Irakin eilisten mielenosoitusten uhriluku on kasvanut lähes 40:een. Yli puolet kuolemantapauksista sattui eteläisen Irakin Nasiriyahissa, jossa poliisi avasi tulen vallatessaan mielenosoittajien hallussa olleita siltoja.
Torstaina viranomaiset julistivat ulkonaliikkumiskiellon Nasiriyahiin. Lisäksi Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi, joka on myös maan armeijan ylipäällikkö, lähetti sotilaskomentajia useille syrjäisille alueille "palauttamaan järjestyksen", Irakin armeija ilmoitti.
Torstai vaikuttaa olevan yksi verisimmistä päivistä Irakin lokakuussa alkaneissa protesteissa. Arviolta 390 ihmistä on kuollut ja yli 15 000 on loukkaantunut mielenosoitusten aikana. Bagdadissa ei ole nähty kaduilla yhtä laajoja levottomuuksia sitten vuoden 2003, kun yhdysvaltalaisjohtoiset joukot hyökkäsivät maahan.
"Tämä on täysi diktatuuri"
Mielenosoittajat ovat vaatineet maan hallinnon eroa ja kritisoineet Iranin vaikutusvaltaa maassa. Aluksi protestit kritisoivat korruptiota, työttömyyttä ja surkeita julkisia palveluita.
Suomessakin asunut bagdadilainen mielenosoittaja Zaid Akram, 24, kertoo, että ihmiset ovat vihdoin heränneet maassa.
– Hallituksen pitäisi olla demokraattinen, mutta se ei ole koskaan ollut sitä. He ovat aina käyttäneet uskontoa suojanaan ja saaneet ihmisten tuen, Akram sanoo STT:lle viestisovellus Whatsappissa.
– Tämä on täysi diktatuuri. He käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja sortamiseen.
Hallinnon väkivalta ei ole estänyt Akramia osallistumasta protesteihin. Mielenosoituksissa ystäviäänkin menettänyt nuori mies ei tiedä, onko hän peloissaan. Akram on kuitenkin varma, että verenvuodatus tulee jatkumaan.
– Tuntuu kuin millään ei olisi enää mitään väliä, hän sanoo.