Suomessa toimitaan aktiivisesti sen ehkäisemiseksi, että bakteerit kehittäisivät liiaksi vastustuskykyä antibiooteille.
Antibioottiresistenssi on maailmanlaajuinen ongelma.
Euroopassa kuolee vuosittain 35 000 ihmistä tauteihin, joita ei ole voitu antibioottiresistenssin takia hoitaa.
Helsingin yliopiston professori Marko Virta kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomi ja muut Pohjoismaat ovat kuitenkin jo hyvin pitkään toimineet systemaattisesti antibioottiresistenssiongelmien vähentämiseksi.
– Suomessa sekä ihmisillä että eläimillä ongelma on aika hyvin hallinnassa, Virta sanoo, mutta toteaa, että myös Suomessa potilaita kuolee antibioottiresistenssin seurauksena.
Vastustuskyvyn kehittäneitä bakteereja voi tarttua suomalaisten mukaan esimerkiksi lomamatkoilta.
Lue myös: Nämä taudit ovat lisääntyneet Suomessakin Ukrainan sodan seurauksena – ylilääkäri: "Sodan ympärillä ei lapsia rokoteta"
Antibioottien vastuullinen käyttö avainasemassa
Virran mukaan Suomessa on tehty montakin asiaa oikein, jotta antibioottiresistenssiongelmat eivät ole muodostuneet täällä ongelmaksi.
– Yksi on ensinnäkin järjestäytynyt ja toimiva yhteiskunta, jossa on hyvä jätehuolto ja sanitaatio. Sitten on rokotukset ja antibioottien vastuullinen käyttö, mikä on tällaisessa järjestäytyneessä yhteiskunnassa ehkä tärkein tekijä antibioottiresistenssin torjunnassa, Virta kertoo.
Antibiootteja käytetään Suomessa vain diagnoosin jälkeen taudin hoitoon.
– Globaalistihan tilanne on aivan toinen, Virta toteaa.
Globaali tilanne hiipii Suomen rajojen sisälle kuitenkin matkailun kautta.
– Suomalaiset matkustavat paljon ja joka maassa asiat eivät ole näin hyvin. Näitä antibioottiresistenttejä bakteereja päätyy myös Suomeen.
Bakteereista pääsee Virran mukaan toki eroon käyttämällä sellaista antibioottia, jolle bakteeri ei ole vielä kehittänyt vastustuskykyä – mikäli sellainen on vielä olemassa.
– Jos on sellainen bakteeri, joka on resistentti kaikille käytettävissä oleville antibiooteille, sittenhän tilanne on hankala, mutta siinä on kuitenkin erilaisia hoidollisia mahdollisuuksia, Virta toteaa.
Lue myös: Auttaako vatsatautiin mikään? Lääkäri arvioi erilaisten apukeinojen tehokkuuden
Lue myös: Lähdössä ulkomaille? Matkaripuli lisää vakavaa terveysriskiä – näin vältät kiusallisen reissuvaivan
Katso myös: Tuhkarokkoa on tavattu jo Suomen rajoilla
9:10