Tukesin ylitarkastaja oli paikalla Suviseuroilla turmapäivänä – nyt arvioidaan, tarvitaanko mastoista tarkempaa ohjeistusta

"Tapahtunut osoittaa, että säänmuutokset voivat olla nopeita ja niiden voimakkuutta ja erityisesti syöksyvirtausten syntymistä voi olla vaikea ennustaa", kertoo Tukesin ryhmäpäällikkö.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin ylitarkastaja oli paikalla Suviseuroilla Pudasjärvellä lauantaina onnettomuuspäivänä. Tukes oli myös mukana, kun viranomaiset tekivät siellä torstaina yhteistarkastuksen ja kävivät läpi Suviseurojen varautumista erilaisiin riskeihin.

Tukesin ryhmäpäällikkö Janne Niemelä kertoo, että sekä Suviseurojen varautuminen ja suunnittelu että erityistilannejohtaminen onnettomuustilanteessa olivat hyvällä tasolla.

Niemelän mukaan ei ollut etukäteen suunniteltu, että Tukesin ylitarkastaja olisi paikalla lauantaina. Tuolloin päädyttiin kuitenkin harkinnan jälkeen menemään paikalle, kun tiedossa oli myrskyrintaman lähestyminen.

– Tapahtunut osoittaa, että säänmuutokset voivat olla nopeita ja niiden voimakkuutta ja erityisesti syöksyvirtausten syntymistä voi olla vaikea ennustaa, Niemelä kertoo STT:lle.

Suviseuroissa nainen kuoli, kun nainen jäi myrskysäässä katkenneen mastorakennelman alle.

Tukesin tehtävä valvoa suurtapahtumia

Niemelän mukaan viranomaiset arvioivat nyt yhdessä, kenen toimivaltaan mastoihin ja niiden lujuuteen liittyvät asiat kuuluvat ja tarvitaanko niistä mahdollisesti tarkempaa ohjeistusta.

Keskisuurten ja suurten tapahtumien tulee tehdä etukäteen turvallisuusasiakirja, jossa muun muassa käydään läpi vaarojen tunnistamista ja varautumista erilaisiin onnettomuustilanteisiin ja toimintaan niissä. Onnettomuuden tapahduttua järjestäjän on tehtävä Tukesille onnettomuusilmoitus. Sen käsittelyssä arvioidaan myös, mitä oppia tapahtuneesta voidaan ottaa vastaisen varalle.

Tukesin yhtenä tehtävänä kuluttajapalveluiden turvallisuusvalvonnassa on valvoa suuria tapahtumia tai sellaisia tapahtumia, joihin tiedetään liittyvän riskejä. Valvonta perustuu kuluttajaturvallisuuslakiin.

Lue myös:

    Uusimmat