Tuleeko synnyttäessä kakka? ”Äidit ovat enemmän huolissaan omista eritteistään kuin kätilöt”

synnytys (7)
Kun vauvan pää laskeutuu synnytyskanavassa, se painaa myös peräsuolta, jolloin nainen saattaa ulostaa. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 16.11.2017 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

”Ei tule lasta eikä paskaa”, kuuluu tuttu sanonta. Synnytyksen ponnistusvaiheessa tulee kuitenkin usein molemmat, ehkä pissatkin päälle. Se on täysin luonnollista, eikä sitä tarvitse hävetä. Lääkäri ja kätilö kommentoivat muutamaa aihetta koskevaa väittämää.

Vastaajina ovat naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, osastonylilääkäri Kirsi Väyrynen Keski-Suomen keskussairaalasta sekä kätilö Monica Kihl Kymenlaakson keskussairaalasta.

"On tavallista, että synnytyksen ponnistusvaiheessa nainen ulostaa."

Lääkäri: Pitää paikkansa.

Anatomisesti emättimen takana on peräsuoli. Sikiön laskeutuessa synnytyskanavassa alaspäin hän painaa myös peräsuolta. Tuolloin lisääntyneen paineen vuoksi tulee usein ulos ulostetta. Tämä on täysin normaalia ja yleistä synnytyssalissa. Ponnistusvaiheessa ulosteen tuleminen on ”hyvä merkki” siitä, että nainen ponnistaa oikein.

Peräruiskeita ei nykyään laiteta automaattisesti kaikille, koska sillä ei ole todettu olevan synnytystä edistävää vaikutusta. Potilaan toivoessa peräruiskeen toki saa. Joskus sisätutkimuksen yhteydessä, kun kohdunsuun tilannetta tunnustellaan emättimen kautta, peräsuolessa todetaan olevan paljon kovaa ulostetta. Silloin peräruisketta voidaan suositella.

Kätilö: Pitää paikkansa.

Monet naiset miettivät etukäteen, tuleeko ulostetta ja kuinka noloa se on, mutta siitä ei pidä ottaa mitään huolta. On luonnollista, että jos peräsuolessa on tavaraa, niin vauvan pään laskeutuessa suolen sisältökin tyhjenee. Se ei haittaa mitään. Kätilö hoitaa synnytyksen joka tapauksessa hygieenisesti.

Lue myös: ”Monelle miehelle vauvan ulostulo on liikaa nähty” – asiantuntija kertoo, miten synnytys muuttaa seksielämää

Määrältään synnytyksen yhteydessä tuleva uloste on pääsääntöisesti todella pientä. Se voi olla ihan olematon kikare. Jos vatsa on toiminut hyvin ennen ponnistusvaihetta, silloin ei tietenkään tule mitään.

Peräruiskeita ei enää käytetä automaattisesti kaikille synnyttämään tuleville. Ainakin Kotkassa niistä luovuttiin useita vuosia sitten. Minusta tämä on hyvä asia, koska monet äidit ovat jo valmiiksi supistusten takia kipeitä, ja peräruiske saattaa pahentaa tuskaista olotilaa.

Toki peräruiskeen saa, jos itse haluaa. Se voi olla ihan järkevääkin, jos vatsa ei ole ummetuksen takia toiminut useampaan päivään ennen synnytystä, kova uloste voi nimittäin lisätä synnytyskipuja.

"On tavallista, että synnytyksen ponnistusvaiheessa nainen piereskelee."

Lääkäri: Pitää osittain paikkansa.

Yleisempää piereskely on avautumisvaiheessa kuin ponnistusvaiheessa. Mekanismi on osittain sama kuin äskeisessä ulosteen ulos tulemisessa. Suolessa oleva ilma purkautuu, kun sikiön tarjoutuva osa painaa suolta. Tämäkin on täysin normaalia.

Kätilö: Ei pidä paikkaansa.

Tämä ei ole mikään yleinen vaiva eikä ongelma. Toki sitäkin saattaa tapahtua, koska ponnistus tapahtuu alaspäin ja peräaukko on emättimen alapuolella.

"Vauvan ponnistaminen tuntuu siltä kuin ulostaisi."

Lääkäri: Pitää osittain paikkansa.

Ponnistamissuunta on sama kuin ulostaessa. Syntyvä ”saalis” vaan on suurempi.

Kätilö: Pitää paikkansa.

Monet äidit kokevat synnytyksen loppuvaiheessa kakkahätää. Konkreettisesti siinä on kuitenkin kyse siitä, että kohdunsuu on täysin auki ja vauvan pää laskeutunut niin alas emättimeen, että se ärsyttää peräsuolta. Eli ”kakkahädän” tunteen tullessa kätilö tutkii kohdunsuun tilanteen, ja jos kohdunsuu on täysin auki ja tarjoutuva osa laskeutunut riittävästi, on aika aloittaa aktiivinen työntäminen.

"Kätilöt ovat niin karaistuneita erilaisiin eritteisiin, etteivät ne haittaa heitä."

Kätilö: Pitää paikkansa.

Äidit ovat enemmän huolissaan omista eritteistään kuin kätilöt. Veri kuuluu aina synnytykseen, samoin se, että ulostetta voi jonkin verran tulla. Jos virtsarakko on täynnä, niin joskus voimakkaasti työntäessä sekin samalla tyhjenee. 

Kaikki nämä ovat kätilöille täysin luonnollisia asioita ja kuuluvat työnkuvaan. Niistä ei tehdä minkään sortin numeroa.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

7:49img

Tuoreimmat aiheesta

Synnytys