Näin viilennät oloasi kesän helteillä energiatehokkaasti.
Well + Good -verkkojulkaisu on listannut seitsemän tehokasta, mutta ekologista tapaa viilentää oloa kesän tukalimmilla helteillä. Jos kotonasi ei ole täysillä pörisevää ilmastointia, voi olo käydä tukalaksi elohopean hiipiessä kesän edetessä parinkymmenen asteen paremmalle puolelle.
Tarjolla on monia tapoja helpottaa oloasi helteillä niin, ettei luonto tai lompakkosi kärsi.
1. Käytä tuulettimia ilmastointilaitteiden sijaan
Jos kotonasi ei ole kalliita ilmastointilaitteita, kokeile tätä kikkaa. Pidä ikkunoita auki, jotta ilma kiertää kotonasi ja hanki perinteisiä tuulettimia ikkunoiden läheisyyteen. Tuuletin puhaltaa seisovan, kuuman ilman ulos asunnosta samalla kun viileää ilmaa tulee sisään.
Lue lisää: Hankaluuksia nukahtaa helteellä? Tämä helppo tuuletinkikka viilentää asuntosi hetkessä
Perinteiset tuulettimet ovat yleensä edullisempia vaihtoehtoja kuin ilmastointilaitteet. Avonaiset ikkunat ja tuulettimet voivat kuulostaa alkeellisilta, mutta ihmiset ympäri maailman selviävät kovistakin helteistä niiden avulla.
Jos kotoasi löytyy tehokas ilmastointilaite, kannattaa sitä käyttää vain ollessasi kotona. Sen ei tarvitse turhaan olla päällä yksinään. Mikäli kotona asuu lemmikkejä, voi kuitenkin olla aiheellista pitää ilmastointia päällä myös ollessasi poissa kotoa.
Lue myös: Tiesitkö tätä oleellista asiaa tuulettimista?
2. Sumuta kylmää vettä sänkyysi
Säilytä sumutinpulloa jääkaapissa. Illalla ennen nukkumaanmenoa siirrä tuuletin sänkysi vierelle ja sumuta jääkaappikylmää vettä sänkysi ylle. Kylmä vesisumu ja tuuletin viilentävät lämpötilaa lakanoissa yöksi.
Lue myös: Oletko aina käyttänyt jääpalapusseja väärin? Tästä kikasta moni ei tiedä: "Olen palelluttanut sormiani vuosia"
3. Pidä jääkaappi kiinni
Etkö tiedä mitä syödä helteillä? Älä kuitenkaan seisoskele sitä miettiessäsi avonaisen jääkaapin edessä vilvoitellaksesi. Jääkaapit ja pakastimet kuluttavat helteillä energiaa pitäessään ruoat kylminä ja jäähdytettyinä. On energianhukkaa pitää niiden ovia auki kuumalla säällä.
Säilytä pakastimessa pyyhkeitä. Helpota oloa vilvoittelemalla lattialle levitetyllä pyyhkeellä. Tämä kikka voi auttaa myös kuumuudesta kärsiviä lemmikkejä.
Lue myös: Helteillä piilee jopa hengenvaara: Näin helpotat kuumuudesta kärsivän lemmikin oloa
4. Älä turhaan pidä valoja päällä
Kesällä on valoisaa pitkälle yöhön. Pyri siis pitämään kodin valot pois päältä kesäisin. Jos aurinko porottaa sisälle asuntoosi, kannattaa valoa blokata sälekaihtimilla ja verhoilla. Hämärässä tunnelmavalaistuksessa on vähemmän tukala olla.
5. Älä käytä uunia turhaan
Pahimpina helteillä kannattaa suosia ruokia, joita ei tarvitse tuntikausia kypsyttää kuumassa uunissa. Uuni lämmittää pientä asuntoa nopeasti. Valmista sen sijaan raikkaita ja ruokaisia salaatteja, jotka pitävät nälän loitolla.
Lue myös: Vinkit helppoon uunin puhdistukseen: Siivouskuningatar suosii kelmukikkaa!
6. Pese vaatteet viileällä vedellä ja ilmakuivata
Pyykkien pesemisen viileässä vedessä pitäisi olla ympärivuotinen käytäntö. Viileässä pestyt ja ilmassa kuivatut vaatteet tuntuvat puhtaina viileiltä iholla. Kuivausrumpu kuivaa pyykit nopeasti, mutta vaatteet kuivataan kuumassa ilmassa. Kuivurit eivät myöskään ole yhtä energiatehokkaita kuin perinteinen pyykkinarulla kuivaaminen.
Lue myös: Voiko pyykkipoikiakin käyttää väärin? Christinan mukaan voi – "Luulin, että kaikki tiesivät tuon"
7. Kylmä vai kuuma suihku?
Suihkun lämpötila jakaa mielipiteitä ja molemmissa on puolensa. Kuuma suihku viilentää oloa jälkikäteen. Kehosta alkaa kuuman suihkun aikana vapautua enemmän lämpöä ja jälkikäteen kehon lämpötila laskee. Kylmä suihku voi tuntua shokilta kehossa, mutta viilentää nopeasti tukalaa oloa. Kylmä suihku on myös energiatehokkaampi vaihtoehto kuuman suihkun sijaan. Käy mieluummin useammin lyhyesti suihkussa, kuin kerran päivässä yhdessä maratonsuihkussa.
Lue myös: Kävi jääkylmässä suihkussa joka aamu viikon ajan – mies paljastaa, kannattiko kokeilu
Lue myös: "Muutos vesilaskussa saattaa olla merkittävä" – näin vedenkulutus on muuttunut korona-aikana
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Osittainen lähde: Well + Good