Hallituksen työelämää koskevat kiristykset ovat saaneet kritiikkiä osakseen, mutta toisaalta myös positiivisia näkemyksiä.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö suomii, että hallituksen tänään ilmoittamat toimet ovat "työelämää heikentävä sanelupaketti".
Hallituksen toimiin kuuluu mm. kohta, jossa ensimmäinen sairauspäivä on jatkossa palkaton ja seuraavilta 2-9 päivältä maksetaan 80 prosenttia palkasta. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi, että jatkossa ihmisiä nähdään sairaina töissä, koska ihmisillä ei ole varaa sairastaa.
Työterveyslaitoksen teemajohtaja Päivi Husman toteaa puolestaan MTV Uutisille, että Ruotsissa on ollut vastaava malli jo 1990-luvulta lähtien. Tutkimustiedon perusteella palkattomalla sairauspäivällä ei ole ollut negatiivista kokonaisvaikutusta.
Husman huomauttaa, että asiassa on syytä katsoa kokonaisuutta, eikä niinkään yksittäisiä päätöksiä. Tärkeää sairauspoissaolojen kannalta on mm. se miten työpaikoilla panostetaan työhyvinvointiin.
Muutenkin Husman näkee hallituksen esittelemissä toimissa positiivisia kohtia. Kokonaisuutena hän näkee suunnitelmat järkevinä ja realistisina.
Husmanin mukaan työterveyshuollon jatkuminen kuusi kuukautta irtisanomisen jälkeen on merkittävä asia.
– Tästä asiasta on nähtävissä, että se parantaa työntekijöiden toimintaedellytyksiä.
Husman nostaa Hallituksen toimista esille positiivisena asiana myös sen, että perhevapaista aiheutuvia kustannuksia aiotaan jakaa maksamalla 2500 euron kertakorvaus äidin työnantajalle.
– Tällä parannetaan työelämän tasa-arvoistumista ja naisten asemaa, hän kommentoi.
Husman toteaa ymmärtävänsä ihmisten huolen, kun joudutaan jakamaan vain niukkuutta.
– Mutta asioista joudutaan nyt tinkimään. Tässä tilanteessa leikkauksia tarvitaan ja kaikkien pitäisi pystyä tinkimään, pohtii Husman.