Donald Trumpin kampanjatiimi on haukkunut republikaanien presidenttiehdokkaan nuoruusvuosista kertovan The Apprentice -elokuvan. Fiktioelokuva tulee valkokankaille tänään, vain alle kuukausi ennen Yhdysvaltain presidentinvaalipäivää.
1970-luvun New Yorkissa nuori ja nälkäinen liikemies Donald Trump (Sebastian Stan) pyrkii isänsä jalanjäljissä kiinteistömoguliksi, jona hänet sittemmin on opittu tuntemaan.
Eräänlaiseksi oppipojakseen Trumpin ottaa keinoja kaihtamaton lakimies Roy Cohn (Jeremy Strong).
Valkokankaille Yhdysvalloissa ja meillä Suomessakin tänään 11. lokakuuta saapuva The Apprentice ei kaihda päähahmonsa rumempienkaan puolien esiin tuomista.
Lyhyessä, mutta etukäteen elokuvan puhutuimmassa kohtauksessa Trump raiskaa ensimmäisen vaimonsa Ivana Trumpin (Maria Bakalova).
Elokuvan Trump käy myös muun muassa rasvaimussa ja korjauttaa kaljuuntuvaa takaraivoaan kirurgisesti.
Tuulinen tie valkokankaille
Käsittelytapansa vuoksi teoksesta on ehditty jo kohista kuukausia ennen sen teatterilevitystä.
Iranilais-tanskalaisen Ali Abbasin ohjaama elokuva esitettiin yleisölle toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla.
Republikaanien ehdokkaana jälleen Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän Trumpin kampanjatiimistä elokuva lytättiin. Filmin tekijöitä uhattiin mahdollisilla oikeustoimilla.
Elokuvaa rahoittanut miljardööri Dan Snyder halusi lehtitietojen mukaan poistaa elokuvan raiskauskohtauksen.
Levittäjien arkailun takia laajempi teatterilevitys elokuvalle varmistui vasta hiljattain.
Tutkija: Ei suurta merkitystä vaalien kannalta
Tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista arvioi elokuvan maalaavan Trumpista monisyistä kuvaa – osin myös sellaista, jota Trump saattaisi itsekin katsoa mielellään.
– Mutta siinä on myös kohtauksia, jotka heijastuvat häneen kielteisesti ainakin niille katsojille, jotka eivät hänen nykypersoonaansa arvosta, hän sanoo.
Lindén ei pidä elokuvan vaalipäivän läheistä julkaisuajankohtaa tulenarkana, sillä hänen mukaansa useimmilla amerikkalaisilla on Trumpista jo tässä kohtaa valmiiksi mielipide.
– Jos ihminen ei ole vielä muodostanut näissä vaaleissa kahdesta ehdokkaasta mielipidettä, se kertoo, että henkilö ei syystä tai toisesta seuraa politiikkaa. Jolloin on vaikea nähdä, että päätyisi katsomaan tätä elokuvaakaan. Siksi en usko, että tällä on suurta merkitystä vaalien kannalta.
Menneitä vuosikymmeniä kuvaavassa, Trumpin liikemiesuran ympärillä pyörivässä elokuvassa hänen presidenttiyteensä on viittauksia säästeliäästi.
Tutkijan mielestä The Apprenticen voi kuitenkin mieltää poliittiseksi elokuvaksi.
– Tässä on ihan erilainen sävy siksi, että kyse on henkilöstä, joka on juuri nyt ehdolla vaaleissa.
Lue myös: Osa republikaaneista toivoo Trumpin häviötä: "Harris on loistava vaihtoehto"
4:18