Eduskunnassa on keskusteltu sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen tähtäävästä vasta-aloitteesta. Tunteet salissa ovat välillä myös kuumentuneet. Jani Toivola (vihr.) käytti hyvin henkilökohtaisen ja koskettavankin puheenvuoron, joka ei jäänyt vaille vasta-argumenttia.
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat puolustaneet vasta-aloitetta kiihkeästi. Vihreät ja SDP ovat puhuneet aloitetta vastaan. Myös kokoomus on puolustanut edellisellä kaudella tehtyä päätöstä sukupuolineutraalista avioliittolaista.
Jani Toivola sanoi puheenvuorossaan, että hän käyttää salissa harvoin omakohtaisia esimerkkejä. Nyt Toivolan mukaan oli kuitenkin aika tehdä näin.
– Olen homoseksuaali mies ja alle kolmevuotiaan tyttären yksinhuoltajaisä. Uskon, että olen vanhempana onnistunut siinä, että pystyn tarjomanaan tyttärelleni rakastavan ja turvallisen kodin, Toivola sanoi.
– Ainut uhka hänelle on se, että jos hän altistuu yhteiskunnalliselle keskustelulle tai lainsäädännölle, joka jollain tavalla tekee hänen elämästään tai hänen perheensä elämästä toisarvoista tai väärää. Tuon tämän esille, koska haluan muistuttaa, että nämä perheet ovat todellinen osa yhteiskuntaa tänään.
1:21
Myöhemmin kommenttiin tarttui vasta-aloitetta kiivaasti puolustanut Mika Niikko (ps.).
– Edustaja Toivola. En epäile yhtään sitä, ettetkö olisi hyvä isä tyttäresi kasvattajana. Mutta oletko koskaan kysynyt tyttäreltäsi, kaipaako se äitiään. Kysyitkö koskaan sitä, silloin kun se oli vauva?
Kysymys herätti eduskunnassa kohinaa. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) huomautti Niikolle, että salissa pitää puhua kohteliaasti ja teititellä.
Toivola viittasi vastauksessaan hedelmöityshoitolakiin, jonka kautta hänen mukaansa on jo tunnustettu erilaiset tavat muodostaa perheitä.
– Siitä on jo avautunut sellainen prosessi, jonka jälkeen lainsäädäntötyön pitäisi tunnustaa yhä paremmin ja syvemmin kaikkien näiden perheiden asema ja oikeudet suomalaisessa yhteiskunnassa, Toivola sanoi.
– Moni täällä on ihmetellyt sitä, miksi pitää yrittää tunkea siihen samaan instituutioon. Sellainen kysymys kyllä kumpuaa aika etuoikeutetusta elämästä. Se kertoo siitä etuoikeutetusta asemasta yhteiskunnassa, missä ei ole sitä realiteettista kokemusta siitä, miltä tuntuu joidenkin asioiden kohdalla tulla kohdelluksi eriarvoisesti, Toivola sanoi.
3:10