Tuhon laboratorio: Israel tekee pian paljon rahaa Gazan iskuillaan – "Ei vertailukohtaa historiassa"

Gaza täystuho
Jo ennen sotaa Gazaa vastaan palestiinalaisalueet olivat Israelin teknologiakehityksen laboratorioita.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 19.02.2025 06:01(Päivitetty 19.02.2025 10:28)
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Tutkija Antti Tarvaisen mukaan Israel tulee viemään Gazassa testaamiaan aseteknologioita maailmalle tulevaisuudessa. 

Teknologiset vallankumoukset saapuvat monesti sodankäynnin kautta, koska valtiot investoivat teknologiaan erityisesti sotien ja uhkien aikaan. Näin argumentoi teknologian ja väkivallan suhdetta Israelissa ja Palestiinassa tutkinut Lähi-idän instituutin säätiön tutkija Antti Tarvainen. Tutkimuskohteeseen hän on perehtynyt myös Piilaaksossa. 

– Senhän ei olisi pakko olla niin. Maailmaan voisi syntyä teknologiaa muutenkin kuin sodan kautta, Tarvainen huomauttaa Huomenta Suomen haastattelussa. 

Israel on globaali teknologiatalouden keskus ja aseteknologian suurvalta, joka hyödyntää tekoälyä merkittävällä tavalla sodankäynnissään. 

– Jo ennen sotaa Gazaa vastaan palestiinalaisalueet olivat teknologiakehityksen laboratorioita. Uusia teknologioita on testattu ja kehitetty palestiinalaisilla, Tarvainen sanoo. 

Esimerkiksi palestiinalaisten liikkumista kotoa töihin on kontrolloitu tarkastuspisteisiin sijoitetuilla kasvojentunnistusohjelmilla. Näin Israelille on kertynyt runsaasti dataa teknologiatestaukseen. 

– Lopulta on teknologia, joka on syntynyt miehitetyllä alueella laittomassa testaamisessa. Ja se päätyy vaikkapa lentokentille tai konsertteihin ympäri maailmaa.

11:04imgKatso koko haastattelu tästä.

Teknologiajättien palvelut Israelin asevoimien käytössä

Israelin sotatoimissa keskeisessä roolissa ovat olleet myös yhdysvaltalaiset teknologiajätit. Tammikuussa esimerkiksi The Guardian ja Washington Post paljastivat, että Israelin asevoimat nojaavat yhä enemmän Microsoftin, Amazonin ja Googlen tarjoamiin palveluihin datan säilyttämisessä ja analysoimisessa. 

Viime vuonna Google erotti noin 50 työntekijää, jotka protestoivat yhtiön sopimusta Israelin hallinnon kanssa. 

Israelin asevoimien omien tekoälyohjelmien rinnalla myös start up -yritysten kautta on syntynyt uusia tekoälyinnovaatioita asevoimien käyttöön. 

– Me puhumme sellaisesta tuhovoimasta, jolle modernissa historiassa ei ole vertailukohtaa noin pienellä alueella, Tarvainen sanoo.

Tuhovoiman suuruus johtuu tutkijan mukaan siitä, että tekoäly kykenee analysoimaan ja tuottamaan potentiaalisia kohteita huomattavasti ihmistä nopeammin. Yksi tällainen ohjelma on Evankeliumi.

– Se pyrkii tunnistamaan mahdollisia palestiinalaiskohteita. Sen virhemarginaali on suuri. Mediatietojen mukaan ohjelmaan on hyväksytty, että sivullisia uhreja voi tulla jopa sata. 

Nyt Gazassa sotatoimet ovat hellittäneet Israelin ja Hamasin tekemän tulitaukosopimuksen ansiosta. Sotateknologioille voi aueta uusia markkinoita.

– Koittaa laboratorion loppupää. Sen jälkeen, kun tuotteita on testattu ja kehitetty, niitä lähdetään markkinoimaan ja viemään maailmalle, ennustaa Tarvainen.

Myös Suomen Puolustusvoimat on ostanut lukuisia keskeisiä asejärjestelmiä Israelista: viimeisimmäksi Daavidin linko -ilmatorjuntaohjusjärjestelmän.

Tekoäly esillä Helsingissäkin

Digitaalisuus ja tekoäly sodankäynnissä on keskiössä myös Helsingissä parhaillaan järjestettävässä Nato Tide Sprint -tapahtumassa. Puolustusteollisuusyhtiö Patria isännöi tapahtumaa koko viikon. 

Euroopassakin on kiinnostusta hyödyntää enemmän tekoälyä tarjoamaan päätöksentekijöille eri vaihtoehtoja, joista valita nopeammin. Sisäisen tiedon lisäksi informaatiota voidaan kerätä julkisista lähteistä. 

– Näin voidaan nopeuttaa päätöksentekoa, liittyy se sitten logistiikkaan tai operatiiviseen toimintaan taistelukentällä, kuvailee Accenturen puolustustoimialajohtaja Timo Levo

Accenture on globaali konsultti- ja teknologiapalveluyritys, joka tarjoaa puolustustoimialan palveluitaan noin kahdellekymmenelle Nato- ja kumppanimaalle. Accenture korostaa, ettei se ole millään lailla osallisena Gazan kriisiin.

Täydennetty viimeinen virke juttuun kello 10.28.

Tuoreimmat aiheesta

Israelin ja Hamasin sota