Tunnelmat ovat olleet tänään jännittyneet Kataloniassa, jossa on määrä järjestää huomenna sunnuntaina kansanäänestys alueen itsenäistymisestä.
Kansanäänestyksen onnistuminen oli tänään epäselvää, sillä Espanjan hallituksen edustaja kertoi poliisin sulkeneen noin 1 300 itsenäisyysäänestyksen äänestyspaikkaa. Kaikkiaan äänestyspaikkoja on hieman yli 2 300.
Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys on laiton.
Espanjan hallituksen edustajan Enric Millon mukaan osassa suljetuista äänestyspaikoista oli tänään edelleen kansanäänestyksen kannattajia. Äänestyspaikoilla olevat ihmiset saavat Millon mukaan vapaasti poistua, mutta ihmisiä ei päästetä sisään äänestyspaikoille.
Itsenäistymisen kannattajat valtasivat useita äänestyspaikoiksi ajateltuja kouluja, millä haluttiin varmistaa äänestyksen toteutuminen.
Poliisit ovat jo päivien ajan yrittäneet estää äänestyksen toteutumista muun muassa takavarikoimalla äänestyslippuja. Lisäksi tuomarit ja syyttäjät ovat viime päivinä määränneet suljettavaksi itsenäisyysäänestykseen liittyviä verkkosivustoja. Myös äänestyksen järjestäjiä on pidätetty ja äänestystä valvomaan perustettuja vaalilautakuntia on hajotettu.
"Sovittelulle on tarvetta"
Katalonian alueen johtaja Carles Puigdemont toivoi tänään sovittelua katalaanien ja Espanjan keskushallinnon välille nousseessa kiistatilanteessa.
Puigdemontin mukaan sovittelulle on tarvetta, oli huomisen kansanäänestyksen tulos mikä tahansa.
– Joka tapauksessa tarvitsemme sovittelua, koska nykyisellään asiat eivät toimi, Puigdemont sanoi.
Puigdemontin mukaan EU voisi olla sopiva taho sovittelemaan Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välillä.
Puigdemont sanoi tänään, että hänen hallinnollaan on kaikki valmiina sunnuntain kansanäänestystä varten. Hän sanoi toivovansa, että katalonialaiset säilyttävät rauhanomaisen asenteensa äänestyspäivänä.
Mielipidemittausten mukaan katalonialaisten mielipiteet jakautuvat itsenäistymisen suhteen, mutta sitovan kansanäänestyksen järjestämisellä asiasta on Kataloniassa vahva kannatus.
Mielenosoituksia yhtenäisyyden puolesta
Kiista Katalonian kansanäänestyksestä on aiheuttanut yhden Espanjan pahimmista sisäpoliittisista kriiseistä sitten diktaattori Francisco Francon kuoleman vuonna 1975.
Espanjan suurimmissa kaupungeissa järjestettiin tänään suuria mielenosoituksia Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Myös Katalonian suurimmassa kaupungissa Barcelonassa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä yhtenäisyyden puolesta.
Monet maan yhtenäisyydestä huolestuneet eri puolilla Espanjaa osoittivat mieltään ripustamalla maan punakeltaisen lipun roikkumaan parvekkeeltaan.
Bilbaossa Espanjan baskialueella noin 40 000 mielenosoittajaa marssi Katalonian kansanäänestyksen puolesta. Myös baskialueella monet ovat halunneet alueelle nykyistä suurempaa itsemääräämisoikeutta.
Yksi Katalonian itsenäisyyden puolesta esitetty perustelu on se, että Katalonia maksaa keskushallinnolle enemmän veroja kuin mitä se saa vastineeksi keskushallinnolle.
7,5 miljoonan asukkaan Katalonia onkin yksi Espanjan vauraimmista alueista. Sen osuus maan bruttokansantuotteesta on 19 prosenttia. Espanjan väestöstä Kataloniassa asuu 16 prosenttia.
9:54