Maailman vanhimmat puut ovat alkaneet yllättäen kuolla. Afrikan 13 vanhimmasta apinanleipäpuusta yhdeksän on kuollut viimeisten 12 vuoden aikana. Apinanleipäpuut elävät jopa yli 2500-vuotiaiksi. Tutkijat epäilevät puukuolemien syyksi ilmastonmuutosta.
Limpopo Etelä-Afrikassa on tunnettu apinanleipäpuistaan. Ne voivat kasvaa niin suuriksi, että niiden sisällä asutaan tai pidetään kauppaa. Nyt vanhimmat, jopa 2500 vuoden ikäiset puut kuolevat. Paikallisille asukkaille puut ovat tärkeitä.
– Olen hyvin hämmentynyt, kun puut kuolevat. Puut auttavat meitä. Ne parantavat ja saamme niistä ruokaa ja suojaa, kuvailee Limpopon asukas Siphuga Lazarus.
Apinanleipäpuut varastoivat valtavasti vettä
Apinanleipäpuu voi varastoida jopa 140 000 litraa vettä. Jotta puut pysyisivät pystyssä, niiden tilavuudesta 80 prosenttia täytyy olla vettä. Puut voivat kuolla, jos kukinta-aikaan on liian kuivaa. Syytä puiden menehtymiseen onkin etsitty ilmastonmuutoksesta. Afrikassa lämpenevä ilmasto on lisännyt kuivuutta.
– Uskomme, että alue, jolla ne elävät, on siirtymässä. Emme siis puhu apinanleipäpuiden kuolemisesta sukupuuttoon. Puhumme tällä hetkellä enemmänkin niiden kyvyttömyydestä tuottaa uusia puita, sanoo tohtori Stephan Woodborne Kansallisesta tutkimussäätiöstä.
Vanhat puut kuolevat ja samaan aikaan uusia apinanleipäpuun taimia on havaittu entistä vähemmän.
Muutkin puulajit vaarassa?
Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, ettei apinanleipäpuita vaivaa mikään sairaus vaan taustalla on ilmastonmuutos.
– Tiedämme, että ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen elämässämme, myös puihin. Arvelen, että kun ilmiö etenee, sama mikä nyt tapahtuu apinanleipäpuille, tapahtuu myös muille puulajeille, jotka kasvavat samanlaisissa olosuhteissa, arvioi YK:n ympäristöohjelma UNEPin neuvonantaja Daniel Pouakouyou.
Afrikan lisäksi apinanleipäpuita kasvaa Intiassa ja Australiassa. Toistaiseksi puukuolemia on havaittu vain Afrikassa.