Helsingin hovioikeudessa aletaan pohtia tänään kysymystä siitä, pitikö Tullin entisen pääjohtajan Antti Hartikaisen poistua marraskuussa 2015 kokoushuoneesta vai ei.
Huoneessa oli meneillään kokous, jossa käsiteltiin alkoholin laittoman maahantuonnin tehostetun valvontaoperaation "Viinarallin" jatkamista. Hartikaisen vaimo työskenteli määräaikaisena operaatiossa ja operaation jatkamisella olisi voinut olla merkitystä tämän työsuhteen jatkumiseen.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hartikaisen tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta kymmeneen päiväsakkoon keväällä 2018. Hartikainen jääväsi itsensä kokouksessa, mutta ei poistunut asian käsittelyn ajaksi.
Oikeus katsoi, että Hartikaisen merkittävän aseman vuoksi hänen pelkkä läsnäolonsa kokouksessa on voinut vaikuttaa asian käsittelyyn. Tämän vuoksi tekoa ei voinut oikeuden mukaan pitää vähäisenä. Oikeus kuitenkin totesi, että teko oli lähellä tuottamuksellista. Tuottamuksellisuus tarkoittaa, että rikos on tehty huolimattomuudesta.
Hartikaisen puolison rekrytoimista ei suoraan käsitelty johtoryhmässä, vaan lopullisen valinnan teki Helsingin tullin tullipäällikkö. Kokous päätti, että Viinaralli-operaatiota jatketaan.
Hartikainen kiistää rikoksen
Hartikainen kiistää rikoksen edelleen hovioikeudessa. Hänen mukaansa kokouksessa otettiin yllättäen asialistan ulkopuolelta keskusteltavaksi Viinarallin jatkaminen.
– Tässä vaiheessa Hartikainen totesi olevansa jäävi eikä enää toiminut kokouksen puheenjohtajana. Asia tuli niin yllättäen Hartikaisen tietoon, että hänellä ei ollut mahdollisuutta eikä aikaa harkita jääviyttään perusteellisesti. Hartikainen jääväsi siis itsensä varmuuden vuoksi. Riidatonta asiassa on, että Hartikaisen puoliso toimi määräaikaisena tullitarkastajana kyseisissä tehtävissä, Hartikaisen valituksessa sanotaan.
Lue myös: Tullin entiselle pääjohtajalle uusi pesti – virkarikoksesta syytetty Antti Hartikainen johtamaan EU:n Ukraina-operaatiota
Hartikaisen mukaan operaation jatkamisesta ei käyty juurikaan keskustelua, vaan osallistujat totesivat, että jatkaminen on selvä asia.
– Asia tuli esille yllättäen asialistan ulkopuolelta ja varsinainen Viinarallin jatkamista koskeva keskustelu oli niin lyhyt, ettei Hartikainen ehtinyt poistua kokoustilasta. Itse keskusteluun Hartikainen ei osallistunut. Hartikainen on joutunut yllättäen yksittäiseen, kiireelliseen ja epäselvään tulkintatilanteeseen, jossa hän ei ole toiminut aktiivisesti keskustelijana, vaan on ollut passiivisesti läsnä lyhyen keskustelun ajan, valituksessa sanotaan.
Valituksessa hän perustelee kantaansa myös sillä, ettei paikallaolosta huoneessa ole aiheutunut kenellekään vahinkoa tai haittaa, eikä se ole vaikuttanut mitenkään hänen puolisonsa oikeuksiin tai asemaan.
Syyttäjä: Hartikaisen täytyi käsittää, että huoneesta pitää poistua
Syyttäjän mukaan Hartikaisen on täytynyt käsittää, että hänen on poistuttava kokouksesta, jotta hänen vaimonsa tehtävään liittyvästä asiasta voidaan keskustella kokouksessa vapaasti pelkäämättä pääjohtajan reaktioita.
– Hartikainen on jäävännyt itsensä eli hän on sinänsä ymmärtänyt itsensä esteelliseksi käsittelemään asiaa, syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen perustelee kantaansa.
Syyttäjä viittaa todistajakertomukseen, jonka mukaan Hartikainen oli todettuaan itsensä jääviksi hakenut pöydältä kahvia ja leipää ja istunut takaisin paikalleen.
– Todistelun mukaan asian käsittely ei ole ollut pelkkä läpihuutojuttu, vaan siitä oli käyty periaatekeskustelua. Hartikaisella olisi ollut tilaisuus poistua kokouksesta, mutta hän on halunnut jäädä kuuntelemaan keskustelua, syyttäjä Rinkinen kirjoittaa vastauksessaan.
Hartikainen haki jatkokautta Tullin johdossa, mutta ei tullut valituksi. Tullin uudeksi pääjohtajaksi valittiin alkuvuonna valtiovarainministeriössä budjettipäällikkönä työskennellyt Hannu Mäkinen.
Hartikainen valittiin kesäkuussa johtamaan EU:n neuvontaoperaatiota (EUAM) Ukrainassa. Hartikaisen kausi kestää ensi vuoden kesäkuun loppuun.