Välilihan repeäminen on yllättävän yleistä – näillä vinkeillä valmistaudut synnytykseen

SHUTTER Raskaana oleva nainen
Konttausasennossa tai kylkimakuuasennossa ponnistaminen saattaa pienentää repeämien riskiä.ryna Inshyna/Shutterstock
Julkaistu 14.07.2024 18:58
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Synnytyksessä lantionpohjan kudokset venyvät kolminkertaisiksi, ja etenkin ensisynnyttäjillä repeämät ovat hyvin yleisiä. Fysioterapeutin vinkeillä valmistat myös välilihasi synnytystä varten. 

Tutkimusten mukaan jopa 90 prosenttia ensisynnyttäjistä saa jonkinasteisia välilihan vaurioita, kun taas uudelleensynnyttäneillä puhutaan noin kolmasosasta. 

Fysioterapeutti ja Luota lantionpohjaasi -blogin ja Instagram-tilin ylläpitäjä Mirka Katajiston mukaan välilihan repeämiltä voi parhaassa tapauksessa välttyä hyvällä valmistautumisella. Katajisto listaa kolme vinkkiä välilihan suojelemiseen.  

1. Hiero välilihaa raskauden aikana

Välilihaa voi ja kannattaa venytellä ennen synnytystä. Hierontaa voi tehdä peukalolla esimerkiksi puolimakaavassa asennossa tai seisten toinen jalka kohotettuna tuolin päälle.

– Peukalolla tehdään sellaista hevosenkenkämaista pyöritystä tai sitten venytetään välilihaa eri suuntiin.  

Lue myös: Raskauspahoinvointia voi hoitaa lääkkeillä, silti moni lääkäri kieltäytyy kirjoittamasta reseptiä

Katajiston mukaan venyttelyharjoitukset tulisi aloittaa raskauden viimeisellä kolmanneksella, kuitenkin aikaisintaan raskausviikolla 32, mutta venyttelystä on hyötyä vielä myöhemminkin aloitettuna. 

– Harjoituksia täytyy tehdä jonkun verran, jotta siitä on apua. Ei riitä kerran kuussa, vaan ennemminkin 3–4 kertaa viikossa tai jopa joka päivä.  

Katajiston mukaan venyttämistä voi tehdä myös siihen tarkoitetulla apuvälineellä, kuten EPI-NO Delphine Plus -synnytysharjoitusvälineen avulla. Venyttelyn on tarkoitus tuntua, mutta se ei saa sattua. 

Lue myös: Vauva syntyi merivartioston veneeseen juhannuksena – "Sarjassamme iloisempia hälytystehtäviä"

2. Vahvista lantionpohjaasi ja opettele rentouttamaan

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen jo raskausaikana saattaa auttaa ennaltaehkäisemään repeämiä.

Katajiston mukaan on tärkeä tunnistaa, milloin oma lantionpohja on jännittyneenä ja milloin rentoutuneena. Tämäkin voi olla monelle uutta. 

– Sillä, missä asennossa harjoittelu tapahtuu, ei juuri ole merkitystä. Tärkeintä on, että saat itse varmuuden, miltä tuntuu kun lantionpohja on jännittynyt.

Treenaamisen voi aloittaa esimerkiksi laittamalla tyynyn tai pyyherullan emättimen alle. Näin supistuksen voi tuntea selkeämmin.  

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Juttu jatkuu videon alla.

1:20img

Gynekologi Kia Lampi vastaa seksimyytteihin.

Katajiston mukaan tärkeää on huomioida, ettei lantionpohja "elä tyhjiössä", vaan myös ympäröivien lihasten treenaaminen auttaa.  

– Myös hengitys eli pallean toiminta vaikuttaa paljon lantionpohjaan.

Vahvistamisen lisäksi on syytä harjoitella myös lantionpohjan rentouttamista. Lantionpohjan kudokset venyvät synnyttäessä jopa 340 prosenttia. Rentouttaminen helpottaa venymistä. 

– Tässäkin on tärkeää hengityksen hyödyntäminen. Uloshengitys aktivoi ja sisäänhengitys rentouttaa lantionpohjaa. 

Lue myös: Näin monta erilaista orgasmia nainen voi saada – oletko edes kuullut kaikista?

Rentouttamista tarvitaan erityisesti ponnistusvaiheen aikana lantionpohjan uloimpien kerrosten venyessä.  

– Siinä kohtaa, kun vauvan pää on työntymässä emättimen suulle, venytys voi olla todella kova. Jos tuolloin ponnistat ja puserrat täysillä, repeämä voi syntyä helpommin. 

– Jos täysillä työntämisen sijaan tekeekin pienempiä hengityksiä ja lempeämpiä ponnistuksia, säästää kudoksia, kun venytys ei tule niin kovalla paineella.

3. Huomioi synnytysasento 

Konttausasennossa tai kylkimakuuasennossa ponnistaminen saattaa pienentää repeämien riskiä. Keskeistä asennon valinnassa on saada maksimaalinen tila lantioon.   

– Kun olet pystymmässä asennossa, painovoima pääsee vaikuttamaan. Esimerkiksi kontallaan tai polvillaan nojaten tulee vähemmän repeämiä kuin perinteisessä puolimakaavassa asennossa. 

Katajiston mukaan puolimakaavassa asennossa ristiluu ei pysty joustamaan samalla tavalla kuin esimerkiksi konttausasennossa.  

– Se ei tarkoita suoraan, että tulee repeämiä, jos synnytät puolimakaavassa asennossa, mutta riski on vähän suurempi. 

Lue myös: Aviomiehen katse harhaili kesken vaimon keisarileikkauksen – ilme kertoo kaiken

Katajisto muistuttaakin, että vaikka valmistautuisit kaikilla keinoin synnytykseen, ei välilihan repeämistä voi välttämättä estää, etenkään ensisynnyttäjänä. 

– Nämä ovat hankalasti ennustettavia juttuja, joihin synnyttäjä ei itse välttämättä pysty vaikuttamaan itse mitenkään.

Muita synnytysrepeämille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi imukuppisynnytys, vastasyntyneen yli 4 kilogramman paino ja avonainen lakitarjonta. 

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus