Näin eduskunnasta kommentoitiin translain hyväksymistä: "Turhaan lietsottu pelkoa" – "Emme voi muuttaa luonnonlakeja"

9:24img
Katso, kuinka kansanedustajien mielipiteet jakautuivat translain hyväksymisen jälkeen.
Julkaistu 01.02.2023 16:52

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Eduskunta hyväksyi tänään translain täysistunnossaan äänin 113–69. Lain myötä juridisen sukupuolen voi vahvistaa oman selvityksen perusteella. 

MTV Uutisten politiikan toimittaja Ossi Rajala haastatteli heti äänestystuloksen jälkeen keskustan kansanedustajaa Markus Lohea sekä kokoomuksen kansanedustajaa Sari Multalaa.

Lohi äänesti lakia vastaan. Taustalla on hänen sanojensa mukaan perustavanlaatuinen ajatteluero.

– Hallituksen esitys lähti siitä, että sukupuoli on pelkästään mielipidekysymys. Oma ajatteluni lähtee siitä, että lähtökohtaisesti sukupuoli määräytyy biologisesti ja on luonnontieteellinen tosiasia, Lohi toteaa.

Lakiesitystä vastaan äänesti 13 keskustan kansanedustajaa ja 10 kokoomuksen.

"Omantunnon kysymys"

Lohen mukaan keskustan sisällä käytiin asiasta toisia kunnioittavaa keskustelua. Keskustan sisällä kannat translakiin jakautuivat.

– Jokainen äänesti arvojensa mukaisesti, Lohi toteaa.

Kokoomuksessa selvä enemmistö oli lain kannalla, vaikka puolue on oppositiossa. Siten suurin vaikuttaminen lakiin tapahtui valiokunnissa.

– Kaikki meilläkin äänestivät oman kantansa mukaisesti, Sari Multala sanoo.

Multala itse äänesti lain hyväksymisen puolesta. Hänen mukaansa laki oli aika päivittää nykyaikaan.

– Vanha laki oli auttamattomasti vanhentunut. Suomi on saannut asiasta useita huomautuksia kansainväliseltä ihmisoikeusjärjestöltä, Multala huomauttaa.

Lue myös: Keskustelu translaista kiehuu kovilla kierroksilla, tältä se on tuntunut transmiehestä: "Ollut todella raskasta"

"Eihän maailma kovin paljon muutu"

Keskustan Markus Lohen mukaan maailma ei kuitenkaan muutu paljoa translain hyväksymisen jälkeen. Hän uskoo, että aika näyttää, syntyykö lain hyväksymisestä lieveilmiöitä.

– Meillä ei eduskunnassa ole valtakirjaa muuttaa luonnonlakeja. Edelleenkään ne miehet, jotka ovat biologisesti miehiä, eivät voi synnyttää, vaikka laissa sanottaisiin mitä.

Sari Multalan mukaan taas suurimpiin huoliin lakiin liittyen puututtiin valiokuntakäsittelyn aikana, eikä transkysymys koske Suomessa suurta enemmistöä.

– Minusta hieman turhaan lietsottu sellaista pelkoa – asioita, jotka eivät tämän lain hyväksymisen myötä tule toteutumaan.

Lohi pelkää, että translaki osaltaan edistää ajattelua, jossa lapset ja nuoret menevät sekaisin sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liityvissä kysymyksissä.

Multala on eri linjoilla.

– Minusta tämä laki nimenomaan korjaa niitä epäkohtia, jota meillä on aiemmin ollut lainsäädännössä liittyen transihmisten mahdollisuuksiin määrittää omaa identiteettiään.

– Toivon, että tämän lain myötä heillä on hieman helpompi elää ja hengittää.

Lue myös: Nämä ovat asetelmat eduskuntavaaleihin nyt: Kokoomuksen vaatimus translakiin ihmetytti – "Tähän lillukanvarteen kompastuminen ei ollut heille eduksi"

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolivähemmistöt