Kirjeenvaihtajan kommentti: Trump on nyt virallisesti rikollinen, ja seuraukset voivat olla ratkaisevia

Historiallinen päätös: Ex-presidentti Donald Trump todettiin syylliseksi 2:27
Katso myös: Ex-presidentti Donald Trump todettiin syylliseksi hyssyttelyrahaoikeudenkäynnissä.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on todettu syylliseksi rikoksiin New Yorkin rikosoikeudenkäynnissä. Oikeudenpäätös on historiallinen, mutta onko sillä väliä syvän epäluottamuksen Amerikassa, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Syyllinen, syyllinen, syyllinen, totesi valamiehistö yhteensä 34 kertaa eikä se ollut Trumpille mieleen. Selvästi pettynyt Trump haukkui koko oikeudenpäätöksen pian sen jälkeen.

– Tämä oli peukaloitu ja häpeällinen oikeudenkäynti. Todellinen tuomio tulee marraskuun 5. päivänä kansalaisilta. He tietävät, mitä täällä tapahtui. Täällä oli (George) Sorosin tukema syyttäjä. Emme ole tehneet mitään väärä, olen syytön mies, Trump lausui.

Harmitukseen on syytä, sillä Trump ei joudu kantamaan rikollisen taakkaa ainoastaan presidentinvaalikampanjan, vaan koko loppuelämänsä. Trump teki jälleen kerran myös historiaa, hänestä tuli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on tuomittu rikoksista.

Nyt alkaakin sitten arvailut mitä tämä kaikki tarkoittaa Trumpin vaalikamppailun kannalta. Ainoa oikea vastaus on, ettei kukaan täysin varmasti tiedä. Yhdysvallat on syvästi kahtiajakautunut kahden pääpuolueen välillä, mikä vaikuttaa jopa ihmisten valintoihin missä osavaltiossa asuu tai mitä televisiokanavaa katsoo. Sen vuoksi Trumpilla on ollut otollista kylvää epäluottamusta oikeusjärjestelmään. New Yorkin pääsyyttäjät ovat vaaleilla valittuja ja Trumpin syyttäjä on demokraatti. Trumpin tuomiosta teki päätöksen puolustuksen ja syyttäjän yhteisesti valitsema valamiehistö, mutta sitä ei Trumpin kampanjamainoksissa korosteta.

Trumpin tuomion yksityiskohdista päättää lopulta tuomari, se voi olla kaikkea sakkojen ja vankilatuomion väliltä. Tuomari aikoo lukea tuomion heinäkuussa, vain muutama päivä ennen republikaanien puoluekokousta, missä Trumpin presidentinvaaliehdokkuus vahvistetaan.

Tällaista tilannetta ei ole koskaan aiemmin nähty Yhdysvalloissa, mutta seuraavat asiat ovat tosiasioita: Presidenttikisa on kannatuskyselyiden ja omien haastattelujeni perusteella todella tiukka tällä hetkellä ja sitä se tulee todennäköisesti olemaan myös lähempänä vaalipäivää. Se tarkoittaa sitä, että pienikin muutos äänestäjien mielissä vaikuttaa lopputulokseen.

Varmaa on se, etteivät Trumpin uskollisimmat tukijat käännä selkäänsä Trumpille, mutta entä joukko Trumpin ja Bidenin välillä kamppailevia sitoutumattomia? Kannatuskyselyissä Joe Biden ja Trump ovat lähes tasoissa ja pienelläkin määrällä mielensä muuttajia on väliä. Sen vuoksi vanha sanonta on paras vastaus näiden vaalien kohdalla: Vain aika näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat