Eläinlääkärin mukaan kissoja tuodaan lääkärin pakeille harvemmin, sillä niiden kipua ja oireita ei tunnisteta tarpeeksi hyvin.
Vuoteen 2016 perustuvan Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa ja 590 000 kissaa. Eläinlääkäriasemien ja eläinsairaaloiden verkosto Evidensia huomauttaa kuitenkin tiedotteessaan, etteivät lemmikit käy eläinlääkärillä samassa suhteessa.
Viimeisen vuoden aikana peräti 79 prosenttia kaikkien Evidensian klinikoiden ja sairaaloiden yhteenlasketuista käynneistä on ollut koiriin liittyviä, kun kissat ovat käyneet lääkärillä vain 18 prosenttia kaikista käyntikerroista.
Kissoihin perehtynyt Evidensian eläinlääkäri Elisa Valanta Lahden Eläinlääkäriasemalta epäilee, että kissoja tuodaan eläinlääkäriin koiria harvemmin, sillä niiden kipua ja sairauksien oireita on vaikea tunnistaa. Luonnossa kissat ovat niin saalistajia kuin saaliseläimiä, ja ne osaavat peittää taitavasti kaikki merkit heikkoudesta ja huonokuntoisuudesta. Yllä olevalta videolta voit katsoa, kuinka esimerkiksi kissan hammaskipu oireilee!
Lue myös: Miksi kissat haluavat nukkua omistajansa kanssa? Taustalla monta hellyttävää syytä
– Kissa viestii usein pienillä eleillä ja hajuilla. Kissojen eleitä on vaikea tulkita ja ne eivät ole ilmeikkäitä samalla tavalla kuin koirat. Se on varmasti yksi syy, miksi kissat pääsevät huonoon kuntoon, ennen kuin omistaja hahmottaa, että jotain on vialla, Valanta kertoo tiedotteessa.
Pienet muutokset kissan voinnissa voivat jäädä omistajalta huomaamatta siksikin, ettei kissojen kanssa ulkoilla ja touhuta yhtä aktiivisesti kuin koirien kanssa.
Omistajat saattavat tajuta lemmikkinsä käytöksen muuttuneen tai jonkin olevan vialla vasta siinä vaiheessa, kun huomaavat hoidon ja kipulääkityksen vaikutuksen.
Lue myös: Tutkimus: Tässä "kissaihmiset" mokaavat kissoja silittäessään
Miten kissan kivun tunnistaa?
Kissan kivusta kertovat esimerkiksi lisääntynyt nukkuminen, omiin oloihin vetäytyminen tai korkeille tasoille hyppimisen lopettaminen. Moni omistaja kuitenkin laittaa oireet vanhuuden piikkiin.
– Jos kissa on terve, se on puuhakas loppuun asti, Valanta muistuttaa.
Kivuliaan näköinen kissa on usein voinut huonosti jo pitkään. Ennaltaehkäisevä hoito ja säännölliset terveystarkastukset ovatkin tärkeitä, ja taloudellisestikin järkevämpi tapa toimia kuin pitkälle edenneiden sairauksien hoitaminen, eläinlääkärien tiedotteessa huomautetaan.
– Ongelma on enemmänkin se, että monet kissat päätyvät eläinlääkäriin vasta sitten, kun sairaudet ovat päässeet kehittymään pitkälle ja hoito on jo hyvin haastavaa. Tarvitaan vain lisää tietoa, Valanta arvioi.
Olemme aiemmin kertoneet, kuinka kissan kasvot voivat paljastaa kivun, jos niitä osaa tulkita. Calgaryn yliopiston tutkijat kehittivät Scientific Reports -julkaisussa esitellyn tutkimuksensa pohjalta kissan kivun arvioinnin avuksi ohjekuvia, jotka perustuvat kissan pään, korvien, silmien, viiksien ja kasvojenlihaksien tulkintaan. Katso ohjekuvat tästä artikkelista.
Lue myös: "Kissojen hymyn" merkitys paljastui tutkimuksessa – tee tämä ele kissallesi, ja katso, kuinka se vastaa: "Voit aloittaa ikään kuin keskustelun"
Lue myös: Video voi ällöttää! Kristan kissa oksensi kymmensenttisen suolinkaisen: "Yököttävyyden huipentuma"
Katso myös: Kissa ei pissi "kostoksi" väärään paikkaan – näin kissan virtsavaivat oireilevat:
2:13
Lähde: Evidensia