Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa siirtää Yhdysvaltojen suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.
Trump kertoi ratkaisustaan pitämässään puheessa. Samalla Trump tunnusti Jerusalemin aseman Israelin pääkaupunkina. Presidentti vakuutteli Yhdysvaltojen seisovan edelleen alueen rauhanprosessin takana.
Varapresidentti Mike Pence matkustaa lähi-itään lähipäivien aikana. Presidentin päätöksen pelätään kiristävän alueen tilannetta entisestään sekä vaikeuttavan israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanprosessia. Suurlähetystön siirron uskotaan vievän useita vuosia.
Lähetystön siirto oli eräs Trumpin keskeisistä vaalilupauksista. Yhdysvaltain kongressi hyväksyi jo vuonna 1995 lain, joka tunnustaa Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina.
Samalla päätös valtuutti suurlähetystön siirron Tel Avivista Jerusalemiin. Tähän asti presidentit ovat käyttäneet lakiin jätettä mahdollisuutta siirtää lähetystön siirtoa aina puoli vuotta kerrallaan.
Jerusalemin asema on sotkenut Israelin ja palestiinalaisten välejä pitkään. Jerusalemin itäosan 1960-luvulla vallannut Israel on julistanut koko kaupungin pääkaupungikseen. Palestiinalaiset puolestaan haluavat tehdä Jerusalemin itäosasta pääkaupungin omalle valtiolleen.
Iso osa YK:n jäsenmaista ei tunnusta Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina eikä sitä, että kaupunki kuuluisi yksin Israelille.
Tyrmistynyt vastaanotto
Trumpin päätös luonnollisesti ilahdutti israelilaisia, mutta sai kansainväliseltä yhteisöltä osin tyrmistyneen vastaanoton.
Esimerkiksi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres totesi, ettei kahden valtion mallille ole toista vaihtoehtoa tai varasuunnitelmaa. Pääsihteeri kertoi tekevänsä kaikkensa saadakseen israelilaiset ja palestiinalaiset palaamaan neuvottelupöytään. Guterresin mukaan Trumpin yksipuolinen päätös vaarantaa alueen rauhanprosessin.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi, ettei voi tukea Trumpin päätöstä. Macronin mukaan Trumpin yksipuolinen ratkaisu on harmillinen ja YK:n päätöslauselmien vastainen. Macronin mukaan alueen tilanne voidaan ratkaista vain palestiinalaisten ja israelilaisten välisten neuvottelujen kautta.
Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti olevansa päätöksestä eri mieltä. Mayn mukaan päätös tunnustaa Jerusalemin asema ei edistä rauhan syntymistä alueella.
Myös Turkki ja Egypti kertoivat tuoreeltaan vastustavansa Trumpin ratkaisua. Palestiinalaisten islamistinen ja poliittinen Hamas-järjestö kutsui Yhdysvaltojen päätöstä agressioksi Palestiinan kansaa vastaan.