Trump löysi syntipukin

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump 21. huhtikuuta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump 21. huhtikuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.04.2025 07:48
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Trump on tyytymätön keskuspankin korkopolitiikkaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vaikuttaa löytäneen syntipukin kauppasodan mahdollisesti aiheuttamiin talousongelmiin.

Trump hyökkäsi jälleen maanantaina Yhdysvaltojen keskuspankin johtajaa Jerome Powellia vastaan kuvailemalla tätä "herra liian myöhäiseksi" ja "suureksi häviäjäksi".

Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal (WSJ).

Trump on moittinut Powellia siitä, ettei tämä ole leikannut korkoja. Trumpin mukaan korkoja pitäisi alentaa "nyt". Presidentin mukaan keskuspankki pyrki myös vaikuttamaan vuoden 2024 vaaleihin alentamalla korkoja.

WSJ:n mukaan Trumpin tuoreimmat hyökkäykset ovat jälleen osoitus siitä, että presidentin mukaan keskuspankin pitäisi toimia Valkoisen talon tahdon mukaisesti. 

Yhdysvaltojen keskuspankki eli Federal Reserve System (Fed) on perinteisesti ollut poliittisesta hallinnosta irrallinen toimija.

Trump on toisella presidenttikaudellaan pyrkinyt horjuttamaan myös muiden vanhojen instituutioiden, kuten korkeimman oikeuden, arvovaltaa.

Lue myös: Tutkijat: USA ajautumassa perustuslailliseen kriisiin – syynä yksi mies, joka ei ole Trump

WSJ muistuttaa, että se oli Trump joka nimesi Powellin keskuspankin johtajaksi vuonna 2018. Powellin johdolla Fed myös antoi "ennennäkemätöntä tukea" koronapandemian alkaessa vuonna 2020, jolloin Trump oli presidentti.

Keskuspankin johtaja Powell ja muu keskuspankin johto on toistuvasti sanonut, ettei politiikka määritä Fedin linjauksia. 

Monet yhdysvaltalaiset ekonomistit ovat pitäneet keskuspankin viime aikaista korkopolitiikkaa loogisena vastauksena tämänhetkiseen ja ennustettavissa olevaan taloustilanteeseen.

Presidentti Trump ja keskuspankin johtaja Jerome Powell marraskuussa 2017, jolloin Trump nimesi Powellin ehdokkaakseen Fedin johtoon.Presidentti Trump ja keskuspankin johtaja Jerome Powell marraskuussa 2017, jolloin Trump nimesi Powellin ehdokkaakseen Fedin johtoon.AFP / Lehtikuva

Economist: Lahja Kiinalle

Yhdysvalloissa ja maailmalla on pelätty Trumpin tuontitullien aiheuttavan laman.

Trump määräsi huhtikuussa tuontitulleja liki kaikille maailman valtioille. Valkoinen talo kuitenkin nopeasti jäädytti tullit 90 päiväksi lukuisten kauppakumppaneidensa, kuten Euroopan unionin kanssa.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan Trump myönsi pienissä piirissä olevansa valmis kestämään tullien tuoman taloudellisen "kivun". 

Trump kuitenkin pelkäsi aiheuttavansa talouskriisin, yhdysvaltalaislehti New York Times kertoo. Tullien jäädytyksestä kertoessaan Trump käytännössä myönsi laskeneiden pörssikurssien vaikuttaneen päätökseensä.

Lue myös: Analyysi: Trump pelkäsi – sisäpiirilähteet paljastivat, mitä Valkoisessa talossa tapahtui

2:25imgTätä kauppasodan välirauha tarkoittaa.

Yhdysvaltojen Kiinan vastaiset tullit kuitenkin jäivät voimaan. Trump on pitkään katsonut Kiinan olevan Yhdysvaltojen merkittävin kilpakumppani sekä taloudessa että vaikutusvallassa.

Yhdysvaltoihin tuotavilla kiinalaistuotteilla on nyt vastassaan 145 prosentin tullit. Kiina on asettanut vastatulleja 125 prosentin verran.

Arvostetun brittilehti Economistin mukaan kauppasota saattaa olla "lahja Kiinan johtajille". Kiinalaiskuluttajat kun ovat muun maailman tapaan pitkään ihailleet yhdysvaltalaisia tuotteita ja maan kulttuuria Hollywood-elokuvista lähtien. 

Kiinalaisten Trump-kiukku saattaa kuitenkin tehdä presidentti Xi Jinpingin hallinnon työn helpommaksi. Kiinalaiset saattavat boikottihengessä alkaa ainakin toistaiseksi kuluttaa enemmän kiinalaisia kuin yhdysvaltalaisia tuotteita, Economist katsoo.

Kiinan presidentti Xi Jinping Vietnamissa 14. huhtikuuta.Kiinan presidentti Xi Jinping.AFP / Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Kauppasota