Vasta aika näyttää, mitä presidentti Donald Trumpin aloittamasta prosessista sodan päättämiseksi seuraa, arvioi ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen MTV Uutisille.
Trump on ilmoittanut, että ensimmäinen tapaaminen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa toteutuu Saudi-Arabiassa. Trumpin mukaan sekä hän että Putin uskovat vahvasti "maalaisjärkeen".
Trump keskusteli Putinin kanssa noin puolentoista tunnin puhelun keskiviikkona. Presidentit sopivat aloittavansa neuvottelut Ukrainan sodasta.
Puhelun jälkeen Trump soitti myös Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille. Hänen kanssaan Trump puhui noin tunnin.
– Olemme matkalla kohti rauhaa. Putin haluaa rauhaa, Zelenskyi haluaa rauhaa, minä haluan rauhaa, Trump lausui puheluiden jälkeen.
Presidentti itse kehui puhelun Putinin kanssa menneen mainiosti. Presidentti Zelenskyi sanoi myös uskovansa, että Venäjä saadaan painostettua rauhaan.
Kuka tilanteessa on nyt vahvoilla, tutkija Henri Vanhanen?
– Trump on ilmaissut selkeästi aikeensa käydä keskusteluja Venäjän presidentin kanssa, ja se itsessään ei ole vielä merkki, että oltaisi vahvoilla tai heikoilla.
– Näen enemmän, että uusi presidentti ja hänen hallintonsa pyrkivät hahmottamaan pelikenttää, ja sitä, mikä on mahdollista ja mikä ei.
Vanhanen muistuttaa, että samat olosuhteet vallitsevat edelleen taistelukentillä ja sen kannalta mikään ei ole vielä merkittävästi muuttunut.
– Ehkä Putinin kommentit siitä, että hän haluaa eliminoida sodan juurisyitä, viittaa siihen, että Venäjä näkee tilaisuutensa pyrkiä muuttamaan Euroopan turvallisuusjärjestystä itsensä kannalta edullisemmaksi. Kyllä tässä tarkkana on syytä olla.
Lue myös: Päätoimittajan kommentti: Hengennostatushöpötys Ukrainan voitosta voidaan nyt lopettaa
Trump on kuitenkin syöttämässä ukrainalaisille myös katkeraa kalkkia.
Trump sanoi uskovansa, että Ukrainassa saadaan aikaiseksi tulitauko lähitulevaisuudessa.
Presidentti on kuitenkin ilmaissut, että Nato-jäsenyyden antaminen Ukrainalle ei olisi käytännöllistä.
Trumpin mukaan hän ja Putin olivat samaa mieltä siitä, että ihmisten kuolemat Ukrainan sodassa on lopetettava.
Millainen rauhanvälittäjän rooli Euroopalle jää tässä prosessissa?
Henri Vanhanen muistuttaa tosiasiasta, että viime kädessä tilanteessa on kyse Euroopan mantereen turvallisuudesta.
– Toivoisin, ettei Euroopan rooli olisi minkäänlainen rauhanvälittäjän rooli, vaan aika keskeinen siinä mielessä, että eurooppalaisten kannalta tilanteen ratkeaminen on avainasemassa sen suhteen, onko tämä maanosa vakaa vai ei.
– Kun puhutaan ratkaisuista, mitkä liittyvät Euroopan turvallisuuteen, ja varsinkin Ukrainan turvallisuuteen, niissä keskusteluissa on syytä olla mukana sekä eurooppalaiset että ukrainalaiset.