Helteillä piilee jopa hengenvaara: Näin helpotat kuumuudesta kärsivän lemmikin oloa

Helsingin eläinsuojeluyhdistys muistuttaa, että helteillä tulee tarkkailla lemmikin vointia. Tietyillä varotoimilla helteiden riskit lemmikille voidaan välttää.

Kesäkuu jatkuu edelleen tavallista lämpimämpänä, joten karvapeitteisen lemmikin vointiin on syytä kiinnittää huomiota. Helsingin eläinsuojeluyhdistys (HESY) muistuttaa tiedotteessaan, että helteillä lemmikillä pitää olla jatkuvasti tarjolla raikasta vettä. Veden saa pidettyä viileänä jääpalojen avulla.

Lemmikillä tulee ehdottomasti olla myös pääsy varjoon, ja kuumana päivänä koiran ulkoiluttaminen kannattaa ajoittaa aamun ja illan viileämmille tunneille. Lenkit on syytä pitää myös maltillisen pituisina. Älä unohda vesipulloa lenkilläkään!

Turkki suojaa eläintä auringolta, mutta trimmata voi

HESYn puheenjohtaja Nina Immonen vinkkaa tiedotteessa, että helteellä kärvistelevän koiran oloa voi huojentaa trimmatulla kesäturkilla.

– Vastaavasti säännöllinen turkin harjaaminen poistaa kissalta ylimääräiset ja kuolleet karvat ja saattaa helpottaa kissan vointia. Lemmikin karvoja ei saa kuitenkaan sheivata eli poistaa kokonaan, sillä turkki suojaa eläintä auringon poltteelta. 

Niin sisällä kuin ulkona lemmikin oloa voi helpottaa kostutetuilla tai jääpalapussien ympärille käärityillä pyyhkeillä. Lemmikkieläintarvikeliikkeistä voi myös ostaa viilentävän maton.

Koska koiran tassut palavat herkästi kuumalla asfaltilla, lenkeillä kannattaa kiertää mahdollisuuksien mukaan nurmialueiden kautta. Tassuille on olemassa myös voiteita ja vahoja, jotka ehkäisevät palamista muodostamalla suojaavan pinnan anturan päälle.

Lämpöhalvaus todellinen vaara – toimi näin

Koska koira ei kykene säätelemään elimistönsä lämpöä ihon kautta hikoilemalla, on kesähelteillä todellinen hengenvaarallisen lämpöhalvauksen vaara. Lämpöhalvaus uhkaa koirien lisäksi kaikkia lemmikkejä, joiden ruumiinlämpö kohoaa ympäröivien olosuhteiden vuoksi liian korkeaksi. Pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaus voi johtaa lemmikin kuolemaan.

Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat HESYn mukaan lyhytkuonoiset koira- ja kissarodut sekä vanhat, ylipainoiset ja sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät lemmikit.

Jos lemmikki saa lämpöhalvauksen, tulee se siirtää välittömästä viileään sisätilaan. Eläimen oloa tulee helpottaa kosteilla, viileillä pyyhkeillä ja valella tassu, vatsanalaus ja korvalehdet viileällä vedellä. Tämän jälkeen on syytä rientää eläinlääkärille.

"Eläimen jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos"

Kerroimme jo aiemmin, että yleisin syy lämpöhalvaukselle on eläimen jättäminen kuumaan autoon, ja kuinaka tulee toimia, jos näkee koiran kuumassa autossa. Lemmikkiä ei saa jättää pysäköityyn, ilmastoimattomaan autoon hetkeksikään kesällä.

– Eläimen jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos, Immonen muistuttaa.

Myös automatkoilla on syytä muistaa, että lemmikki tarvitsee viilennystaukoja. Ajomatkat on hyvä sijoittaa aamun ja illan viileille tunneille.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja vieraili viime vuonna Uutisaamussa kertomassa lämpöhalvauksen oireista ja muistuttamassa kuumaan autoon jättämisen vaaroista koirille. Juttu jatkuu videon alla.

Ulkona 28 astetta – autossa 50 astetta

HESY muistuttaa tiedotteessaan Ruotsin Kennelliiton (Svenska Kennelklubben) vuonna 2014 tekemästä tutkimuksesta, jossa otettiin selvää, kuinka aurinkoon pysäköidyn auton sisälämpötila kohoaa. Näin korkeaksi auton sisälämpötila kohoaa hellepäivänä mittausten keskiarvon mukaan:

klo 8.30 ulkolämpötila 22 °C, aurinkoista = autossa 23 °C
klo 9.30 ulkolämpötila 22 °C, aurinkoista = autossa 38 °C
klo 10.30 ulkolämpötila 25 °C, aurinkoista = autossa 47 °C
klo 11.30 ulkolämpötila 26 °C, aurinkoista = autossa 50 °C
klo 12.30 ulkolämpötila 27 °C, aurinkoista = autossa 52 °C
klo 13.30 ulkolämpötila 27 °C, aurinkoista = autossa 52°C
klo 14.30 ulkolämpötila 28 °C, aurinkoista = autossa 50 °C

Koiran ja kissan ruumiinlämpö on normaalisti 38–39 astetta. Ruumiinlämmön nouseminen 41 asteeseen ja sen yli on niille hengenvaarallista.

Lemmiki mukaan matkalle? Näillä ohjeilla onnistut:

Lähde: HESY

Lue myös:

    Uusimmat