Tubettaja löi fyysikon kanssa vetoa 10 000 dollarista ja voitti – todisti, ettei "mahdoton" auto olekaan mahdoton

Vetoa todistivat lukuisista dokumenttisarjoista tutut tiedepersoonat.

Lähes 10 miljoonan tilaajan tiedeaiheista Veritasium-kanavaa YouTubessa pyörittävä Derek Muller ajoi kuukausi sitten julkaistussa jaksossa tuulikäyttöisellä autolla ja totesi tuolloin auton kykenevän etenemään myötätuuleen tuulta nopeammin.

Fysiikan professori Alexander Kusenko Kalifornian yliopistosta otti yhteyttä Mulleriin ja sanoi tämän olevan väärässä, koska hänestä pelkästään tuulivoimalla kulkeva auto ei voinut mitenkään kulkea nopeammin kuin tuuli itsessään ja vaati Mulleria todistamaan väitteensä.

Kusenkon mukaan auton nopeus ei voinut oikeasti ylittää tuulen nopeutta, vaan kyseessä oli oltava jonkinlainen virhepäätelmä, ja auto ainoastaan näytti kulkevan tuulta nopeammin. Kusenkon mukaan autolle olivat todennäköisesti antaneet vauhtia satunnaiset lyhytkestoiset tuulenpuuskat.

Kusenko vaati Mulleria todistamaan väitteensä. Muller ei jäänyt jahkailemaan, vaan ehdotti 10 000 dollarin vetoa, johon Kusenko myös tarttui.

– Jos olen väärässä, haluan tietää sen itsekin, Muller kertoo jutun lopusta löytyvällä videolla, joka sisältää runsaasti matemaattista pohdintaa.

Todisti väitteensä oikeaksi

Muller onnistui kuin onnistuikin lopulta todistamaan väitteensä, vaikka myöntääkin tajunneensa prosessin aikana, ettei ollut ensimmäisellä videollaan tarjonnut riittävästi todisteita väitteidensä tueksi. Muller ja Kusenko viestittelivät tapauksesta ahkerasti sekä Twitterissä että privaatisti, mutta lopulta näkemys oli selvä:

Auto, jossa ei ole lainkaan moottoria, ei akkuja, eikä mitään muutakaan voimanlähdettä kuin sen isoa propellia pyörittävä tuuli, kykenee Mullerin kokeen perusteella kulkemaan tuulta nopeammin.

Kusenko tunnusti tappionsa ja maksoi 10 000 dollaria mukisematta.

– Näkemyksensä muuttaminen uusien todisteiden valossa on erinomaisen tutkijan merkki. Haluan kiittää Alexia hänen tekemistään huomioista, jotka terävöittivät myös omaa ajatteluani ongelmaa pähkäillessäni, Muller twiittasi.

Vedossa toimivat todistajina tieteen yleistajuistajina tunnetuiksi tulleet televisiopersoonat Bill Nye ja Neil deGrasse Tyson. Konetekniikan professori Nye ja astrofyysikko Tyson nähdään myös videolla kertomassa omia näkemyksiään kokeeseen liittyen.

Katso video alta. 

Rahoilla järjestetään kilpailu

Myös rahoille on jo löytynyt käyttöä, sillä Muller käynnisti tiedekilpailun, johon kaikki saavat vapaasti osallistua. Ideana on kuvata TikTokiin tai YouTubeen video, joka selittää selkeällä ja luovalla tavalla jonkin tiedettä, teknologiaa tai matematiikkaa koskevan ilmiön.

Muller käyttää vedosta voittamansa rahat kokonaan kilpailun palkintopottiin maksaen voittajalle 5 000 dollaria, kakkoselle 3 000 dollaria ja kolmoselle 2 000 dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat