Moni suomalainen saattaa kokea vähälumisen marraskuun erittäin synkäksi kuukaudeksi. Forecan meteorologi Markus Mäntykankaalla on ilmiöön yksinkertainen selitys.
Viime viikot ovat olleet pääasiassa sään puolesta pilvisiä ja harmaita. Moni suomalainen saattaakin kokea marraskuun tympeäksi kuukaudeksi – etenkin, kun auringonpaiste tuntuu olevan vain kaukainen ja kesäinen muisto.
Forecan meteorologi Markus Mäntykannas toteaa blogikirjoituksessaan, ettei valo ole vielä hetkeen lisääntymässä – päinvastoin.
Lue myös: Musta joulu uhkaa osaa Suomea: Etelän lämpö puhaltaa eikä loppua näy – tältä näyttää joulukuun lumitilanne
Mäntykannaksen mukaan koko Suomen mittakaavassa marraskuun ja keskikesän välinen ero on huomattavan iso kokonaissäteilyenergian määrän suhteen: tällä hetkellä säteily on laskenut kahdeksastoistaosaan siitä, mitä se on ollut kesäkuukausien huippulukemien aikaan.
Joulukuussa pimenee edelleen
Valon määrä vähentyy radikaaleimmin loka-marraskuun aikana, mikä myös vaikuttaa suomalaisten vireystasoon ja vuorokausirytmiin.
Auringonpaisteen keskimääräinen määrä Helsingissä syyskuukausina:
Syyskuu: 150 tuntia/kuukausi
Lokakuu: 93 tuntia/kuukausi
Marraskuu: 36 tuntia/kuukausi
Joulukuu: 26 tuntia/kuukausi
– Ero marras- ja joulukuun välillä kokonaissäteilyenergian ja auringonpaistetuntien osalta on pieni, mutta usein nimenomaan marraskuu tuntuu synkimmältä, koska silloin tavallaan havahdumme suurten muutosten jälkeiseen valon määrän vähenemiseen, Mäntykannas kirjoittaa.
Jos tilannetta katsotaan positiivisuuden kautta, on huojentavaa tietää, ettei pimeyttä kestä enää kauaa: jo kuukauden päästä päivä alkaa pidentyä.
Vuoden pimein päivä on tänä vuonna 22. päivä joulukuuta, johon osuu tänä vuonna talvipäivänseisaus. Talvipäivänseisauksen aikaan päivä on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhimmillään.