Punkkikausi on jo pitkällä, vaikka kesä on vasta aluillaan. Selkein merkki borrelioosista on pitkään jatkuva, yli viiden senttimetrin laajuinen punoittava alue iholla.
Kesäheinikossa voi piillä ikävä ja yllättävän huomaamaton seuralainen. Punkin pureman voi huomata vasta illalla ja esimerkiksi lemmikkieläinten turkeista sen havaitseminen ilman tutkimista voi olla haastavaa.
Jos purema osuu kohdalle, on hyvä muistaa, että läheskään kaikki punkit eivät levitä borrelioosia, vaan alueesta riippuen levittäjiä on noin 10-50 prosenttia puutiaisista. Borrelioosi tarttuu kuitenkin kahdessa kolmasosaa tapauksista, joten punkin puremaan kannattaa suhtautua vakavasti.
Jos punkki saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, borrelioosin riski on vähäinen. Tauti voidaan hoitaa helposti antibiootilla, mikäli hoito aloitetaan ajoissa. Siksi sen tunistaminen on tärkeää.
Hoitamattomana borrelioosi oireilee esimerkiksi iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireina. Kasvohermohalvaus on yksi tavallisimmista oireista.
Tunnistatko borrelioosin?
- Lähes kaikille tulee punkin puremasta noin 2-3 senttimetrin suuruinen punainen aluea, joka ei vielä ole merkki borrelioosista. Jos sen sijaan yli 5 senttimetrin mittainen punoitus vaivaa vielä viikon kuluttua puremasta, se on lähes varma merkki varhaisvaiheen infektiosta.
- Toinen huomattavasti harvinaisempi alkuvaiheen oire on sinertävä, pehmeä kyhmy, joka ei ole arka kosketettaessa.
- Muiden oireiden kirjo on laaja aina voimakkaasta uupumuksesta hiusten lähtöön, päänsärkyyn, alentuneeseen kuuloon ja painon nousuun. Yksi tavallisimmista oireista on kasvohalvaus. Myöhäisvaiheen oireet voivat jatkua vuosia.
Lähteet: Terveyskirjasto, Borrelioosi.net