Tuliko tuhlattua lomalla? Näin hillitset holtittoman ostovimmasi

Varo, ettei lomashoppailu jää päälle!Shutterstock
Julkaistu 31.07.2013 17:08
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Kesälomien aikaan alennusmyynnit raikaavat, matkusteltua tulee parhaimpiin shoppailukaupunkeihin ja verkkokaupatkin tuntuvat pursuavan ihania ale-tuotteita ja mitä parhaimpia tarjouksia. Tuliko lomalla tuhlattua liikaa rahaa, mutta vieläkin tekisi mieli kipaista kaupoilla? Lue vinkit, miten pääset eroon tästä tarttuvasta syyhystä: holtittomasta ostobuumista.

Monille loma on mitä parhainta aikaa shoppailulle: kerrankin on koko päivä aikaa ja tarmoa kierrellä kauppoja tai tutkia ajan kanssa nettikauppojen tarjontaa. Ulkomailla matkustellessa herkästi tulee ostettua myös vaatteita ja koruja, kenkiä ja laukkuja, tuliaisia ja kodin koristeita muistoksi matkasta ja kokemuksista. Keskiverrosta reissubudjetista – pois lukien itse matkat – jopa 50 prosenttia kulutetaan shoppailuun, kerrotaan tax free -palvelua tarjoavasta Global Blue -yrityksestä.

"Tämä mekko on Lontoosta", "Ostin nämä kengät Berliinistä", "Tein erittäin hyvän löydön Pariisista!"

Moni käyttää tarkoituksella reippaasti rahaa shoppailuun loman aikana.

Osa haluaa myös panostaa tunnettujen suunnittelijoiden ja brändimerkkien tuotteisiin, jolloin rahaa kuuluu tarkoituksella reippaammankin puoleisesti. Ulkomaanreissuilla saattaa aikaa kulua myös lentokenttä- tai tax free -myymälöissä, ja näin ollen heräteostoksia ja viimehetken hankintoja tulee rohmuttua salakavalan helposti.

Kuitenkin holtittomaksi heittäytynyt lomashoppailu voi aiheuttaa sen, että ostobuumi jää päälle – vaikka rahaa olisi kulunut jo aivan liikaa. Miten tästä ostovimmasta pääsee sitten eroon?

Eroon ostovimmasta

1. Jokainen meistä sortuu heräteostoksiin – luovu aseistasi suosiolla

Jokainen meistä sortuu heräteostoksiin, oli kyse sitten myrkynvihreästä peplum-mekosta tai uudesta laihdutusjogurtista. Jos kuitenkin huomaat shoppailevasi alinomaa impulsiivisesti ilman päätä ja häntää, jätä luottokorttisi kiltisti kotiin. Pahemmassa tapauksessa pistä holtittomalle tuhlailulle loppu ottamalla sakset esiin ja leikkaamalla korttisi puoliksi. Dramaattista, mutta toimivaa.

Jos et halua leikata luottokorttiasi palasiksi, yksi erikoisempi keino on laittaa luottokortti vedellä täytettyyn astiaan, ja tuupata se surutta pakastimeen. Se viilentää ostovimmaasi, kun luottokorttisi on kirjaimellisesti jäähyllä.

2. Välttele houkutuksia

Joka puolella on houkutuksia: putiikkeja, mainoksia, värejä, sloganeita, ale-tempauksia, muotiblogeja, vastaan käveleviä ihmisiä, joilla on juuri sellaiset wedge sneaker -kengät, joista olet haaveillut pitkän aikaa. Älä kuitenkaan heittäydy sokeasti mielitekojen vietäväksi.

Jos olet reissussa kumppanisi tai läheisesi kanssa, anna lompakkosi hänen hoteisiinsa. Se hidastaa Visan vinkumista, kun toinen kysyy sinulta syyllistävään sävyyn "Oletko aivan varma tästä?" tai sovitusti yksinkertaisesti kieltää sinua ostamasta mitään.

Jos puolestaan olette esimerkiksi lentokentällä odottamassa paluumatkaa pidemmän aikaa, nappaa laukustasi hyvä kirja tai lehti sen sijaan, että pyörisitte päättömänä liikkeissä: yritä keksiä muuta tekemistä! Sinulla on jo tarpeeksi Muumi-mukeja ja yli-imeliä hajuvesiä.

