Ruokavirasto korostaa, että Musti Groupin glykoalkaloidimyrkytyksissä on kyse vasta yrityksen epäilyistä – ei vahvistetuista tutkimustuloksista.
Ruokavirastolla ei ole varmistettuja tutkimustuloksia siitä, että myrkytystapaukset johtuisivat nimeonomaan perunahiutaleiden sisältämästä glykoalkaloidista eli solaniinista. Musti ja Mirri tiedotti tänään epäilevänsä koiramyrkytysten mahdollisen syyn olevan ulkomainen perunahiutale, jota on ollut takaisinvedetyistä SMAAK-koiranruoista.
– Sairastuneiden koirien oireiden ja ruoan ainesosien perusteella on hyvin mahdollisesti kyse glykoalkaloidimyrkytyksestä. Asiantuntijamme ovat päätelleet, että syynä voisi olla glykoalkaloidien korkea pitoisuus ulkomailta tuodussa perunahiutale-erässä, sanoi Musti Groupin toimitusjohtaja David Rönnberg tiedotteessa.
Lue myös: Musti Group: Mahdollinen syy lemmikkien sairastumiseen selvinnyt
Ruokavirasto on ottanut viranomaisnäytteet valmiista eläinrehuista ja niihin käytetyistä raaka-aineista.
– Tulemme analysoimaan takaisinvedettyjä tuotteita ja raaka-aineita laajasti, osassa analyyseja voi kestää viikkoja, kertoo rehuvalvonnan jaostopäällikkö Hanna Laatio MTV Uutisille.
Mikäli epäily tuotteen korkeista solaniinipitoisuuksia vahvistuu viranomaistutkimuksissa, on tuotantovaiheessa Laation mukaan silloin tapahtunut selkeä virhe.
– Ilman muuta, jos markkinoilla on tuote, joka todistetusti aiheuttaa vaaraa, niin jotain on mennyt pieleen. Myrkyllistä tai millään lailla vaarallista tuotetta ei saa päätyä markkinoille, Laatio painottaa.
Lue myös: Eläinlääkärit kertovat näkemyksensä Musti ja Mirri -koiranruokien aiheuttamista oireista: "Viittaavat toksiineihin"
Raaka-aineita voi myös olla ihmisten ravinnossa
MTV Uutiset kysyi Ruokavirastolta mahdollisuutta siihen, että voiko vastaavanlaista perunahiutaletta, jota epäillään myrkytysoireiden aiheuttajaksi, olla ihmisten ravinnossa. Laation mukaan samantyyppisiä tuotteita on käytössä myös elintarviketeollisuudessa.
– On mahdollista, että samantyyppisiä tuotteita käytetään (ihmisten) elintarvikkeissa. Elintarvikelainsäädäntö on yksi asia ja rehulainsäädäntö toinen, mutta kummassakaan tapauksessa ei saa aiheutua vaaraa syöjälle, oli se sitten ihminen tai eläin, Laatio painottaa.
Laatio ei kuitenkaan osaa sanoa, että missä elintarvikkeissa samantyyppisiä tuotteita voitaisiin käyttää.
MTV Uutisten selvitysten mukaan perunahiutaleita käytetään muun muassa muussijauheissa. Valtaosa Suomessa myytävistä perunavalmisteista on tosin tehty kotimaisista perunoista, kun taas Musti Groupin käyttämä perunahiutale tulee Alankomaista.
Lue myös: Myrkytysoireita aiheuttaneen Musti ja Mirri -koiranruoan raaka-aineet ovat peräisin neljästä eri maasta
"Selkeä lainsäädännön vastaisuus"
Glykoalkaloideille ei EU:ssa ole rehurajoja. Tämä tarkoittaa Laation mukaan sitä, että kyseisille yhdisteille ei ole erikseen rehulainsäädännössä määriteltyjä raja-arvoja.
Markkinoilla ei saisi kuitenkaan olla tuotetta, joka aiheuttaisi eläimille vaaraa.
– Vaikka nyt suoraa raja-arvoa ei jollekin haitalliselle yhdisteelle olisikaan, niin tietenkään mitään eläimille vaaraa aiheuttavaa ei silti saa markkinoilla olla, Laatio alleviivaa.
Laation mukaan vastuu tuotteen turvallisuudesta on valmistajalla – niin raaka-aineen, kuin valmiin rehun valmistajalla.
– Valmiin rehun valmistaja vastaa siitä tuote on turvallista ja hyvälaatuista, eikä se aiheuta vaaraa, Laatio painottaa.
Onko tässä tapauksessa siis laiminlyöty lakia, että tällaisia myrkytystapauksia on päässyt tapahtumaan?
– Se on selkeä lainsäädännön vastaisuus, jos tutkimustuloksin osoitetaan, että niin on päässyt käymään. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että asiat olisi hoidettu huonosti. Virheitä voi tapahtua, niistä täytyy oppia ja pyrkiä siihen, ettei vastaavanlaista pääsisi uudelleen tapahtumaan, Laatio sanoo.
Laation mukaan on epärealistista, että jokaisesta raaka-aineesta voitaisiin analysoida kaikki mahdollinen.
Musti Group kertoo tiedotteessaan tehostavansa Liedon tehtaan omavalvontaansa ja se on myös lopettanut tilaamisen kyseessä olevan perunahiutaleen valmistajalta.
– Jatkossa tulemme omalla tehtaallamme Liedossa itse mittaamaan jokaisen perunahiutale-erän glykoalkaloiditason, Musti Groupin operatiivinen johtaja Pamela Nelimarkka kertoo MTV Uutisille.