut itseään Mandelaan myös vuonna 2023 järjestetyssä kampanjatilaisuudessa.

Hän on myös verrannut itseään Jeesukseen.

–  Kuvittele, että olisit niin itsekeskeinen, että vertaisit itseäsi Jeesukseen Kristukseen ja Nelson Mandelaan hieman yli viikon sisällä, Bidenin vaalikampanja sanoi lausunnossaan.

Hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä syyttäjän tärkeänä todistajana esiintynyt Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen sanoi jokunen vuosi sitten julkaistussa kirjassaan, että Trumpilla on tapana haukkua mustia valtionpäämiehiä.

Cohenin mukaan Mandela ei Trumpin mielestä ollut kummoinen johtaja.

Lue myös:

    Uusimmat