Presidentti Donald Trump kamppailee vaalitulosta vastaan ainakin joulukuun alkuun asti, arvioi yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson.
Vallanvaihto Donald Trumpilta Joe Bidenille voi olla historiallisen kivulias. Näin arvioivat MTV Uutisille yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson ja väitöskirjatutkija Jani Kokko.
Donald Trump ei ole vieläkään tunnustanut vaalitulosta, vaikka lauantaista asti on ollut selvää, että 20. tammikuuta Joe Bidenista tulee Yhdysvaltojen 46. presidentti. Trumpin hallinto onkin kieltäytynyt yhteistyöstä Bidenin vallansiirtoa valmistelevan tiimin kanssa.
Donald Trumpin (vas.) hallinto ei ole suostunut vielä yhteistyöhön Joe Bidenin siirtymähallinnon kanssa. Kuva: Lehtikuva.AFP / Lehtikuva
Esimerkiksi pieni valtionvirasto GSA on kieltäytynyt allekirjoittamasta papereita, jotka muun muassa antaisivat Bidenin tiimille valtion varoja ja pääsyn tärkeisiin tietoihin, joita vallanvaihdossa tarvitaan.
– Olen suoraan sanoen yllättynyt, miten vähän tukea on tullut. Uskoin, että hallintokoneisto olisi antanut periksi. Bidenilla on edessään pitkä tie, Andersson sanoo.
Normaalikin vallanvaihto on työläs
Vallanvaihto on työlästä toteuttaa normaalinakin aikana. Ministereiden ja presidentin lisäksi Bidenin täytyy nimittää tuhansiin virkoihin uusia ihmisiä.
Väitöskirjatutkija Jani Kokon mukaan tärkeintä olisi, että vanha ja uusi hallinto loisivat keskusteluyhteydet keskenään. Tiedon pitää kulkea hallintojen välillä.
– Mitä lakiesityksiä on vielä tulossa, onko tulossa turvallisuuspoliittisia kriisejä tai muita asioita joihin kannattaisi panostaa, Kokko listaa.
George W. Bush (oik.) ja Barack Obama tapasivat Valkoisessa talossa vuoden 2008 vaalien jälkeen 10. marraskuuta. Kuva: AOP.
Trumpin temppuilu voi jatkua pitkäänkin
Esimerkiksi vuonna 2008 väistyvä presidentti George W. Bush teki talouskriisissä ratkaisuja, joista hän tiedotti tulevaa presidenttiä Barack Obamaa etukäteen. Nykyinen Valkoisen talon isäntä ei ole yhteistyökykyisimmästä päästä.
– Nyt täytyy toivoa, että instituutiot ymmärtävät, että he eivät palvele yhtä henkilöä, vaan ensisijaisesti Yhdysvaltoja ja amerikkalaisia, Kokko sanoo.
Mediatietojen mukaan Donald Trump suunnittelee kampanjatilaisuuksien tapaista kiertuetta, jossa hän aikoo puhua meneillään olevista vaalituloksia koskevista oikeusjutuista. Yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson uskoo, että Trump voi jatkaa temppuiluaan joulukuun alkuun saakka.
Donald Trumpin kannattajat osoittivat mieltään Los Angelesissa 7. marraskuuta. Kuva: EPA.
Oikeustaisteluiden pitää olla käytynä joulukuun 8. päivään mennessä. Joulukuun 14. päivä valitsijamiesten kokous lyö lopullisen sinetin Joe Bidenin presidenttiydelle.
– En tiedä miten Trumpin tiimi voisi enää siinä vaiheessa vastustella. Jos he vastustelevat, Bidenin tiimi todennäköisesti voisi haastaa Trumpin oikeuteen, Andersson sanoo.
Andersson uskoo kuitenkin, että täydelliseltä pattitilanteelta lopulta säästytään.
– Toivon, että yhdysvaltalainen systeemi toimii. Mutta kyllä se näyttää haastavalta tällä hetkellä.
Kokemusta tulossa, mutta se ei korvaa ongelmaa
Joe Bidenilla on takanaan 36 vuotta senaattorina ja 8 vuotta varapresidenttinä. Hän ei siis ole mikään untuvikko Valkoisessa talossa. Lisäksi julkisuudessa spekuloitujen ministerinimien listoilta löytyy kokemusta Barack Obaman ja jopa Bill Clintonin ajalta.
Biden siis aikoo nimittää tiimin, joka tietää, miten hallinto toimii. Se ei silti korvaa keskusteluyhteyttä, jota Trump paraikaa väistelee.
– Ajantasainen tieto on ainoastaan Valkoisessa talossa ja muulla ylimmällä virkamieskunnalla. Kokemus voi olla avuksi, mutta se ei korvaa ongelmaa, Jani Kokko sanoo.
Trump voi vaikuttaa vielä kauan
Presidenttinä Joe Biden on sanonut haluavansa tehdä yhteistyötä senaatin republikaanisen puolueen kanssa. Se voi myös olla ainoa vaihtoehto, jos demokraatit eivät voita kahta senaatinvaalia tammikuun alussa.
Donald Trump on mediatietojen mukaan harkinnut jo vuoden 2024 presidentinvaalikampanjaan lähtemistä, mikäli oikeustaistelu ei tuo jatkokautta tänä syksynä. Trump sai vaaleissa historian toiseksi eniten ääniä, joten hänellä on hyvin vahva asema republikaanien sisällä.
Donald Trumpilla on erittäin vahva asema puolueensa sisällä. Kuva: EPA.
Jani Kokon mukaan yhteistyö voi vaikeutua huomattavasti, jos Trump pystyy pitämään ohjat republikaanisesta puolueesta.
– Jos taas perinteisen linjan konservatiivit ottavat puolueen takaisin itselleen, puolue voi pystyä pitämään Trumpin kannattajajoukon puolueen kelkassa.
Mutta kiinnostaako Trumpia puolueen etu?
Yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson ei ole täysin vakuuttunut siitä, että Trumpia kiinnostaisi puolueen etu. Hänen on vaikea nähdä Trumpia johtamassa puoluetta esimerkiksi vuoden 2022 välivaaleihin, joissa käydään kamppailua edustajainhuoneen ja senaatin hallinnasta.
– Uskon, että hän lähtee omista lähtökohdistaan. Mutta halutessaan hänellä voi olla erittäin paljon vaikutusvaltaa. Saihan hän tuotua itselleen ja puolueelleen 70 miljoonaa ääntä, ja menestystä sekä senaatin että edustajainhuoneen vaaleissa, Andersson sanoo.