Tuhannet riensivät suremaan 32-vuotiaana menehtynyttä kohutähteä – "kuolema" paljastuikin julkisuustempuksi

Poonam Pandey toteutti julkisuustempun menehtymisestään kohdunkaulan syöpään lisätäkseen tietoisuutta sairaudesta.

Perjantaina 2. helmikuuta intialaisen Bollywood-näyttelijä-malli Poonam Pandeyn Instagram-tilillä jaettiin suru-uutinen, jonka mukaan Pandey olisi menehtynyt kohdunkaulan syöpään 32-vuotiaana. Tilillä on 1,3 miljoonaa seuraajaa. 

Päivitys löytyy yhä Pandeyn Instagram-tililtä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Tämä aamu on meille raskas. Raskain sydämin ilmoitamme, että olemme menettäneet rakkaan Poonamimme kohdunkaulansyövälle. Jokainen elävä olento, joka hänet koskaan tapasi, kohdattiin puhtaalla rakkaudella ja kiltteydellä. Tänä surullisena aikana pyydämme yksityisyyttä kun muistelemme lämpimästi häntä ja aikaa, jonka jaoimme, päivityksessä kerrotaan. 

Pandeyn edustajat vahvistivat sittemmin uutisen useille intialaisille medioille, ja myös moni kansainvälinen media uutisoi Pandeyn "kuolemasta". 

Loppuviikosta asia kääntyi kuitenkin päälaelleen, kun Pandeyn Instagram-tilille ilmestyi päivitys, jossa tämä ilmoitti olevansa sittenkin elossa ja kertoi kyseessä olleen julkisuustemppu. 

Pandeyn mukaan tempauksen tarkoituksena olisi ollut lisätä tietoisuutta kohdunkaulan syövästä ja kertoi ylpeänä "kaikkien puhuvan nyt kohdunkaulan syövästä". Hän kertoi myös olevansa tyytyväinen siitä, mitä uutiset hänen "kuolemastaan pystyivät saavuttamaan".

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Minun on pakko jakaa jotain merkittävää teidän kaikkien kanssa: olen täällä, elossa. Kohdunkaulan syöpä ei vienyt henkeäni, mutta traagisesti se on vienyt tuhansien naisten hengen, johtuen tiedon puutteesta sen suhteen, miten tätä tautia voidaan torjua, Pandeyn videopäivityksen yhteydessä kerrotaan. 

Toisin kuin jotkin muut syövät, kohdunkaulan syöpä on täysin ehkäistävissä. Avainasemassa ovat HPV-rokote ja varhaislöydökset. Meillä on keinot varmistaa, ettei kukaan menetä elämäänsä tälle sairaudelle. Voimautetaan toisiamme kriittisellä tietoisuudella ja varmistetaan, että jokainen nainen saa tietoa tarvittavista toimista.

Toisessa, myöhemmin julkaistussa päivityksessään Pandey kertoi tiedostavansa julkisuustemppunsa ristiriitaisuuden. Hänen mielestään tarkoitus kuitenkin pyhitti keinot ja kertoi kokevansa kohdunkaulan syöpään liittyvän laaja-alaista epätietoisuutta. 

Yhdessäkään päivityksistään Pandey ei ole täsmentänyt, sairastaako tai onko hän itse sairastanut kohdunkaulan syöpää. 

Ymmärrän, että äskettäinen uutinen oletetusta kuolemastani kohdunkaulan syövän vuoksi on vaatinut hetken aikaa sulatella, ja arvostan lämpöä ja huolenpitoa, jota maailma on osoittanut viimeisten 24 tunnin aikana. Tämä odottamaton tapahtumien käänne, vaikkakin hätkähdyttävä, palvelee suurempaa tarkoitusta.

Ymmärrän kyllä, että olette saattaneet pitää tätä mauttomana, mutta pyydän teitä myös miettimään laaja-alaisemmin. Ennen kuin tuomitsette teon, kehotan teitä tunnustamaan hälyttävän huolen, joka rasittaa naisia maailmanlaajuisesti, Pandey kirjoittaa erillisessä päivityksessään. 

Julkisuustemppu on saanut aikaan someraivon aallon. Useat ovat kritisoineet Pandeyn tekoa kovin sanoin tämän päivitysten kommenteissa, ja todenneet esimerkiksi tämän "tuhonneen uskottavuutensa täysin" ja teon olleen "mauton" sekä "tunteeton". Kritisoijien joukossa on myös useita terveydenhuollon ammattilaisia. 

Kommentoijien joukossa on muun muassa lääkäri-kirjailija Tanaya Narendra, jonka Pandey on maininnut yhdessä aiheen tiimoilta julkaisemassaan videossa. 

– Ole hyvä, äläkä liitä minua mauttomaan kampanjaasi. Olen ollut edistämässä tietoisuutta HPV-rokotteista jo kauan ennen kuin huonosti harkittu suunnitelmasi syntyi. Tämä teko oli tunteeton ja moraalisesti tuomittava, enkä halua, että minua yhdistetään tähän, Narendra, jolla itsellään on 1,5 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, kommentoi. 

Jotkut seuraajat ovat myös kiitelleet Pandeyta tietoisuuden lisäämisestä kohdunkaulan syövästä.

Terveyskirjaston mukaan kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti yleisin ja Suomessa kolmanneksi yleisin gynekologinen syöpä ja vuosittain Suomessa todetaan noin 170 uutta tapausta. HPV-virus on merkittävä tekijä kohdunkaulan syövän kehittymisessä, ja seulontatutkimukset ovat tehokkaasti vähentäneet sen esiintymistä. HPV-rokotteet ehkäisevät kohdunkaulan syövän esiasteita sekä kohdunkaulan syöpää.

Pandeylla on Intiassa maine julkkiksena, jota seuraavat erilaiset kohut. Hän teki läpimurtonsa vuonna 2013 esittämällä pääroolin eroottisessa Bollywood-trillerissä Nasha (Intoxication), jossa hän esittää opettajaa, joka päätyy kyseenalaiseen suhteeseen oppilaansa kanssa. 

Koronapandemian aikaan Pandey pidätettiin epäiltynä rajoitusten rikkomisesta, kun hän epäillysti oli puolisonsa Sam Bombayn kanssa lähtenyt ajelulle ulkonaliikkumisrajoituksista huolimatta. 

Vuonna 2022 puolestaan Intian korkein oikeus myönsi Pandeylle suojelun pidätykseltä sen jälkeen, kun häntä syytettiin osallisuudesta laaja-alaiseen pornoelokuvien salakuljetustapaukseen.

Lähteet: Independent, BBC

Lue myös:

    Uusimmat