Onko koira kissaa tärkeämpi lemmikki? Näin käy, jos katti katoaa: "Harva pääsee takaisin omistajansa luokse"

2:14imgKatso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 16.09.2022 09:31
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Kissat ovat edelleen toisen luokan kotieläimiä, jos katsotaan eläinlääkärikäyntejä. 

Suomessa on tilastojen mukaan noin 700 000 koiraa ja noin 600 000 kissaa. Eläinlääkärikäynneillä koiria ja kissoja ei kuitenkaan käy samassa suhteessa, kertoo eläinlääkäriasemien verkosto Evidensia.

Viimeisen vuoden aikana 79 prosenttia eläinlääkärikäynneistä on ollut koirien käyntejä, kun taas kissojen käyntejä on ollut vain 18 prosenttia kaikista käynneistä.

Suomen eläinsuojelu ry:n mukaan kissoja ei pitäisi myöskään päästää vapaasti ulkoilemaan.

Lue myös: Pidätkö kissaasi vapaana? SEY muistuttaa: "Tappavat Suomessa vuosittain miljoonia luonnoneläimiä"

Kissat ovat itsenäisiä eläimiä

Syy kissojen toisarvoiseen kohteluun voi eläinlääkäriasemaketju Evidensian mukaan löytyä sekä ihmisten asenteista että kissan taitavasta kyvystä piilottaa kiputiloja.

– Kissat ovat ehkä enemmän itsenäisiä eläimiä, tai ainakin niin me kuvittelemme. Ne ovat aika usein itsekseen. Ne nukkuvat kotona yksin, jotkut jättävät pidemmäksikin aikaa yksin kotiin. Niiden laatikkoa tyhjennetään ehkä kerran päivässä ja voi olla sitten jopa 24 tuntia, että huomataan että tämä kissa ei ole tehnyt mitään tarpeita, kertoo Tammiston Evidensian eläinlääkäri Mathilda Ylenius Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. Katso koko haastattelu yltä!

Lue myös: Tunnistatko kissan kivun? Moni omistaja havahtuu vasta, kun sairaus on jo pitkällä – "Jos kissa on terve..."

Kun kissa selvästi näyttää kipunsa, on sairaus jo pitkällä.

– Kotiolosuhteissa yleensä ihmiset sanovat, että kissa on lopettanut syömisen, ehkä hampaissa on jotain vikaa. Se on erittäin yleinen harhaluulo, kissat lopettavat syömisen melko myöhään, jos koskaan, hammasongelmissa.

Näin kissan hammaskipu oireilee. Juttu jatkuu videon alla.

1:13imgSohvannurkassa makaava kissa saattaa salaa kärsiä hammassärystä – jopa vuosia. Kissan hammaskivut oireilevat moninaisilla tavoilla, joita omistaja ei aina osaa yhdistää ongelmiin suussa.

Kissat ulos vain kytkettyinä

Varovaisen arvion mukaan Suomessa hylätään vuosittain jopa 20 000 kissaa.

– Todennäköisesti luku on paljon suurempi, sanoo Suomen eläinsuojelu ry:n toiminnanjohtaja Kati White.

Whiten mukaan eläinsuojeluyhdistykset ympäri maata kamppailevat kasvavien kissapopulaatioiden kanssa. Asiantuntija muistuttaa, että kissapopulaatio-ongelma on ympärivuotinen. Enää ei voi puhua pelkästään kesäkissoista.

– Ehdottomasti emme suosi sitä, että kissat päästetään vapaana liikkumaan. Varsinkin, jos ne ovat lisääntymiskykyisiä, niitä ei missään tapauksessa pitäisi päästää vapaasti ulkoilemaan. Se on tyypillinen tapa, miten populaatio saa alkunsa.

Lue myös: Kissoista pyydetään nyt hurjia hintoja – koditonta kissaa ei saa eläinsuojeluyhdistykseltäkään heppoisin perustein: "Huolenamme on, että..."

Myös Kati White on sitä mieltä, että koira on ihmiselle useinkin kissaa tärkeämpi.

– Kissoja viedään eläinlääkärille paljon vähemmän, niiden annetaan liikkua vapaana ja jos kissa katoaa, sitä ei lähdetä etsimään. Siitä kertoo se, että löytöeläintalolle päätyvistä kissoista vain harva pääsee takaisin omistajansa luokse, White sanoo.

Eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtajan mukaan on tärkeää, että kissoille saataisiin kansalaisaloitteen mukainen tunnistusmerkintä, rekisteröinti ja leikkautuspakko.

– Näillä päästään askelia eteenpäin, mutta todellinen muutos täytyy tapahtua ihmisten asenteissa.

Kati White myös muistuttaa, että syyskylmien saapuessa omalle pihalle tullutta, tuntematonta, kissaa ei pidä ryhtyä ruokkimaan. Kissa on syytä viedä löytöeläintalolle. Naapurin tuttua kehrääjää ei kannata lähteä kuljettamaan tontin rajaa kauemmas.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös: Muista tämä, jos kotipihassasi pyörii kulkukissa – "Vastuu kissoista ei poistu, vaikka niitä ei olisi alun perin itse hankkinut"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kissat