Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julkaissut Twitter-tilillään muokatun kuvan, jossa hän asettaa kunniamitalia sotilaskoiran kaulaan. Presidentti on itsekin myöntänyt kuvan olleen muokattu, mutta hänellä on myös pitkä historia väitteistä, joita hän ei ole suostunut oikomaan.
Yhdysvallat toteutti viime viikolla onnistuneen sotilasoperaation, jonka seurauksena yksi terroristijärjestö Isisin etsityistä johtajista, Abu Bakr al-Baghdadi, sai surmansa Pohjois-Syyriassa.
Operaatioon osallistui myös sotilaskoiria, joista yksi loukkaantui lievästi saatuaan osumaa sähkökaapeleista. Koira nousi välittömästi julkisuuteen ja lähes "sotasankarin" maineeseen.
Koirasta julkaistiin jo aiemmin valokuva, mutta sen nimeä ei kerrottu.
Keskiviikkona Trump julkaisi kuvan, jossa hän asettelee koiran kaulaan mitalia. Trump on kirjoittanut saateeksi ”AMERIKKALAINEN SANKARI!”.
Kuva on yhdistelmä kahta muuta valokuvaa. Toinen alkuperäinen kuva on vuodelta 2017. Se on otettu tilanteessa, jossa Trump asettaa mitalia eläkkeellä olevan sotilaslääkäri James C. McCloughanin kaulaan. McCloughan palkittiin kymmenen ihmisen hengen pelastamisesta Vietnamin sodassa, The New York Times kertoo.
Korkein mahdollinen ansiomitali
McCloughanille myönnetty ”The Medal of Honor” on Yhdysvaltain korkein mahdollinen sotilasansiomitali, ja se myönnetään vain erityisistä urhoollisuuden osoituksista.
Toinen käytetty valokuva on Valkoisen talon aiemmin julkaisema kuva kyseisestä sotilaskoirasta.
Trumpin julkaiseman kuvamuokkauksen alareunassa on vesileima, jonka perusteella se on konservatiivisen Daily Wire -sivuston käsialaa.
Noin kymmenen tuntia myöhemmin Trump uudelleentviittasi oman päivityksensä kiittäen Daily Wireä kuvamuokkauksesta. Presidentti siis antoi ymmärtää, ettei hänen tarkoituksenaan ole ollut väittää kuvaa aidoksi.
– Todella söpö uudelleenversiointi, mutta ”elävä” versio Conanista on lähdössä Lähi-idästä Valkoiseen taloon johonkin aikaan ensi viikolla, Trump kirjoitti.
Koirilla on ohjaajaa korkeampi sotilasarvo
The New York Times tavoitti McCloughanin, joka esiintyy alkuperäisessä valokuvassa. Hän kertoo, ettei ole loukkaantunut kuvamuokkauksesta.
McCloughanin mukaan kunniamitali vastaanotetaan koko operaatioon osallistuneen tiimin puolesta, ja koirilla on ollut pitkään osansa sotakentillä. Hän itsekin työskenteli sotilaskoirien kanssa Vietnamin sodassa.
– Ne ovat hyvin rohkeita, hän sanoo.
Newsweekin lähteet puolustusvoimissa ovat aiemmin kertoneet koiran nimen olevan Conan, ja se olisi nimetty koomikko Conan O’Brianin mukaan. Nimeä ei kuitenkaan ole vahvistettu virallisesti.
Keskiviikkoisessa päivityksessään Trump kuitenkin puhuu koirasta Conanina, mikä antaa entistä enemmän vahvistusta asiaan.
Kaikki Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatioihin osallistuvien henkilöllisyydet ovat salattuja, myös sotilaskoirien. The Business Insider kertoo, että koirien nimien kertominen voisi asettaa koiran ohjaajan vaaraan, koska nimen avulla voi päästä myös hänen henkilöllisyytensä jäljille.
