Tuhat lomailijaa toi elokuussa koronan toisen aallon Suomeen – Turkista tulleilla matkailijoilla eniten tartuntoja lokakuussa

AOP, korona, testi, lääkäri
Julkaistu 20.10.2020 10:14
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin mukaan Suomen ensimmäinen ja toinen korona-aalto saivat alkunsa ulkomailla lomailleista suomalaisista, mikä sai kansan ja politiikot vaatimaan matkustajien laajamittaista testausta. 

Sairaanhoitopiiristä arvioidaan, että elokuussa Suomeen tuli noin 1000 koronapositiivista lomailijaa, joten päivässä heitä on ollut noin 50. HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan osa matkailijoista ei ole noudattanut omaehtoista karanteenia.

– Tällä hetkellä suurin osa tartunnoista on kotoperäisiä ja ulkomailta tulevien tartunnat ei näyttele niin suurta roolia kuin mikä niillä elokuussa oli. Jollain lennoilla on ollut testatuista sadasta kaksi positiivista ja jollain lennolla ei yhtään.

Turkista runsaasti koronapositiivisia

Lehtosen mukaan Turkista tulleilla matkustajilla on ollut eniten koronaa.

– Positiivisten määrä on ollut näillä Turkin matkustajilla pari prosenttia. Helsingissä ei ole löydetty koronaa Romaniasta tulleilta kuten Turkuun Skopjesta tulleilta, kertoo Lehtonen.

Tällä hetkellä koronapositiivisia matkustajista on vain alle prosentti, kun väestössä virusta löytyy kahdelta prosenttilta. Testejä on tehty muutama sata päivässä.

Pian testiajan voi varata samalla kun varaa lipun

Tänään käynnistyvää laajamittaista ilmaista testausta matkustajille kehitetään yhteistyössä VR:n, Finnairin ja laivayhtiöiden kanssa. Pian testiajan voi varata samalla kun varaa matkalipun.

– Matkailijat, jotka haluavat välttää karanteenin, voisivat varata jo lippua tilatessaan ajan koronavirustestiin ja käydä sitten majapaikkansa lähinnä olevassa näytteenottopisteessä. Näin toiminta olisi jouhevaa ja näin voisimme varmistaa, että matkailijat, jotka Suomeen tulevat yli kolmeksi vuorokaudeksi saisivat tietää testauksesta ja omaehtoisesta karanteenista

HUS joutui kiireen vuoksi vuokraamaan peräti 100 miljoonalla eurolla Synlabilta laboratorion, jotta päivittäinen testauskapasiteetti saatiin nostettua STM:n vaatimaan 20 000:een. Ilman kilpailutusta tehty hankinta on markkinaoikeuden käsiteltävänä.

Lue myös: Hus aikoo nostaa testauskapasiteetin 22 000 testiin vuorokaudessa – tavoitteen on tarkoitus toteutua lokakuun puoliväliin mennessä

Markkinaoikeus: Hus teetti dna-analyysejä miljoonilla, laiminlöi kilpailutuksen

Testattavista matkustajista pulaa

Testattavista on vielä pulaa, sillä esimerkiksi lentomatkustajia tulee päivittäin vain muutama tuhat.

– Toivottavaa on, että matkustusmäärät kasvaisivat lentokentällä, satamissa ja ehkä itärajankin liikenne lähtee joulun jälkeen vauhtiin, jotta se lisäkapasiteetti tulee käyttöön. Tavoitteena on käyttää ainakin 10 000 testiä, jolloin testin kustannus on vain 30 euroa. Tällä hetkellä tavallisen testin hinta pyörii 75-90 eurossa, lisää Lehtonen.

Lehtonen pohtii, että jos Suomessa olisi asetettu voimakkaampia koronarajoituksia kuin nyt hallituksen määräämät, testauskapasiteetissa olisi pystytty säästämään.

Lehtosen mukaan testauksen lisäksi tarvitaan rajoituksia, jotta kolmas aalto ei tule Suomeen jälleen matkailijoiden välityksellä, kun rajat avautuvat 23. marraskuuta.

Hän toivoo, että sosiaalinen kontrollli olisi tiukempi omaehtoisissa karanteeneissa, koska viranomaisvalvontaa ei voida järjestää.

– Jos tiedetään, että joku henkilö on ulkomailla ollut, niin nämä koronaohjeet pitäisi ottaa ihan tosissaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus