Tuore ruotsalaistutkimus osoittaa, että pienituloiset ja vähän koulutetut diabeetikot kuolevat varakkaampia nuorempina, vaikka heillä kaikilla olisi yhtä hyvät hoidot ja palvelut saatavilla.
Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus kattoi 220 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan ruotsalaisen rekisteritiedot. Alhainen sosioekonominen asema ennusti noin kaksi kertaa suurempaa riskiä menehtyä sydän- ja verisuonioireisiin, diabetekseen liittyviin sairauksiin ja muihin syihin seurannan aikana. Myös syöpäkuolleisuus oli suurempaa, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.
Potilaiden kuolleisuuteen vaikutti myös siviilisääty. Naimisissa olevien diabeetikkomiesten kuolleisuus oli seurannan aikana noin kolmanneksen alhaisempaa kuin sinkkumiesten. Maahanmuuttajien kuolleisuus oli niin ikään alhaisempaa kuin kantaväestön.
Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmä on maailman tasa-arvoisimpia ja kattavimpia, ja siitä huolimatta taloudelliset ja sosiaaliset erot vaikuttavat diabetespotilaiden ennusteeseen.
Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat. Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista. Suomessa varakkaat muun muassa käyttävät terveydenhuollon palveluita pienituloisia enemmän, vaikka ovat yleensä heitä terveempiä.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Miten diabetesta ehkäistään?
Lääketieteen tohtori Markku Saraheimo sekä potilas Arto Lukkari vierailivat Studio55.fi-lähetyksessä suuskuussa 2012 kertomassa diebeteksesta.