Tulevaisuuden tartuntataudit ja "hiljainen pandemia" uhkaavat meistä jokaista – torju terveyskriisiä näin

Tulevaisuuden pandemiat kalpenevat mikrobilääkeresistenssin rinnalla, varoittaa Helsinki One Health -tutkijaverkosto. Muutamassa kymmenessä vuodessa niin sanottu hiljainen pandemia uhkaa tappaa enemmän ihmisiä kuin syöpätaudit. 

Sanotaan, ettei kukaan ihminen ole saari. Myöskään ihmiskunta ei ole erillään muusta maailmasta. Jaamme eläinkunnan kanssa saman planeetan, perimän ja pieneliöstön. Niin sanottu yhteinen terveys -ajattelu näkee ihmisen osana eliökuntaa ja terveyden näiden yhteisenä asiana.

Ihmisen toiminnan ruokkima ilmastonmuutos, lajikato sekä maankäytön ja infrastruktuurin muutokset vaikuttavat suoraan yhteiseen terveyteen. Kun viemme elintilaa villieläimiltä, pakotamme niitä lähemmäs koti- ja tuotantoeläimiä, jolloin virukset pääsevät siirtymään lajilta toiselle ja lähemmäs meitä.

Hyviä esimerkkejä megatrendien vaikutuksesta yhteiseen terveyteen ovat koronaviruspandemia ja puutiaisaivokuumetta levittävien punkkien siirtyminen uusille alueille.

Meneillään olevan koronakriisin taustalla vaikuttaa afrikkalainen sikarutto, joka siirtyi Kiinaan vuonna 2018 Euroopan ja Venäjän kautta, kertoo Helsingin yliopiston professori, eläinlääkäri ja tuotantoeläinten asiantuntija Olli Peltoniemi. Sikarutto vaikutti voimakkaasti Kiinan sikapopulaatioon ja ruokadynamiikkaan lisäten tilausta villieläinten kasvatukselle.

Pandemioita tulee eteen tulevaisuudessakin

Pandemioita tulee olemaan tulevaisuudessakin ja valtaosa niistä on virusten aiheuttamia zoonooseja eli eläimistä ihmisiin leviäviä tartuntatauteja, virologi ja Helsingin yliopiston uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen kertoo.

Sironen kuuluu Peltoniemen tavoin Helsinki One Health -tutkijaverkostoon (HOH), joka paneutuu eläin- ja ihmispopulaatioiden terveyden vuorovaikutukseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Sen tarkoituksena on rohkaista eri aloja ja ammattikuntia työskentelemään yhdessä maapallon yhteistä terveyttä koskevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Tulevien pandemioiden ehkäisyä varten tarvitaan monitieteellistä tutkimusta ja yhteistyötä viranomaisen kanssa. Ongelma on laaja ja yhteiskunnallinen, mutta myös jokainen suomalainen voi tehdä osansa. Tärkeintä on huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja suojella ympäristöä esimerkiksi seuraavin tavoin:

  • syö enemmän kasviksia
  • vähennä matkustamista
  • ota rokotukset
  • huolehdi hyvästä käsihygieniasta
  • anna lupa käyttää lemmikkisi terveystietoja tutkimuksessa. 

"Hiljainen pandemia" uhkaa tehdä tavallisista taudeista tappavia

Uusia tartuntatautejakin suurempi uhka on mikrobilääkeresistenssi, jota kutsutaan "hiljaiseksi pandemiaksi". Tiede juoksee kilpaa antibiooteille resistenssien geenien leviämistä vastaan, sillä ne uhkaavat tehdä tavallisistakin taudeista tappavia. 

Mikrobeja on kaikkialla, osa niistä on hyödyllisiä ja osa vaarallisia. Mikrobit kulkeutuvat elintarvikkeiden ja ympäristöjen välityksellä esimerkiksi eläimistä ihmisiin.

Antibioottien ideana on ottaa mikrobeilta käyttöön niiden omia työkaluja. Valitettavasti mikrobit ja taudinaiheuttajat ovat oppineet sopeutumaan antibiootteihin ja lääkkeisiin.

Suurin osa mikrobilääkkeistä käytetään tällä hetkellä eläimiin. Suomessa antibiootteja käytetään maataloudessa järkevästi, mutta globaalisti tilanne on toinen, sanoo Helsingin yliopiston apulaisprofessori ja Ruokaviraston tutkimusprofessori Annamari Heikinheimo

– Muutamassa kymmenessä vuodessa moniresistenssit bakteerit aiheuttavat enemmän kuolemia kuin syöpätaudit, Heikinheimo sanoo.

Pahin tilanne on kehittyvissä maissa.

Mikrobilääkeresistenssin vuoksi tavallisetkin infektiot voivat tappaa tulevaisuudessa. Ongelma vaikuttaa myös esimerkiksi keskos- ja syöpähoitoihin.

Näin ehkäiset itse mikrobilääkeresistenssiä

Hiljaista pandemiaa torjumaan tarvitaan monitieteellistä tutkimusta ja yhteistyötä viranomaisten sekä tuottajien kanssa ympäri maailman. Myös jokainen suomalainen voi olla osana ratkaisua ehkäisemällä infektioita ja käyttämällä antibiootteja vastuullisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että kansalaiset voivat ehkäistä mikrobilääkeresistenssi seuraavasti:

  • huolehti hyvästä käsihygieniasta ja ohjaa lastasi huolehtimaan omastaan
  • huolehdi omasta sekä lastesi rokotussuojasta
  • valmista ruoka hygieenisesti
  • käytä antibiootteja lääkärin ohjeiden mukaisesti
  • älä osta ulkomailla antibiootteja ilman reseptiä
  • palauta käyttämättömät antibiootit apteekkiin.

Lue myös:

    Uusimmat