Yhdysvaltain puolustusvoimissa kallisarvoiset sotilaskoirat ovat aina ohjaajaansa korkeammassa sotilasarvossa kuin ohjaajansa. Tarkoituksena on varmistaa koirien hyvä kohtelu.
Huumori on tehokas, mutta vaarallinen tapa viestiä
Presidentti Trump käyttää sujuvasti sosiaalista mediaa ja sille tyypillistä kieltä. Siellä kuvamuokkaukset, jotka toisinaan päätyvät viraaleiksi ilmiöiksi eli meemeiksi, ovat yleinen huumorin muoto ja tehokas keino tavoittaa ihmisiä verkossa.
Vaikka meemeistä on tullut jo poliitikkojenkin keskuudessa yleisesti käytetty keino viestiä, nähdään se usein lähinnä nuoremman sukupolven juttuna.
Huumori on muutenkin viestinnän muotona haastava ja herkkä väärinymmärryksille, joten varsinkin korkea-arvoiset poliitikot, kuten valtionjohtajat, yleensä pidättyvät osallistumasta sellaiseen.
Lue myös: Suosittu amerikkalainen viihdeohjelma hauskuutti Niinistön kustannuksella – näin jenkit meemittelivät Suomen presidentillä
Kuten monessa muussakin asiassa, tässäkin Trump kulkee omia teitänsä.
Aikaisemmin hän on kummastuttanut ja viihdyttänyt ihmisiä esimerkiksi julkaisemalla kuvamuokkauksen Trump Towerista törröttämässä keskellä Grönlantia sen jälkeen, kun oli ehdottanut alueen ostamista.
– Lupaan, etten tee tätä teille, presidentti kirjoitti vitsillisesti viitaten gröönlantilaisten suureen vastustukseen asiassa.
Epäillään väärentäneen kuvaa saadakseen tukea omalle väitteelle
Koiran mitalikuvan yhteydessä presidentti itsekin ilmaisi myöhemmin, että kuva oli muokattu ja hän oli jakanut sen huumorimielessä.
Presidentillä on kuitenkin myös menneisyyttä kuvaväärennösten, suuripiirteisten väitteiden ja kyseenalaisen huumorin suhteen.
Syyskuussa Trump käytti Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa karttaa, joka kuvasti tuhoisan hurrikaani Dorianin ennustettua kulkureittiä aina Alabaman osavaltioon saakka.
Kartta kuitenkin näytti siltä, että osa tiedoista oli tökerösti piirretty jälkeenpäin tussin avulla. Epäilyksiä ei ollenkaan hälventänyt se, että nimenomaan tökerösti piirretty osa näytti ”vahvistavan” presidentin aikaisemmat sanomiset, joiden mukaan hurrikaani ulottuisi Alabamaan.
Väite oli nopeasti kumottu meteorologien toimesta, mutta presidentti syytti kuitenkin kriitikkoja valeuutisista.
Jo yli 13 000 vääristeltyä väitettä
Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos päätyi julkisesti kumoamaan presidentin väitteet, jotta ne eivät aiheuttaisi paniikkia Alabaman asukkaissa.
Presidentin teon laillisuuttakin kyseenalaistettiin, sillä julkisen vallankäyttäjän ei ole Yhdysvalloissa sallittua antaa vääriä varoituksia säätilanteesta ja luonnonmullistuksista.
Toimittajat kysyivät presidentiltä tiedotustilaisuudessa, miksi kartta näytti tussilla piirretyltä. Hän vastasi, ettei tiedä. Presidentti ei ole kommentoinut asiaa enempää, kuten ei useimpia muitakaan väitteitä, jotka faktantarkistajat ovat todenneet epätosiksi.
The Washington Post on laskenut, että presidentti oli syyskuuhun mennessä sanonut lähes tuhannen virassaolopäivänsä aikana julkisesti yli 13 000 väitettä, jotka on osoitettu paikaansapitämättömiksi tai harhaanjohtaviksi.