Torstaina MTV3:n urheilulähetys palaa tuttuun nimeen, kun Tulosruutu tulee takaisin.
MTV Sportin päivittäiset uutislähetykset ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisten urheilumielisten katsojien illan rutiineissa. Selvitimme mitkä muistot Tulosruudun aikaisille urheilutoimittajille, tuottajille ja uutistenlukijoille ovat jääneet parhaiten mieleen.
Urheilu-uutisten alkutaival
Vuonna 1957 perustettu Oy Mainos-TV-Reklam Ab esitti aluksi ohjelmistoaan Yleisradion televisiokanavilla. Vuonna 1982 nimi muuttui MTV:ksi. Vielä 90-luvun alussa urheilu-uutisten asema uutislähetysten ohella oli vain lyhyt, lisäarvoa tuottava katsaus Seitsemän Uutisten ohella. Kun MTV3 aloitti omana valtakunnallisena kanavanaan vuonna 1993, urheilu-uutisten asema muuttui radikaalisti.
Jussi Reinikaisen ja Jari Porttilan kehittelemä Tulosruutu urheilu-uutisten omalle lähetykselle aloitti MTV3-kanavalla vuonna 1994. Porttilan mukaan Tulosruudun alun suosio toi paljon mainosmarkkoja taloon ja vuosina 1994-1995 Tulosruutua lähetettiinkin neljästi viikossa - kahdesti lauantaisin ja kahdesti sunnuntaisin. MTV3-kanavan perustamisaikoina Suomessa oli Maikkarin lisäksi vain kaksi muuta kanavaa, Yle 1 ja Yle 2. Ennen maksukanavien ja muun tarjonnan lisääntymistä Tulosruudulla saattoi olla parhaimpina päivinä jopa 1,5 miljoonaa katsojaa, huonoimpinakin lähes miljoona. Tuolloin Tulosruutua oli tekemässä Porttilan ja Reinikaisen lisäksi Hannu Teider, Anssi Kukkonen sekä Leo Silolahti. Myöhemmin mukaan kuvioihin tulivat muun muassa Ari Mennander ja Mika Saukkonen.
MTV3-kanava brändäytyi 1990-luvun aikana varsinkin suorien tapahtumien televisioinnissa. Porttila muisteleekin, että dopingskandaalien värittämässä Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2001 Tulosruutu saikin ensimmäisenä koko ajan tietoa ulos kisoista.
Tulosruutu haastaa Urheiluruudun
MTV Sportin haastattelema Mennander toimi vuosina 1997-2002 urheilu-uutisten toimituspäällikkönä. Mennander aloitti työuransa Tulosruudussa toimittajana edeten piakkoin juontajaksi ja myöhemmin tuottajaksi. Tulosruudun muutoksen vaiheet nähnyt Mennander muisteleekin lämmöllä sitä, miten huomattavasti pienemmillä resursseilla toteutettu Tulosruutu haastoi 90-luvun lopulla Ylen Urheiluruudun.
- Monena iltana pestiin Urheiluruutu. Siinä alkoi olla ihan sellaista kunnon kilpailua, Mennander kertoi 2000-luvun taitteesta.
- Nykyäänhän se on kaikille itsestäänselvyys, että molemmilla on uskottava urheilulähetys.
Tulosruudun mukaantulo muutti myös uutislähetysten suunnittelua. Mennanderin mukaan urheilu-uutiset nähtiin aluksi vain eräänlaisena pakkopullana uutislähetysten ohella. Uutissuunnittelusta tuli usein kommenttia, että lähetysaika ei riitä urheilu-uutisille.
- Me saatettiin lähettää Ranskan ympäriajon pyöräilijät matkaan mutta ei koskaan otettu niitä maaliin. Se oli hyvin epäloogista aikaa, naureskelee Mennander.
Isojen tapahtumien, kuten Lahden dopingskandaalin ja Superpesiksen sopupeliskandaalin, myötä urheilu-uutiset alkoivat kiinnostamaan myös uutisten suunnittelijoita. Urheilutoimittajat alkoivat tehdä juttuja myös uutisiin ja urheilutoimituksesta muovaantui yhä uskottavampi.
Parhaat muistot Tulosruudun ajoilta
Muistorikkaimpana juontona Mennander pitää vuoden 1994 toukokuisen sunnuntain juontoaan, jolloin kesken lähetyksen hänelle tuotiin eteen tieto formulakuljettaja Ayrton Sennan kuolemasta. Mennanderin mukaan tuohon aikaan kriteerinä oli, että mikäli tunnettu julkisuuden henkilö menehtyy, kahden kansainvälisen uutistoimiston pitää varmistaa asia ennen asian raportoimista. Vaikka Maikkarin omilta, paikan päällä olevilta toimittajilta oli tieto kuolemasta tullutkin, vasta yksi uutistoimisto oli asian vahvistanut. Lähetyksen alkuun puhuttiin aivan muusta ja kun kesken lähetyksen tieto tuli, Mennander kertoi asiasta Suomen kansalle.
- Pari kertaa tuli nielaistua ja kerrottua, että Ayrton Senna on kuollut, muistelee Mennander.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Porttilan mukaan mieleenpainuvin juttu hänen uraltaan toimittajana löytyy Formula 1 -sarjan Brasilian GP:stä vuonna 2000, kun Mika Häkkinen keskeytti kisan. Häkkinen oli varikkoalueella kieltäytynyt antamasta kommentteja medialle ja oli juuri lähdössä pois kisa-alueelta, Porttilan sanojen mukaan, pikkumersullaan. Porttila kuitenkin tiesi, että Häkkisen olisi pakko pysähtyä kilometrin päässä sijaitsevalla ulosvievällä portilla. Toimittaja nappasi kameramiehen mukaan ja lähti juoksemaan Häkkisen perään.
- Kun kuvaaja hyytyi puolessa välissä niin nappasin sen ison kameran mukaan. Juoksin auton kiinni ja koputin ikkunaan. Häkkinen antoi kommentit pysähtyneestä autosta ja sitten juostiin taas uudestaan alas varikko-alueelle. Saatiin juttu satelliitin kautta 20 yli kymmenen Suomen aikaa ulos ja tuoreeltaan Tulosruutuun, kertoi Porttila iloiseen sävyyn.