Irakin pääkaupungissa Bagdadissa useita tuhansia mielenosoittajia on rynninyt Yhdysvaltojen lähetystölle.
Yhdysvaltain viikonloppuisista ilmaiskuista raivostuneet mielenosoittajat ovat repineet turvakameroita seinistä irti. Protestoijat ovat päässeet suurlähetystön muurille asti, ja Twitterissä leviävän videon mukaan he ovat myös sytyttäneet osan muurista tuleen.
Ainakin 25 Iranin tukeman shiiaryhmän taistelijaa kuoli sunnuntaina Yhdysvaltain ilmaiskussa.
Irakissa on protestoitu jo kuukausia. Yksi protestien aihe on ollut Iranin vaikutusvalta maan politiikassa.
Useat lähteet, muun muassa uutiskanava al-Jazeera ovat kertoneet, että Yhdysvaltojen Irakin-suurlähettiläs ja lähetystön henkilökunta Irakissa evakuoidaan.
Suomen Irakin-suurlähetystön asiainhoitaja Kim Kuivalainen kertoi kuitenkin STT:lle, että Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaa ei ole evakuoitu. Hän kertoi, että Suomen Irakin-suurlähetystö on saanut yhteyden Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystöönSuomen aikaa noin kello 13, ja sieltä on vahvistettu, että henkilökunta on toistaiseksi suurlähetystössä.
Kuivalainen kuitenkin korosti, että tilanne elää.
"Parlamentin pitäisi savustaa ulos USA:n joukot, tai muuten me teemme niin"
Al-Jazeeran mukaan Irakin suurlähetystöllä mieltään osoittavat ovat kantaneet Hashd Shaabi -nimisen ryhmän lippuja, joka on osa Iranin tukemaa Kataeb Hizbollah -ryhmää. Mielenosoittajat ovat huutaneet muun muassa kuolemaa Yhdysvalloille ja heitelleet kiviä.
– Parlamentin pitäisi savustaa ulos Yhdysvaltain joukot, tai muuten me teemme niin, yhdessä kyltissä luki.
Yhdysvalloilla on noin 5 200 ihmistä Irakissa kouluttamassa turvallisuusjoukkoja ja estämässä äärijärjestö Isisiä vahvistamasta uudelleen asemaansa.
Protestoijat eivät vuosiin ole päässeet suurlähetystölle asti, uutistoimisto AFP kertoo. Lähetystö sijaitsee niin sanotulla vihreällä vyöhykkeellä, joka on erittäin vartioitu alue. Lähetystön lähettyvillä sijaitsee myös useita tarkastuspisteitä.
Osa lähetystölle päässeistä mielenosoittajista on pystyttänyt alueelle teltan.
Protesteja maan hallintoa ja Iranin vaikutusvaltaa vastaan
Irakissa on viime kuukausina järjestetty laajoja mielenosoituksia myös maan hallitusta vastaan. Mielenosoittajat ovat vastustaneet muun muassa nykyhallinnon korruptiota ja vaatineet hallituksen eroa.
Yksi protestien aihe on ollut myös Iranin ja sen tukemien ryhmien vaikutusvalta Irakin politiikassa.
Irakin pääministeri toiminut Adel Abdel Mahdi ilmoitti marraskuun lopulla eroavansa hallituksen vastaisten, verisiksi kehittyneiden mielenosoitusten vuoksi. Maahan ei ole vielä saatu valittua uutta pääministeriä.
Juttua päivitetty kello 13.50 tiedoilla evakuointitilanteesta.