"Trumpilla on kirjaimellisesti koko elämä pelissä" – Vancelta kysyttiin kysymys, johon hän ei uskaltanut vastata

Asiantuntijan mukaan väkivallan uhka on suuri, voittaa Yhdysvaltojen vaalit kumpi tahansa ehdokkaista.

Varapresidenttiehdokkaiden tiistai-iltaisen väittelyn kohtelias ja asiallinen sävy yllätti monet katsojat ja asiantuntijat.

Ylikorostetusti korostettiin, ettei tässä olla vihollisia, vaan kaksi ihmistä, jotka ovat politiikan asiakysymyksissä eri mieltä mutta tulevat toimeen, sanoo Yhdysvaltain politiikan tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

– Se oli hirveän virkistävää, koska Yhdysvalloissa nykyään valittavasti harvoin näkee sellaista.

Vaikka väittely oli virkistävä tuulahdus Yhdysvaltojen vaaleja ympäröivässä tulehtuneessa ilmapiirissä, vaalien kuohunnassa on odotettavissa levottomuuksia puolin ja toisin.

Erityisesti räväköistä kommenteistaan tunnetun republikaanien varapresidentti J.D. Vancen esiintyminen oli odotettua hillitympi, eikä hän provosoitunut demokraattien Tim Walzin yrityksistä huolimatta.

Lindénin mukaan Vance yritti vedota äänestäjiin pehmeämmällä, inhimillisemmällä lähestymistavalla ja nimenomaan välttää äärimmäiseksi leimautumista.

Yksi kysymys, johon Vance ei suostunut vastaamaan, koski vaalituloksen hyväksymistä. Walz kysyi Vancelta suoraan, hävisikö Donald Trump vuoden 2020 vaalit – asia, jota Trump itse ei ole myöntänyt.

– Tim, olen keskittynyt tulevaisuuteen, Vance sanoi ja yritti vaihtaa aihetta.

Vance ei vastannut suoraan siihenkään, aikooko Trump kiistää taas vaalituloksen, jos häviää. Hän kuitenkin lupasi auttaa Walzia, jos tämä valitaan varapresidentiksi, eli myönsi vaalitappion mahdollisuuden.

Lindénin mukaan kysymys on Vancelle kiusallinen.

– Jos hän sanoisi, ettei Trump oikeasti voittanut tai että hän toimisi samoin kuin Mike Pence, Trump suuttuisi aivan määrättömästi hänelle, Lindén kuvailee.

Trumpin kauden varapresidentti Mike Pence käänsi vaalien jälkeen selkänsä Trumpille eikä liittynyt tämän yrityksiin kumota vaalitulosta.

Pence oli istuvana varapresidenttinä ja senaatin puheenjohtajana erilaisessa asemassa kuin Vance, mutta hän ei voinut myöskään sanoa täysin suoraan tukevansa Trumpin toimia. Vance oli tullut väittelyyn esiintymään maltillisena.

– Hän ei voinut sanoa kumpaakaan, Lindén toteaa.

"Trump ei taistele paitsi vallasta, myös vapaudestaan"

Neljän vuoden aikana Yhdysvalloissa on muutettu lakeja niin, ettei vaalitulosta pysty yrittää kumota täysin samoilla tavoilla kuin edellisten vaalien jälkeen Trump yritti. Myös varapresidentin asema on riisuttu lähes pelkästään seremonialliseksi.

Se ei kuitenkaan estä yrittämästä, varsinkin kun panokset ovat suuret.

– Olen käytännössä varma, että jos Trump häviää, hän yrittää uudestaan vilpillisesti muuttaa vaalitulosta.

Trump ja hänen tukijansa ovat jo vuosia tehneet taustatyötä sitä varten, että vaalitulos voidaan tarvittaessa kyseenalaistaa. Hänen miniänsä Lara Trumpin johtama republikaaninen kansallinen komitea eli puolueen johtava elin on kasannut vaalitarkkailijoiden ja asianajajien tiimiä, johon se on ilmoittanut rekrytoivansa myös 100 000 vapaaehtoista.

Tiimi on jo nostanut tusinoittain oikeusjuttuja, joissa muun muassa haastetaan postiäänten ääntenlaskun aikarajaa ja muita äänestämiseen liittyviä linjauksia.

Siinä ei ole itsessään mitään laitonta tai vilpillistä, mutta se kertoo merkittävästä varautumisesta mahdolliseen häviöön. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle tulosta ollaan valmiita kyseenalaistamaan ja millä keinoin.

– Trumpilla on nyt vielä enemmän pelissä, koska nyt hän taistelee paitsi vallasta, niin myös vapaudestaan.

Jos Trumpin oikeusjutut etenevät, on mahdollista, että hän voi joutua vankilaan. Kun otetaan hänen korkea 78 vuoden ikänsä huomioon, voisi hän joutua viettämään loppuelämänsä vankilan muurien sisällä.

– Hänellä on kirjaimellisesti koko elämä pelissä.

Levottomuuksia odotettavissa puolin ja toisin

Trumpin taistelua avittaa se, että hänen ydinkannattajansa tuskin hyväksyisivät demokraattien Kamala Harrisin voittoa.

– Trump on esittänyt heille asian niin, että tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko hän voittaa tai demokraatit huijasivat. Ja tämä varmasti tulee aiheuttamaan jonkinlaista liikehdintää.

– Koen, että väkivallan uhka on hyvin todellinen.

Vaikka Trump voittaisi, ei väkivallan uhka hälvene täysin.

Lindénin mukaan demokraattien kannattajat ovat viime vaalien jäljiltä hyvin huolissaan siitä, yrittääkö Trump vilpillisesti voittoon.

– Jos Trump voittaa rehellisesti, miten heidät sitten saadaan vakuuttuneeksi, että hän on oikeasti voittanut rehellisesti, kuvailee Lindén.

Trump on kampanjansa aikana joutunut jo kahden salamurhayrityksen kohteeksi.

– On paljon ihmisiä, jotka uskovat, että jos Trump saa toisen kauden, Yhdysvallat jollain tavalla tuhoutuu – että jotain todella tärkeää menetetään ikuisiksi ajoiksi tai ainakin pitkäksi aikaa.

– Tällainen ihminen voi ajatella, että jos hän kohdistaisi väkivallanteon Trumpiin, niin hän olisi monien silmissä sankari ja pelastaisi Yhdysvallat joltain kamalalta kohtalolta.

Katso videolta koko Maria Lindénin haastattelu: 

Lue myös:

    Uusimmat