Historiallinen päätös: Ex-presidentti Donald Trump todettiin syylliseksi – väittää oikeudenkäyntiä peukaloiduksi

Yhdysvalloissa valamiehistö on todennut maan entisen presidentin Donald Trumpin syyllistyneen liikeasiakirjojen väärentämiseen liittyen pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin niin sanottuihin hyssyttelyrahoihin.

Rikosoikeudenkäynnin valamiehistö totesi Trumpin syylliseksi kaikissa 34 syytekohdassa. Päätöksen myötä Trumpista tuli Yhdysvaltain historian ensimmäinen entinen presidentti, jonka on oikeudessa todettu syyllistyneen rikokseen.

Trump kuvailee valamiehistön päätöstä häväistykseksi ja väittää oikeudenkäyntiä peukaloiduksi. Hän sanoo, että todellinen tuomio ovat marraskuun alun presidentinvaalit. Trump väitti olevansa syytön, mutta ei suoraan sanonut, että hän aikoisi valittaa päätöksestä.

Tätä piti varmana Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaanien Mike Johnson, jonka mukaan tämä päivä jää häpeälliseksi maan historiaan.

– Trump valittaa tästä absurdista päätöksestä ja hän voittaa, Johnson lausui.

Tuomarin mukaan Trumpin tuomio on määrä lukea 11. heinäkuuta. Trumpia uhkaa jopa neljän vuoden vankeustuomio, mutta ensikertalaisena hän selvinnee ehdonalaisella.

Trumpin todennäköinen presidenttiehdokkuus on ollut määrä vahvistaa republikaanien puoluekokouksessa, joka alkaa 15. heinäkuuta.

"On vain yksi tapa pitää Trump poissa Valkoisesta talosta"

Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris korostivat lausunnossaan, ettei kukaan ole lain yläpuolella, mutta tuomittuna rikollisenakin Trumpista tulee republikaanien presidenttiehdokas.

– On vain yksi tapa pitää Trump pois Oval Officesta (Valkoisessa talossa): Mennä äänestämään.

Bidenin mukaan Trump on historian suurin uhka Yhdysvaltojen demokratialle. Bidenin mukaan Trumpin kampanja perustuu kostoon, perustuslain tuhoamiseen sekä siihen, että hänestä tulisi diktaattori ensimmäisenä päivänään takaisin vallassa.

 – Toinen Trumpin kausi tarkoittaisi kaaosta, Biden tiivisti.

Mielipidetiedusteluissa Trump on tästä huolimatta ollut edellä Bideniä ratkaisevissa osavaltioissa.

Valkoinen talo sanoi puolestaan kunnioittavansa oikeusvaltioperiaatetta. Asiaa kommentoi Valkoisen talon lakimiehen kanslian tiedottaja, jonka mukaan asiasta ei ole muuta kommentoitavaa.

Lue myös:

    Uusimmat