Väärin pakattu auto on hengenvaarallinen. Katso vinkit talvivarusteiden turvalliseen pakkaamiseen.
Auton kuormaaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman suunnittelua. Tavaratilassa ja matkustamossa oleva irtonainen tavara pahentaa onnettomuuksien seurauksia. Oikein sijoitellut ja sidotut tavarat pysyvät paikoillaan niissäkin tilanteissa, joita ei voi ennakoida.
Katso Autoliiton vinkit oikeaan auton pakkaamiseen:
Matkatavarat tulee pakata tavaratilaan. Raskaimmat ja suurimmat tavarat tuetaan tavaratilan etureunaan, eli käytännössä takapenkin selkänojaan niin, että niiden pidempi sivu on ajosuuntaan.
Tue loput tavarat näihin suurempiin. Tukemalla estät tavaroiden liikkumisen eteenpäin jarrutus- ja törmäystilanteissa.
– Tavaratilan takareunassa irrallaan oleva esine saattaa pahimmillaan lennähtää päin takapenkin selkänojaa voimalla, joka murtaa selkänojan lukituksen, varoittaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Asettamalla esimerkiksi matkalaukku tavaratilaan niin, että sen pidempi reuna on ajosuuntaan ja kiinni takapenkin selkänojassa, saadaan matkalaukku tukeutumaan molempiin takaselkänojan puolikkaisiin.
– Tällöin matkalaukku rasittaa hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä molempien – eikä vain toisen – selkänojan puolikkaiden lukitusmekanismia. Näin on todennäköisempää, että selkänojan lukitukset kestävät kuormituksen.
Hattuhylly tyhjäksi
Älä koskaan pakkaa tavaroita takapenkin selkänojan yläreunaa korkeammalle.
– Selkänojan yläreunan yläpuolella olevat tavarat eivät tukeudu mihinkään ja lentävät näin autossa istuvien niskaan tuhoisin seurauksin. Tämä on huomioitava erityisesti farmari-, tila- ja maastoautoissa.
– Myös hattuhyllyllä olevat esineet altistavat autossa istuvat samanlaiseen vaaraan. Hattuhyllyllä ei siis saa kuljettaa tai säilyttää mitään.
Takapenkin selkänojan kaataminen
Mikäli päädytään kaatamaan takapenkin selkänoja lisätilan saamiseksi, menetetään mahdollisuus tukea tavarat siihen, Vesalainen muistuttaa.
Tällöin on ehdottoman tärkeää, että tavarat sidotaan asiamukaisin sidontaliinoin. Sitomaton kuorma saa aikaan tuhoisaa jälkeä.
Tarkkana suksiboksin kanssa
Suksiboksilla saadaan autoon lisää kuormatilaa. On tärkeää, että suksiboksi asennetaan autoon oikein. Taakkatelineet tulee asentaa auton käyttöohjekirjan mukaisesti niille tarkoitetuille paikoille.
– Suksiboksia ei saa laittaa liian eteen, jottei auton konepellin ja tuulilasin nostattama ajoviima kampea boksia irti, koulutuspäällikkö Vesalainen muistuttaa.
– Hyvä nyrkkisääntö on, että suksiboksin etureunan tulee olla sivusta katsottuna tuulilasin puolivälin takapuolella.
Suksiboksi:
– Noudata aina taakkatelinevalmistajan, autonvalmistajan sekä suksiboksin mukana tulleita käyttö- ja asennusohjeita. Kiinnitä suksiboksi taakkatelineeseen huolellisesti.
– Muista aika-ajoin tarkastaa sekä taakkatelineen että suksiboksin kiinnitykset ja kiristä niitä tarvittaessa.
– Suksiboksien kuormauskyky vaihtelee malleittain. Yleisimmin boksit kestävät 30-80 kg kuormaa.
– Myös autonvalmistaja on määritellyt suurimman sallitun kattokuorman. Se vaihtelee automalleittain yleensä noin 50 ja 100 kg:n välillä.
– Suksiboksia asennettaessa on huomattava, että suksiboksin paino on jo osa autonvalmistajan määrittelemää kattokuormaa.
Lähtökohtaisesti suksiboksiin ei kannata kuormata mitään kovin raskasta.
– Painavimmat tavarat tulisi sijoittaa boksin keskelle niin, että niiden paino jakautuu tasaisesti molempien taakkatelineiden varaan, Vesalainen neuvoo.
– Myös suksiboksissa tavaroiden – ovat ne sitten suksia tai muita – liikkuminen on estettävä huolellisesti sitomalla ja tukemalla. Joihinkin bokseihin on saatavilla tilanjakajia, jotka auttavat tavaroiden tukemisessa. Lopuksi tulee varmistaa, että suksiboksin kansi lukittuu kunnolla.
Alkuperäinen juttu julkaistu 5.12.2014.