Tuhansia uusia tekstiviestihuijauksia levinnyt muutamassa päivässä – väittää henkilön saaneen vastaajaviestin

Uusi huijausviesti väittää vastaanottajan saaneen vastaajaviestin, jonka saadakseen pitäisi klikata viestissä olevaa linkkiä.

Alkukesän "sinulle on saapunut paketti" -huijaus on saanut jatkoa vastaajaviesti-huijauksesta, kertoo Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Tekstiviesti "Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti. Siirry osoitteeseen..." leviää kaikissa puhelimissa, kertoo tietoturva-asiantuntija Matias Mesiä Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Puhelin reagoi linkin klikkaamiseen eri tavoin riippuen siitä, onko käyttöjärjestelmä Android vai joku muu.

– Jos linkkiä klikkaa Android-puhelimella, se pyytää lupaa asennuspaketin suorittamiseen. Jos tähän vastaa kyllä, se asentaa paketin, Mesiä kertoo.

– Jos linkkiä klikkaa jollakin muulla puhelinmallilla, yrittää se kalastella tietoja. Voi tulla esimerkiksi ilmoitus "Olet voittanut puhelimen eurolla", ja jos tähän vastaa antamalla korttitietonsa, voi siitä seurata kuukausilaskutusta.

Lähettää lankaan menneen nimissä satoja viestejä eteenpäin

FluBot-haittaohjelman asentaminen Android-puhelimelle aiheuttaa sen, että kyseinen puhelin alkaa lähettää satoja huijausviestejä eteenpäin liittymän omistajan nimissä. 

– Toimintoa on tehostettu niin, että viestin vastaanottajalta estetään soittaminen tai tekstaaminen takaisin kyseiseen numeroon. Vastaanottajalle päin näyttää, että viesti on tullut Suomessa asuvalta henkilöltä, mutta vastaanottaja ei pysty soittamaan tai tekstaamaan takaisin tarkistaakseen asian tai varoittaakseen huijauksesta.

– Pikaviestisovelluksilla sen sijaan pitäisi pystyä ottamaan yhteyden henkilöön, jonka numerosta viestejä lähetetään, Mesiä sanoo.

Kyberturvallisuuskeskus alkoi saada ilmoituksia viesteistä viime viikolla. Eilisestä lähtien ilmoitukset ovat lisääntyneet vauhdilla.

– Arvioimme, että kyse on tuhansista viesteistä muutaman päivän aikana. Asia on meillä tiedossa, joten enää vastaaja-aiheisista viesteistä ei tarvitse ilmoittaa meille.

Jos kyseisen huijausviestin saa, ei linkkiä pidä luonnollisestikaan klikata. 

Uudesta tekstiviestihuijauksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Jos asensit Android-haittaohjelman laitteellesi:

  • Palauta laite tehdasasetuksille. Varmuuskopiosta palauttamisessa pitää varmistaa, että laitteelle palautetaan varmuuskopio, joka on luotu ennen haittaohjelman asentamista.
  • Jos käytit pankkisovellusta tai käsittelit luottokorttitietoja saastuneella laitteella, ole yhteydessä pankkiisi. Tee rahallisista menetyksistä rikosilmoitus.
  • Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on voinut varastaa salasanasi, jos olet kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen. 
  • Ota yhteyttä operaattoriisi, sillä liittymästäsi on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähetettävillä tekstiviesteillä.
  • Ohjeet: Kyberturvallisuuskeskus




Lue myös:

    Uusimmat