Vinkit kuuman kodin viilennykseen: Tiesitkö tätä oleellista asiaa tuulettimista?

8:32img
iime kesinä on kaivattu viilennystä kerrostaloasuntoihin – ilmalämpöpumppujen suosio on kasvussa.
Julkaistu 07.06.2021 20:23

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Kesä on monen mielestä ihanaa aikaa, mutta sisätiloissa oleskelu voi muuttua tuskallisen kuumaksi. Lue kodin viilennysvinkit!

Hellerajan ylittyessä moni kaipaa kotiinsa viilennystä. Kodin viilentäminen lisääkin asumismukavuutta, kertoo Motiva tiedotteessaan. 

Ilmanvaihtolaitteiden ja  jäähdytyslaitteiden kunto on muistettava tarkistaa säännöllisesti. Kun painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilit puhdistetaan ja ilmanvaihtolaitteiden suodattimet vaihdetaan säännöllisesti, sisäilmakin puhdistuu. Myös säätöasetukset tulee tarkistaa, tiedotteessa huomautetaan.

Motivalta muistutetaan, että helpot viilennystavat ehkäisevät ennalta asuntojen lämpenemistä ilman sähköä kuluttavia jäähdytyslaitteita. Jos huonetilojen koneelliselle jäähdyttämiselle on tarvetta, kannattaa valita mahdollisimman energiatehokas laite.  Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen: mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.  

Lue myös: Näin pidät ilmalämpöpumpun kunnossa – katso ohjeet

Näin suojaat kotisi helteellä energiataloudellisesti  

Jos auringonpaahteen ja keskipäivän kuumuuden pitää ulkona välttäen lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä, koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaan.

Uudisrakennuksissa aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän. Suurin teho saavutetaan, kun säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. Sälekaihtimet ikkunoiden välissä auttavat jonkin verran, mutta vaikutus on kuitenkin paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella.  

 – Tehokas aurinkosuojaus toteutuu ulkopuolisilla aurinkosuojilla, kuten markiiseilla. Myös sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua. Tarjolla on muun muassa automaattisesti ohjautuvia ikkunan ulkopuolisia sälekaihtimia sekä moottoroituja markiiseja, kertoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta tiedotteessa.

Lue myös: Kuuma auto on lemmikin surmanloukku – ilmoituksia satelee ilmojen lämmetessä: "Aina ei kuitenkaan ymmärretä, että..."

Näin ehkäiset sisätilojen lämpenemistä:  

  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.  
  • Vedä verhot ikkunoiden eteen tai laske kaihtimet.  
  • Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Älä lämmitä uunia tai saunaa.  
  • Avaa ikkuna vain varjon puolelta, jos tarve. Hyödynnä yön viileyttä tuuletuksessa.  

Onhan lämpöpatterit suljettu? Jos kylpyhuoneessa on  sähköinen mukavuuslattialämmitys,  on se hyvä sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta kannattaa muutenkin pitää matalammalla kuin kylmempinä kuukausina.

Sisäilman vaihtuvuus painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa on selvästi huonompi kesällä kuin talvella. Jotta lattia ja muut pinnat kuivuvat päivän aikana, varmista riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa.

Tuuletin ei alenna sisälämpötilaa

Lämpötila voi nousta tukalan kuumaksi, jos hellejakso jatkuu pidempään. Moni hankkii tällöin tuulettimia tai ilmastointilaitteita viilennystä tuomaan.

Tuuletin saa huoneilman liikkeelle, jolloin lämpö poistuu iholta nopeammin ja olo tuntuu viileämmältä. Tiesitkö, ettei tuuletin kuitenkaan varsinaisesti alenna sisälämpötilaa? Niinpä sitä on turha jättää huoneeseen yksinään humisemaan. 

THL:n mukaan tuuletin voi helpottaa oloa, jos sisäilman lämpötila on alle 35 astetta. Koska tuuletin ei viilennä ilmaa, siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä, jos lämpötila on yli 35 astetta. Liian lämpimässä tuuletin lisää kehon lämpökuormaa. 

tuuletin

Sisäilmalämpötilaan tuuletin ei vaikuta. Sen vaikutus perustuu lämmön haihtumiseen iholta.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sekä jäähdyttävät huoneilmaa että poistavat kosteutta.

Lue myös: Tiedätkö, mitkä työt ovat oikeasti taloyhtiön vastuulla? Juristi paljastaa, mitkä osakkaalle kuuluvat kustannukset herättävät usein ihmetystä: "Hämmentää monia"

Sittenkin ilmalämpöpumppu?

Tehokkain viilennyslaite kotiin on ilmalämpöpumppu. Jos sen asentaminen kotiin on mahdollista, on hyvä myös muistaa, että hommaan voi ryhtyä vain pätevyyden omaava urakoitsija.

Taloyhtiöissä ilmalämpöpumpun hankinta vaatii luvan yhtiöltä. Asunto-osakeyhtiöt ovat aiemmin voineet kieltää kokonaan ilmalämpöpumppujen asentamisen rakennukseen, mutta hiljattaisen korkeimman oikeuden päätöksen myötä yhtiöt eivät voi perusteetta kieltää osakasta asentamasta ilmalämpöpumppua parvekkeelleen. Korkein oikeus katsoi, että ilmalämpöpumpun asentaminen osakehuoneiston parvekkeelle on arvioitava osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä.

Kohtuullinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei Motivan mukaan aiheuta merkittäviä kustannuksia.

Lue myös: Helteillä kuolleisuus ja työtapaturmien riski kasvaa – ylilääkäri: siitä voi seurata ihan vakavia terveysvaikutuksia

Käytä järkevästi

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötapojen mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Kun käytät laitteita järkevästi ja ainoastaan tarvittaessa, säästät sähköä ja rahaa, Motivalta muistutetaan: Kun et oleskele huoneessa, sammuta laitteet. Viilennä vain tila, jossa viilennystä tarvitaan. Jos käytät koneellista jäähdytystä, älä pidä ikkunaa tai ovea auki. 

Lue myös: Helpolla keinolla tarkistat, miten kodin ilmanvaihto toimii: "Jos se kestää yli kymmenen minuuttia..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Motiva, THL

Tuoreimmat aiheesta

Helle