3. Ajattele pidemmälle tulevaisuuteen

Hypistellessäsi järjettömän korkeilla koroilla siunattuja kenkiä (jotka näyttävät hyvältä vain kirjahyllyssä, koska eihän niitä voi koskaan käyttää!), mieti tarvitsetko niitä todella – ja ennen kaikkea mihin kaikkeen oikeasti tarvitset tulevaisuudessa rahaa. Onko suunnitelmissasi isompia hankintoja: parempi sänky, asuntolaina tai kenties auto? On huolestuttavaa, jos olet valmis tinkimään tulevien viikkojen ruokaostoksista, kunhan vain saat ostettua itsellesi niiteillä koristellun nahkatakin täksi syksyksi.

Pyri siihen, ettei pankkitilisi olisi koskaan nollilla tai miinuksella ennen seuraavaa palkkapäivää. Pidä kirjaa ostoksistasi ja rahanmenosta esimerkiksi kännykälläsi tai kirjaamalla summat pikkuvihkoon, joka kulkee koko ajan mukanasi. Näin näet, kuinka paljon rahaa oikeasti kuluu arkisiin sekä impulsiivisiin ostoksiin (varoitus: saatat järkyttyä). Ala laittaa rahaa sivuun isompia, tärkeämpiä hankintoja varten – kyllä, juuri ne rahat jotka käyttäisit shoppailuun.

Mieti, tarvitsetko todella oransseja korkokenkiä.

4. Shoppailurahaa, kiitos

Älä kiellä itseltäsi kuitenkaan aivan kaikkea, sillä eihän elämän pidä olla pelkkää hampaiden kiristelyä: mieti itsellesi sopiva määrä shoppailurahaa, jonka saat käyttää esimerkiksi kuukaudessa. Mutta älä kuitenkaan anna summan olla liian suuri! Aivan kuten dieeteissä, yksi karkkipäivä kerran viikossa on sallittu.

5. Älä sorru verkkokauppojen houkutuksiin

Verkkokaupoissa ostelu on suosittua, kätevää ja helppoa – liiankin helppoa. Ostoskoriin voi sujahtaa mielitekoja ja isompi kasa tavaraa kuin olisi tarvis. Vaikka tuotteiden palauttaminen onnistuukin, moni jättää marssimasta postiin laiskuuden nimissä maksaen kiltisti koko paketin, vaikka yksi mekoista olikin liian piukka eivätkä lakanat olleetkaan oikeankokoiset. Onnistuneet ostokset tekevät puolestaan sen, että verkkoshoppailuun jää koukkuun.

Älä sorru siihen, vaikka verkkokaupat kiljuisivat kissankokoisin kirjaimin alennusmyyntiä olevan jäljellä vain kolme päivää, äkkiä äkkiä äkkiä, vielä kerkeät. Varo myös houkuttelevia alennuskoodeja: vaikka saisit esimerkiksi 10 euroa alennusta, kokonaisostosten tulee usein saavuttaa tietty summa ennen kuin alennuskoodi kelpaa – se tekee heti isomman loven lompakkoon. Peruuta eri verkkokauppojen ja liikkeiden uutiskirjeet, jotta et sortuisi "vähän vain vilkaisemaan, mitä tarjolla on"...

6. Opi virheistäsi

Tiedät varmasti tunteen: olet ostanut jotain, mikä on jäänyt kokonaan käyttämättä, hintalappu on vielä tuotteessa kiinni. Jälkeenpäin harmittaa, miksi tuli tuhlattua rahaa turhuuksiin mitä ei tule edes ikinä käytettyä. Niinpä ostotilanteessa, tuotteita hypistellessäsi tai vaatetta sovittaessasi kysy itseltäsi: "Rakastanko sitä/tätä todella?"

Jos vastaus on jotain muuta kuin suora, autenttinen kyllä, älä osta sitä. Muita miettimisen aiheita on "Mihin minä tarvitsen tätä?" ja "Onko tämä tärkeä?" Jos emmit, älä yksinkertaisesti osta sitä.

Helpommin sanottu kuin tehty?

Lue myös MTV3:n uutisista: Nettishoppailu liiankin helppoa? "Tulee tilattua enemmän kuin olisi tarve"

Tallinna on ostosparatiisi – poimi vinkit shoppailuun

Lähteet: Travel.usatoday.com, Chatelaine.com

Tuoreimmat aiheesta

Shoppailu